Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Iiris Suomela vahvoilla vihreiden sijaisjohtajaksi, varapuheenjohtaja Atte Harjanne sen sijaan heikoilla helsinkiläisyytensä tähden

Ministerin ja puheenjohtajan tuuraajiksi halutaan STT:n tietojen mukaan eri henkilöt.

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela eduskunnan istuntosalin puhujakorokkeella.
Iiris Suomela on STT:n tietojen mukaan vahvoilla. Kuva: Jani Saikko / Yle
STT

Kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) on STT:n tietojen mukaan vahvoilla vihreiden puoluehallituksen kokouksessa, jossa valitaan puheenjohtaja Maria Ohisalon sijaista.

Sen sijaan puolueen varapuheenjohtajaksi syyskuussa ensimmäisenä valittu kansanedustaja Atte Harjanne on lähdössä kokoukseen heikoista asemista helsinkiläisyytensä vuoksi.

Valinnan tekevässä puoluehallituksessa kiinnitetään sijaisvalintaa tehdessä huomiota aluevaaleihin. Puoluehallituksessa ollaan laajasti sitä mieltä, että puheenjohtajan sijaisen pitäisi edustaa seutua, jossa vaalit käydään tai olla itse jopa ehdolla vaaleissa.

Näin STT:lle arvioi viisi eri puoluehallituksen jäsentä valinnan tekevän kokouksen aattona. Kuudes jäsen ei pidä sijaisen kotipaikkaa vaalien kannalta ratkaisevana asiana mutta luonnehtii sitä kuitenkin punninnan arvoiseksi. Seitsemäs ei halunnut kommentoida asiaa lainkaan.

– Tunnumme olevan aika lailla samalla sivulla aluevaalien tärkeydestä, eräs viidestä arvioi puoluehallituksen tunnelmia.

Puoluehallituksessa on yhteensä 12 jäsentä, joista neljä on puolueen puheenjohtajistoa. Näitä neljää ei tavoiteltu, koska valinta koskee heitä itseään. Yhtä henkilöä STT ei torstaina tavoittanut.

Tunnettuus tuo Suomelalle nostetta

Puheenjohtaja Ohisalo on jäämässä loppuvuodesta vanhempainvapaalle.

Hänen sijaisensa valitaan kolmen varapuheenjohtajan keskuudesta. Heistä Harjanne on ainoa helsinkiläinen. Toisin kuin muualla Suomessa, Helsingissä ei järjestetä tammikuussa sote-uudistukseen liittyviä aluevaaleja.

– Kyllähän se irralliselta näyttää, jos Atte siinä hommassa on, kun vaalit eivät Helsinkiä koske. Jos hän olisi vihreiden kasvot aluevaaleissa, se ei olisi täysin toimiva ratkaisu, eräs jäsen arvioi.

Muut vihreiden varapuheenjohtajat ovat tamperelainen Suomela ja lappeenrantalainen Hanna Holopainen. Puoluehallituksen tavoitetuista henkilöistä kaksi nimeää Suomelan suosikikseen puheenjohtajan sijaiseksi. Muut eivät nimenneet ketään suosikkia.

Perusteina Suomelan puolesta mainitaan hänen kokemuksensa esiintyjänä ja aktiivisuutensa keskustelijana. Etuna pidetään myös hänen tunnettuuttaan puolueen sisällä.

Torstaina myös Uutissuomalainen kertoi omien tietojensa pohjalta, että Suomela on vahvoilla sijaisuusvalinnassa.

Ministeri ja puheenjohtaja erilleen

Vihreiden sijaisuusjärjestelyihin liittyy erikseen kysymys siitä, kuka toimii sisäministerinä Ohisalon vanhempainvapaan ajan.

Puoluehallituksessa on laajaa kannatusta ajatukselle, että puheenjohtajan ja ministerin sijaiseksi valittaisiin eri henkilöt.

– Pidän ehdottoman tärkeänä, että tehtävät jaettaisiin kahdelle ihmiselle, että ihmiset saavat puoleksi vuodeksi keskittyä siihen, mitä he tekevät, eräs jäsen sanoo.

Huomiota kiinnitetään myös siihen, että kaikki varapuheenjohtajat ovat ensimmäisen kauden kansanedustajia. Heidän ulkopuoleltaan kannatusta ministeriksi saa ainakin vihreiden eduskuntaryhmää johtava Emma Kari. Kari on toisen kauden edustaja, joka toimi viime vaalikaudella ministerin erityisavustajana.

STT on jo aiemmin kertonut, että puoluehallituksessa on haluja kierrättää ministerien tehtäviä, ja sama tuodaan edelleen esiin.

Puolueen ministerijärjestelyistä päättävät puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä yhdessä 11. lokakuuta.

Suosittelemme sinulle