Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperän kovin haastaja sai 5000 euron sakot ylinopeudesta – pitää Jyväskylän MM-rallin poikkeuksellista ajankohtaa täydellisenä

Jyväskylän MM-ralli ajetaan tänä vuonna vasta lokakuun ensimmäisinä päivinä. Olosuhteet ovat monellakin tavalla toisenlaiset kuin mihin on totuttu.

Ott Tänak kuvassa
Ott Tänakille Jyväskylän rallin uusi ajankohta sopii hyvin. Kuva: All Over Press
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskisuomalaista soraa on totuttu pöllyttelemään heinä-elokuun taitteessa, mutta nyt Jyväskylän MM-ralli ajetaan vasta lokakuussa. Olosuhteet poikkeavat siis monellakin tavalla siitä, mihin Jyväskylässä on totuttu.

Helteistä ei ole tietoakaan, mutta pelättyjä sateita ei näyttäisi kuitenkaan olevan luvassa. Perjantain ja lauantain viimeiset erikoiskokeet ajetaan pimeässä, joten esimerkiksi rengasrikkojen vaara korostuu.

Perjantaina 21 vuotta täyttävä Kalle Rovanperä hyökkää Toyotalla Suomen MM-rallin voittotaistoon. Rovanperä juhli uransa ensimmäistä MM-rallivoittoa heinäkuussa Virossa ja valloitti myös Akropolis-rallin Kreikassa.

Rovanperä myöntää, että heinä-elokuun vaihtuminen lokakuuhun vaikuttaa ajamiseen.

– Kyllähän täällä on nyt erilaista. Ainakin paljon viileämpää keliä, mutta jos on kuivaa, niin ei vaikuta hirveästi meidän hommiimme. Nuotituksen aikana keli vaikutti hyvältä, mutta jos sataa, niin voi tulla mutaista, Rovanperä arvioi.

Viime aikojen loistavien esitysten jälkeen vain voitto voi olla tavoitteena myös Jyväskylässä.

– Kotikilpailussa pitää aina tavoitella sitä korkeinta koroketta, erityisesti nyt kun alla on hyviä kilpailuja. Ei voi olla mitään muita tavoitteita. Mutta tietysti yritetään ajaa ehjä kilpailu, on aina tärkeää saada hyviä pisteitä, Rovanperä sanoo.

Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä lähtee kamppailemaan Jyväskylän MM-rallin voitosta. Kuva: Getty Images

Tänak heittää kovan haasteen Rovanperälle

Hyundailla kaasutteleva Ott Tänak on Rovanperän kovin vastustaja Jyväskylän voittokamppailussa. Tänakille rallin uusi ajankohta sopii hyvin.

– Mielestäni täydellinen ajankohta tähän ralliin. Metsien keskellä on hauskaa ajaa syksyn väriloistossa. Olosuhteet ovat hyvät, lämpötilat viileät ja tiet kosteita, Tänak sanoo.

Tänak oli Suomen MM-rallissa ykkönen vuosina 2018 ja 2019, molemmat voitot tulivat tosin Toyotalla. Nyt Tänak ajaa siis Hyundailla.

– Tiedämme jo aiemmilta vuosilta, että Toyota-kuljettajat ovat vahvoja täällä Jyväskylässä. Heitä ei ole täällä helppoa haastaa, virolainen Tänak myöntää.

Tänak on MM-tilanteessa viidennellä sijalla eikä ole kovinkaan tyytyväinen kauteensa.

– Kausi ei ole ollut lainkaan sellainen kuin olisimme toivoneet. Mutta sellaista se on, pyrimme nyt tekemään kaiken niin hyvin kuin mahdollista. Kaikki on yhä mahdollista kauden kolmessa viimeisessä osakilpailussa, Tänak sanoo toiveikkaana.

Kilpailun tuomaristo antoi Tänakille vielä kilpailun aattona 5 000 euron sakot, kun virolaistähti ajoi julkisella tiellä reipasta ylinopeutta nuotituspäivänä. Tuomariston päätöksen mukaan Tänak ajoi 101 kilometrin tuntivauhtia alueella, jossa nopeusrajoitus on 40 km/h.

Lokakuinen Jyväskylä arveluttaa Breeniä

Tallikaveri Craig Breen on Tänakia epävarmempi siitä, millaista Jyväskylässä on ajaa totuttua myöhemmässä vaiheessa syksyä.

– Emme tiedä paljoakaan olosuhteista. Tiet saattavat olla pehmeitä, edessä voi olla hankala ralli. Mutta toisaalta kaikki lähtevät samalta viivalta, kun kukaan ei ole ajanut tätä rallia lokakuussa, Breen miettii.

Breeniä on pidetty villinä korttina Suomen MM-rallin voittotaistoon. Breen pelkää, ettei hän pysty nyt täysin hyödyntämään aiempaa kokemustaan Jyväskylästä.

– Olen kilpaillut täällä jo kymmenen vuoden ajan, mutta nyt en oikein tiedä, että toimivatko jo aiemmin tehdyt nuotit enää samalla tavalla kuin niitä tehdessämme, Breen pohdiskelee.

Irlantilainen Breen nappasi toiset sijat loppukesän Viron ja Belgian MM-ralleista. Hän on seitsemännellä sijalla MM-sarjan kokonaistilanteessa.

– Palkintosijat olivat tervetulleita, erityisesti kun tulivat peräkkäisissä ralleissa. Olisi todella hienoa yltää palkintosijalle myös nyt Jyväskylässä, Breen ennakoi.

Katso Jyväskylän MM-rallin kaikki erikoiskokeet suorana! Suorat tv-lähetykset alkavat jo perjantain testierikoiskokeella klo 7.45 Yle Areenassa ja rallin tunnelmiin voi virittäytyä TV2:n ennakkolähetyksen avulla torstaina klo 21. Yle Ralli Plus -palvelun löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sen kautta voit katsoa suoraa Yle Areenan lähetystä tai kuunnella Ralliradiota. Palvelusta löydät myös lähetystiedot ja kaikki kiinnostavimmat videoklipit sekä ralliuutiset.

Lue myös:

Tässä ovat Jyväskylän MM-rallin aikataulut, katselupaikat ja lähetystiedot – Yle esittelee pätkä pätkältä reitin, jossa on mahtava uutuus nykykuskeille

Näin seuraat Jyväskylän MM-rallia! Katso juhlakisan jokainen erikoiskoe suorana – tätä kaikkea tarjoaa Yle Ralli Plus

Päihittääkö Kalle Rovanperä Jari-Matti Latvalan ennätyksen? 21 vuotta täyttävä Rovanperä haluaa olla Jyväskylän MM-rallin historian nuorin voittaja

"Tuntui, että aivot ja silmät eivät ehdi millään mukaan" – Esapekka Lapin paluu WRC-auton rattiin oli sokki, Toyota-sopimus sinettiä vaille

Tiesitkö? Jyväskylän rallikilpailu ratkaistiin alkuvuosina peruuttamalla – tutustu ikonisen urheilutapahtuman historiaan arkiston aarteiden avulla

Jyväskylän MM-ralli alkaa huomenna tiukkojen koronarajoitusten alla: "Minut on testattu kauden aikana 70–80 kertaa", sanoo Toyotan rallitiimin Kaj Lindström

Suosittelemme sinulle