Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden ministerit vetosivat Kansainväliseen käsipalloliittoon kohutun bikinisäännön muuttamiseksi

Pohjoismaiden urheiluministerit vaativat yhteisessä kirjeessään Kansainvälistä käsipalloliittoa uudistamaan pukeutumissääntöä. Rantakäsipallon sääntöjen mukaan naisten on pelattava bikineissä.

Norjan rantakäsipallon maajoukkue vuoden 2018 MM-kisoissa.
Norjan rantakäsipallomaajoukkue vuoden 2018 MM-kisoissa. Kuva: Getty Images
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoismaiden urheiluministerit ovat lähestyneet Kansainvälistä käsipalloliittoa yhteisellä kirjeellä. Myös Suomen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen allekirjoittamassa kirjeessä ministerit vaativat liittoa muuttamaan kohuttua "bikinisääntöä".

– Pohjoismaiden urheiluministerit pyytävät Kansainvälistä käsipalloliittoa uudistamaan pukeutussääntöä sukupuolten välistä tasa-arvoa kunnioittavaksi, jotta tälläiset säännöt eivät vahingoittaisi urheilua, ministerit vaativat.

Kirjeen taustalla on heinäkuussa otsikoihin nousseet tapahtumat, kun rantakäsipallon EM-kisoissa pelannutta Norjan naisten maajoukkuetta kiellettiin sakkojen uhalla pelaamasta peittävämmissä asuissa. Pronssiottelussa norjalaiset pelasivat kuitenkin shortseissa, ja heitä rangaistiin sakolla.

Rantakäsipallon sääntöjen mukaan naisten on pelattava bikineissä, joiden alaosan mitta saa olla sivuilta enintään kymmenen senttiä. Miehet sen sijaan saavat pukeutua hihattomaan paitaan ja shortseihin.

– Tapahtumat nostavat esiin monien urheilijoiden kohtaaman kaksinaismoralismin naisten ja miesten pukeutumissäännöissä. Me korostamme toiminnan tärkeyttä, emme vain auttaaksemme näitä naisia, vaan myös tukeaksemme ja rohkaistaaksemme kaikkia urheilijoita sukupuolesta ja taustasta huolimatta pysymään urheilun parissa, ministerit jatkavat.

Norjan käsipalloliitto pyysi keväällä Euroopan liitolta muutosta peliasuun, ja sääntömuutos hyväksyttiin Euroopan tasolla. Lopullinen sääntömuutos vaatii Euroopan liiton mukaan kuitenkin kansainvälisen liiton hyväksynnän.

– Kiitämme Euroopan käsipalloliitolta saamaamme tukea asian nostamiseksi kansainvälisellä tasolla ja kehotamme Kansainvälistä käsipalloliittoa ja muita kansainvälisiä urheiluliittoja uudistamaan pukeutumista koskevia sääntöjään. Urheilijoiden on annettava pukeutua mukavasti ja suoritusta tukevalla tavalla, ministerit päättävät.

Lue myös:

Rantakäsipallon pukeutumiskoodiin piti tulla muutos – silti Norjan naiset pakotettiin pelaamaan bikineissä EM-kisoissa sakkojen ja hylkäyksen uhalla

Norjan naispelaajat eivät noudattaneet bikinisääntöä – liitto sai sakot liian peittävistä vaatteista

Poplaulaja Pink tarjoutui maksamaan Norjan rantakäsipallomaajoukkueen sakot – laulajan mielestä käsipalloliittoa pitäisi sakottaa seksismistä

Suosittelemme sinulle