Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kritiikin punnukset historiatiedon popularisoija Panu Savolaiselle sekä Huoneiden kirja -esityksen Alma Rajalalle ja Johanna Latvalalle

Suomen arvostelijain liiton alueelliset tunnustuspalkinnot jaettiin perjantaina Turun kirjamessuilla.

Panu Savolainen, Alma Rajala ja Johanna Latvala
Panu Savolainen, Alma Rajala ja Johanna Latvala palkittiin Turun kirjamessuilla. Kuva: Paula Collin / Yle
Jouni Koutonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaupunkihistorian tunnetuksi tekeminen ja kokonaisvaltaisen teatterielämyksinen luominen ansaitsivat tämän vuotiset Kritiikin punnukset. Suomen arvostelijain liiton Turun osasto jakoi perjantaina kolme tunnustuspalkintoa Turun kirjamessuilla.

Arkkitehti, tutkija ja tietokirjailija Panu Savolainen on tutkinut keskiajan puurakennusperintöä, kivikirkkoja ja uuden ajan kaupunkihistoriaa luovalla tavalla. Hän toimii Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessorina.

Panu Savolainen on taitava historiatiedon popularisoija, joka on teoksissaan tarkastellut Turun historiaa niin lasten silmin kuin matkailijankin näkökulmasta.

Savolainen on myös todellisuusmallintanut kaupungin rakennuskulttuurin kehitystä verkkoon.

Eksyttävä elämysmatka Susiluodon runojen huoneisiin

Kritiikin punnukset saavat myös ohjaaja Alma Rajala ja skenografi Johanna Latvala Turun Kivipainoon elokuussa toteutetusta Huoneiden kirja -suurteoksesta. TEHDAS Teatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin monitaiteinen teos oli osa Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa.

Huoneiden kirja
Huoneiden kirja oli elokuun kulttuuritapaus Turussa. Tarja Sahlstedt esiintyi vanhan tehdasrakennuksen katolla. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Huoneiden kirja vie palkintoraadin mukaan suomalaista immersiivistä teatteria eteenpäin isoin harppauksin. Suurimuotoinen teos ei lipsahda spektaakkelin puolelle, vaan luo upottavan kokemuksen, jossa avautuu reittejä, polkuja, mutkia, käänteitä ja kerroksia kerroksien jälkeen, kuvailee raati.

Esitys pohjaa Saila Susiluodon 2000-luvun alun moderniin klassikkoon, jonka runoihin eksyy. Esityksessä puolestaan eksyy huoneisiin samalla tavalla. Raati kehuu Huoneiden kirjaa kauniisti kohti yleisöä avautuvana suomalaisen teatterin merkkipaaluna.

Kritiikin punnukset on Suomen arvostelijain liiton ainoa alueellinen tunnustuspalkinto. Ne myönnetään varsinaissuomalaisille taiteilijoille. Kritiikin punnuksia on jaettu vuodesta 1979 lähtien.

Suosittelemme