Yle kertoi 30. syyskuuta, että ulkomailla syntyneiden osuus seksuaalirikosepäillyistä on kasvanut selvästi viime vuosina. Perjantaina 8. lokakuuta tuli kuitenkin ilmi, että poliisin kirjauksissa oli virhe, joka vaikutti vuoden 2020 lukuihin. Ulkomaalaisten osuus raiskauksista epäillyistä ei ole enää kasvanut viime vuonna.
Alla oleva juttu on kirjoitettu 30. syyskuuta perustuen senhetkisiin tietoihin. Korjatun version alkuperäisestä jutusta voit lukea täältä:
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää uusia tilastotietoja seksuaalirikosten tekijöistä erittäin huolestuttavina.
Sisäministeriön tilaama selvitys kertoo, että ulkomailla syntyneiden osuus raiskauksista ja lapsen hyväksikäytöstä epäillyistä on kasvanut selvästi.
Viime vuonna raiskauksista epäillyistä yli kolmannes, lähes 38 prosenttia oli niin kutsuttuja ensimmäisen polven maahanmuuttajia, eli ulkomailla syntyneitä.
– Tämä on huolestuttava luku, johon meidän täytyy yhdessä olla varautunut kaikin tavoin ja olla valmiina näitä lukuja laskemaan, sisäministeri Ohisalo sanoi Ylelle.
Sisäministeri Ohisalo toteaa, että sisäministeriö tilasi selvityksen, koska seksuaalirikollisuuden syistä, tekijöistä ja näiden taustoista haluttiin tarkempi kuva.
– Sitä tietoa on nyt saatu ja tämä tuloshan on erittäin huolestuttava. Se otetaan kyllä vakavasti. Meillä hallituksessa myös seksuaalirikoslainsäädäntöä ollaan uudistamassa juuri koskemattomuutta kunnioittavaan suuntaan.
Ministeri myöntää: kotouttamispolitiikassa on puutteita
Ohisalon myöntää, että muualta Suomeen muuttavien kotouttamispolitiikassa on ollut puutteita.
– On varmasti niin, että ei olla onnistuttu siinä, että ihmiset ymmärtävät, kuinka tässä yhteiskunnassa ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja ihmisten koskemattomuutta kunnioitetaan. Kyllä on tekemistä tällä puolella.
Ohisalon mukaan kyse on ennen kaikkea siitä, että maahan tulijat pääsisivät mahdollisimman nopeasti kiinni maan kulttuuriin, yhteiskunnan käyttäytymissääntöihin ja lainsäädäntöön.
– Seksuaali- ja lisääntymiskasvatuksesta ylipäätään puhutaan aika vähän. Meillä pitäisi olla enemmän oppia juuri näistä koskemattomuuden rajoista.
Ohisalo huomauttaa, että seksuaalirikoksiin syyllistyvät usein varsin nuoret henkilöt.
– Kaikkien nuorten kanssa toimivien ammattilaisten pitää olla koulutettu näihin ilmiöihin. Heidän pitää ymmärtää, mitä taustalla on ja tästä (tutkimusraportista) saadaan varmasti työkaluja siihen työhön.
Lue lisäksi: