Hyppää sisältöön

Maria Huntingtonin uralla iso muutos – ottelutähden pitkäaikainen valmentaja vaihtuu, taustalle mukaan muun muassa Tero Pitkämäki

Maria Huntingtonin ja Matti Liimataisen yhteistyö päättyi syksyllä. Huntington hyppää Mika Vakkurin valmennukseen, ja mukana on useita eri lajien huippuosaajia. Myös Miia Sillman vaihtaa valmentajaa.

Huntington.
Maria Huntingtonin otteluennätys on kahden vuoden takaa. Nyt hän lähtee hakemaan uusia ärsykkeitä Miia Vakkurin alaisuudessa. Kuva: Getty Images
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen seitsenottelutähti Maria Huntington, 24, vaihtaa valmentajaa. Huntington ja Matti Liimatainen päättivät syksyllä pitkän, kymmenvuotisen valmennussuhteensa, ja tamperelainen siirtyy turkulaisen Mika Vakkurin valmennukseen.

Samassa paketissa Vakkurin alaisuuteen palaa Miia Sillman, joka asui ennen Liimataisen ryhmään liittymistä Turussa ja oli Vakkurin valmennuksessa.

Huntingtonin mukaan suurin syy valmentajavaihdoksen taustalla on tuloksissa. Huntingtonin seitsenotteluennätys 6 339 on kahden vuoden takaa Kalevan kisoista. Tämän kauden paras tulos oli Götzisin 6 318, mutta uusi otteluennätys on jäänyt saavuttamatta.

– Meillä on Matin kanssa takana pitkä kymmenvuotinen taival valmennussuhdetta. Se kuuluu huippu-urheiluun, että välillä vaihdetaan valmentajia. Koen, että tarvitsen uutta ärsykettä, Huntington kertoo Yle Urheilulle.

Huntington mukaan päätös ei ollut helppo, sillä hänellä on Liimataisen kanssa pitkä historia. Huntington nousi juuri Liimataisen alaisuudessa Suomen terävimpään kärkeen.

– Olen äärimmäisen kiitollinen Matille kaikista vuosista ja siitä, mitä hän on opettanut urheilussa ja sen ulkopuolella. Siksi tämä oli minulle iso päätös.

Liimataisen valmennusryhmässä on tapahtunut tämän vuoden aikana isoja muutoksia. Alkuvuodesta Liimatainen katkaisi yhteistyönsä pika-aituri Lotta Haralan kanssa luottamuspulan vuoksi.

Huntingtonin mukaan Haralan lähtö ei kuitenkaan vaikuttanut hänen päätökseensä vaihtaa valmentajaa. Huntington sanoo, että päätöksen taustalla ei ole draamaa.

– Tämä on mennyt ihan sovussa. Olen Matin kanssa erittäin hyvissä väleissä ja hän pystyy jatkossa olemaan apuna, jos sitä tarvitsemme. Päätimme yhteistyön hyvissä merkeissä.

Matti Liimatainen valmentaa jatkossa edelleen Saga Vannista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maria Huntington.
Maria Huntington on vahva aitajuoksija. Hänen 100 metrin aitojen ennätys on 13,09. Kuva: Getty Images

– Tämä on lopulta vain valmentajanvaihto, ei sen isompi asia. Koen uran kannalta, että tässä on uusi polku, jonka kautta kehityn seuraavalle tasolle ottelupisteissä.

Valmentajanvaihdos ei tullut Liimataiselle yllätyksenä, sillä hän on pistänyt itsekin merkille, ettei Huntington ole parantanut viime vuosina ennätystään.

– Olemme olleet liiankin kauan yhteistyössä siinä mielessä, että valmentaja valmentaa tietyllä tavalla. Nyt on kaksi vuotta peräkkäin ilman tuloskehitystä, niin ehkä tämä tapa on nyt kokeiltu, Liimatainen sanoo.

Myös Liimatainen toteaa, ettei taustalla ole draamaa. Hänen mukaansa urheilijoiden on lähdettävä rohkeastikin kokeilemaan toisia tapoja, jos kehitystä ei tapahdu.

– Luotan siihen, että oli jopa hyvä ratkaisu lähteä kokeilemaan tämän ikäisenä jos tuntuu, että tämä systeemi on tullut tiensä päähän.

– Olisinko minä pystynyt muuttamaan asioita tarpeeksi vai olisiko se mennyt välimalliksi, että muutetaan vain muuttamisen pakosta? Se on jopa hyvä ratkaisu lähteä kokeilemaan eri valmentajan menetelmillä. Nyt on kuitenkin järkevä aika vaihtaa, kun olympialaisiin on kolme vuotta. Tämä tuli hyvään saumaan.

Huntington oli 17. tänä kesänä Tokion olympialaisissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Matti Liimatainen
Matti Liimatainen valmensi Huntingtonia pitkän aikaa. Kuva: Tomi Hänninen

Mukaan Pitkämäki ja muita huippuja

Huntingtonin mukaan kaikista isoin konkreettinen muutos tapahtuu suunnittelussa. Vakkuri suunnittelee tarkemmin kokonaisuuden eli milloin ja miten eri lajeja ja taitoja harjoitellaan.

Mukaan tulee myös eri lajien parhaita osaajia. Esimerkiksi Tero Pitkämäki auttaa keihäässä, Jouko Kilpi korkeudessa, Mika Lönnblad kuulassa ja Jenni Puputti fysiikkapuolella. Tiimiin sisältyy myös muita lajiosaajia sekä lääkäri, lihashuoltaja ja psykologi.

– Tähän tulee asiantunteva tiimi mukaan, jossa kaikki ovat alansa parhaita asiantuntijoita.

– Tämä kokonaisuus on todella innostava ja odotan tätä todella paljon, Huntington sanoo.

Useiden eri lajien osaajien hyödyntäminen on Vakkurin mukaan kuulunut jo pidemmän aikaa hänen tapaansa valmentaa. Hän toteaakin, ettei moniotteluvalmentaja pysty millään hallitsemaan kymmentä tai seitsemää lajia.

– Moniottelussa kokonaisuuden rakentaminen on valmennuksellisesti todella tärkeää. Se on oikeastaan a ja o, että pystyy rytmittämään erilaiset harjoitukset ja harjoituspäivät, sillä kehittävien ja palauttavien harjoitusten suhde on todella tärkeää. Sen takia haluan käyttää lajiasiantuntijoita.

Vakkurin mukaan Huntington tulee jatkossa keskittymään entistä enemmän muutamiin tärkeisiin kilpailuihin. Huntingtonin kohdalla puhutaan esimerkiksi kahdesta tai kolmesta ottelusta kauden aikana.

– Aiemmasta poiketen tähtäämme selvästi johonkin ja pyrimme olemaan tärkeässä kilpailussa parhaimmillaan. Kauden aikana suorituskyky ei ole niin korkealla kuin aiempina vuosina, jolloin Maria on ollut läpi kauden suorituskykyisessä kunnossa.

Vakkuri asuu Turussa ja Huntington Tampereella, mutta päivittäisen harjoittelun suhteen suunnitelmat ovat jo valmiina. Huntington ja Sillman käyvät muutamia kertoja kuukaudessa Turussa ja Vakkuri vastavuoroisesti Tampereella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maria Huntington.
Huntingtonilla riittää kehitettävää heittolajeissa. Keihään ennätys on 46,31. Kuva: Getty Images

Suunnitelmissa on harjoitella myös pidemmillä leireillä esimerkiksi Kuortaneella.

– Myös lajivalmentajat ovat osa kokonaisuutta. 90 prosenttia harjoituksistamme on valvottuja. Emme juuri harjoittele Miian kanssa ainoastaan keskenämme, Huntington kertoo.

Vakkuri ottaa Huntingtonin ja Sillmanin valmennuksen positiivisena haasteena. Valmentaja korostaa Liimataisen tehneen äärimmäisen hyvää työtä Huntingtonin kanssa ja kertookin saavansa "äärettömän valmiin" urheilijan valmennukseensa.

Vakkurin mukaan Huntington jää tällä hetkellä maailman kymmenen parhaan seitsenottelijan vertailussa eniten juoksu- (200 m ja 800 m) ja heittolajeissa.

– Aitajouksu ja pituushyppy ovat huipputasoa maailman seitsenotteluiden vertailussa. 200 metrillä ja 800 metrillä sekä heittolajeissa on otettavissa pisteet, joilla hän nousee ainakin parisataa pistettä ylemmäs kokonaistuloksessa, Vakkuri toteaa.

Mika Vakkuri ja Miia Sillman
Mika Vakkuri valmensi Miia Sillmania vuonna 2019. Sillman teki tuolloin Napolin universiadeissa otteluennätyksensä 6 209. Kuva: SUL Kuvapankki

Lue myös:

Maria Huntingtonin kausi päättyy takareisivammaan – seitsenottelija ei puolusta mestaruuttaan Kalevan kisoissa: "Kaiken kaikkiaan alavireinen kausi"

Huippulahjakas ottelija Saga Vanninen puhuu ääneen todella hurjasta urahaaveesta – lähtee nuorten MM-kisoihin herkullisessa asemassa

Suosittelemme sinulle