Hyppää sisältöön

Ensikosketus jousisoittimeen ja heti orkesterin jäseneksi – näin soittaa untuvikkojen Tempo-orkesteri

Tampereella on aloittanut uusi Tempo-orkesteri, missä lapset pääsevät soittamaan lähikoulullaan ilman pääsykokeita. Vastaavaa toimintaa on Suomessa jo viidellä paikkakunnalla.

Tokaluokkalaiset Vilho Jokinen ja Jasper Nummenmaa keltaisissa Tempo-orkesterin t-paidoissaan kaulailevat
Vilho Jokinen ja Jasper Nummenmaa saivat uudet Tempo-orkesterin esiintymispaidat päälleen ennen kuudensia harjoituksia.
Mari Vesanummi

Lasiseinin eriytetty tila Vuoreksen koulun aulassa on täynnä penkkejä siisteissä riveissä ja jousisoittimia sivupöydillä odottamassa soittajia. Parvi tokaluokkalaisia pelmahtaa sisälle ja iloinen puheensorina täyttää tilan. On alkamassa Tempo-orkesterin kuudes yhteinen oppitunti.

El Sistema Finlandin toiminnanjohtaja Verna Kaunisto-Feodorow vetää Tampereen orkesteria jämäkällä mutta innostavalla otteella.

Tempo-toiminta käynnistyi Vantaalla Jarmo Ahvenaisen toimesta kymmenen vuotta sitten.

Nyt vasta-alkajista leivotaan orkestereita jo viidellä eri paikkakunnalla. Oulussa on musisoitu jo kolme vuotta, vuosi sitten aloitettiin Keski-Karjalassa. Tänä syksynä toiminta on Tampereen lisäksi aloitettu myös Helsingissä.

Kuinka ihmeessä 32 kahdeksanvuotiasta voi oppia soittamaan samaan aikaan ja yhdessä? Mukaan tullaan sellaisena kuin on. Yhdessä edistytään omaan tahtiin. Kaunisto-Feodorowin mukaan toiminnassa on kaksi salaista asetta.

– Lapset saavat 15 minuutin yksilötunnin kerran viikossa, jolloin voidaan käsitellä hienomotoriikkaa ja sellaisia yksilöllisiä asioita, mitä ei voi ryhmässä opetella.

Yhteisaloituksessa soittoasentoja on katsottava hieman läpi sormien verrattuna perinteisempään opetukseen. Toinen vahva tekijä on lasten keskinäinen yhteistyö. Lapsi voi vinkata vieruskaverilleen vaikka jousen asennosta.

– Tämä nojaa pitkälti siihen, että kavereiden kanssa tehdään. Jos ei kavereiden, niin sitten tullaan kavereiksi.

Yleensä viimeistään ensimmäisen vuoden lopulla kaikki ovat löytäneet oikean soittoasennon. Tämän lisäksi he ovat saaneet paljon kokemuksia ja roppakaupalla muita sosiaalisen elämän taitoja.

Lapsista soittaminen on kivaa

Tempo-toiminnan tavoitteena on tarjota musiikkiharrastus kaikille lapsille tasapuolisesti ja ilman pääsykokeita. Helpoksi harrastamisen tekee se, että se on heti koulupäivän jälkeen koululla. Lasten rekrytointi orkesteriin oli yksinkertaista.

– Esittelimme itsemme ja soittimet. Tuotiin orkesterisoittaminen lasten lähelle, ja siitä se innostus lähti, Kaunisto-Feodorow kertoo.

Tempo-orkesterin lapsisoittajia Tampereen Vuoreksen koululla
Olivia Sorri, Elisa Pirinen, Tuuli Rajamäki, Karla Kuutti, Ella Petänen, Greta Häggblom, Jasper Nummenmaa, Amalia Mattila ja Aada Kalliola ovat tykänneet käydä soittamassa yhdessä jousiorkesterissa koulupäivän jälkeen kahdesti viikossa. Sanavalmiit lapset kommentoivat kokemuksiaan.

El Sistema Finlandin, Pirkanmaan Musiikkiopiston ja Vuoreksen koulun kanssa yhteistyössä järjestetty orkesterikerho saa tokaluokkalaisilta hyväntuulisen hyväksynnän. Lilja Rajala valitsi soittimekseen sellon. Karla Kuutin mielestä sellon soittaminen on helppoa.

– Sellon ääni on aika ihana, Ella Petäjä sanoo.

Petäjä miettii jo josko hänestä tulisi sellisti.

– Soittaminen on mukavaa.

Olivia Sorrilla on ollut Tempossa kivaa.

– Minun mielestä viulun ääni kuulostaa aika hienolta.

Tuuli Rajamäen mielestä viulu kuulostaa myös kauniilta.

– Kivointa on soittaminen, se tuntuu hauskalta.

Aada Kalliolan mukaan soitto kuulostaa jo ihan musiikilta. Greta Häggblom jo ihan innostuu harjoitusten jälkeen suunnittelemaan keikkoja.

– Minusta tästä tulee aika hieno orkesteri, haluaisin johonkin isoon konserttiin esiintymään.

Jasper Nummenmaa on tarttunut alttoviuluun, jonka soittaminen on yllättävän kivaa. Hänenkin mielestään Vuoreksen Tempo- orkesteri kuulostaa jo ihan hyvältä.

– Ehkä vielä jotain harjoitusta siihen tarvitsee!

Tempo-orkesterissa on yhteensä 32 tokaluokkalaista soittajaa. Lisäksi ryhmällä on muutama aikuinen säestäjä tunneilla, jotta pysytään paremmin samassa tahdissa. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Koko luokka sai lisäpöhinää

Orkesteri on päässyt jo kerran esiintymään ja odotettavissa on jo ainakin yksi esiintyminen Tampere-talossa. Vuoreksen koulun luokanopettaja Eveliina Nikunlassin luokalta noin puolet lähti toimintaan heti mukaan. Tempo kuuluu lasten puheissa varsinkin soittopäivinä.

– Se luo mukavaa pöhinää koko luokkaan.

Luokka on Nikunlassin mukaan helposti innostuva ja vanhemmat lähtevät helposti uuteen mukaan. Hän itsekin innostui toiminnasta valtavasti.

– Mikä mahdollisuus päästä harrastamaan oman kodin lähellä, heti koulupäivän jälkeen.

Mitä mieltä uutisesta? Voit keskustella aiheesta 8.10. klo 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Suunnitteletko lapsellesi musiikkiharrastusta? Muista ainakin nämä asiat: Kehu lasta oikealla tavalla ja osallistu, mutta älä tyrkytä

Suosittelemme sinulle