Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kainuun prikaati todisti perimätiedon oikeaksi Ristijärvellä – pellolta löytyi ammuksia, jotka ovat peräisin saksalaisten junanvaunun räjähdyksestä

Vuosikymmenten saatossa Ristijärven Jokikylän pelloilta on kyntötöissä noussut monia yksittäisiä räjähteitä. Siksi prikaati on nyt käynyt läpi peltoa ja joen pohjaa.

Ei tiedetä tarkkaan, miksi saksalaisten asevaunu räjähti Ristijärvellä, mutta sen jälkiä löytyy yhä esimerkiksi peltotöissä.
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun prikaatin alueraivaukset ovat tuottaneet tuloksia Ristijärvellä. Jokikylästä on löytynyt sodanaikaisia ammuksia, joita prikaatin raivausporukka on etsinyt sekä pelloilta että Pienijoen pohjasta.

Vuosikymmenten saatossa Jokikylän pelloilta on kyntötöissä noussut monia yksittäisiä räjähteitä. Siksi prikaati on nyt käynyt läpi peltoa ja joen pohjaa.

Jokikyläläisten perimätiedon mukaan ammukset olisivat peräisin kylän rautatieasemalla sodan aikana sattuneesta ammusvaunun räjähdyksestä.

Ensimmäinen versio liittyy Kainuun prikaatin kapteeni Janne Aittamaan mukaan Lapin sodan alkutapahtumiin.

– Että saksalaiset olisivat itse räjäyttäneet vaunun. Toinen tarina on, että vaunu olisi venäläisten pommittamana räjähtänyt. Ihan täyttä varmuutta syistä ei ole.

Yksi raivauksen yhteydessä hävitykseen menossa oleva löytö on 105-millimetrisen saksalaisen kranaatin peräosa, jossa on räjähdysaine sisällä.

– Räjäytin ja nallit ovat edelleen kunnossa, mutta sytyttimen koneisto on leikkautunut irti räjähdyksessä.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme