Hyppää sisältöön

Juoksija Camilla Richardssonin uraa on vaivannut raju loukkaantumiskierre ja käsittämätön epäonni – mistä hän kaivaa motivaation yrittää aina uudestaan?

Camilla Richardsson on ollut vahvassa juoksuvireessä loppukesästä ja -syksystä, eikä Esbo IF:n juoksija ole vielä pannut kauttaan pakettiin. Hän hakee vielä Suomen ennätysvauhtia viidellä kilometrillä ja omaa ennätysvauhtiaan puolimaratonilla.

Camilla Richardssonin kausi on ollut lyhyt, mutta hän on ollut vahvassa syysvireessä. Kuva: Lehtikuva

Camilla Richardsson, 28, on kokenut kestävyysjuoksija, joka on kokenut urallaan paljon. Hän on voittanut Kalevan kisoissa viisi Suomen mestaruutta ja kuusi SM-hopeaa. Hän on pitänyt hallussaan ulkoratatilastojen kärkiaikoja useilla eri matkoilla ja edustanut Suomea niin nuorten arvokisoissa kuin aikuisten EM- ja MM-kisoissakin.

Silti Richardssonin suurimmat saavutukset ovat jääneet odottamaan tulevaa ja hänellä on ollut paljon myös epäonnea.

Esimerkiksi kaksi vuotta sitten Dohan MM-kisoissa Richardsson kompuroi 3 000 estekisassa väärin asetellulla esteellä ja karsiutui jatkosta. Vuotta aiemmin hän oli loukkaantunut vain kaksi viikkoa ennen Berliinin EM-kisoja.

Viime kesänä Richardssonin kilpailukausi jäi kesken, kun häneltä operoitiin molemmat takareidet. Kuntoutuksen jälkeen juoksuharjoittelun katkaisivat sääriluun murtuma sekä tulehdus lonkankoukistajan kiinnityskohdassa.

Tänä kesänä Richardsson päättikin jättää Tokion olympialaiset väliin, koska ei omasta mielestään ollut tarpeeksi hyvässä kunnossa olympiakisoihin.

– Se on aina paha, kun panostaa kovasti kisoihin ja epäonnistuu juuri silloin, kun pitäisi onnistua, Richardsson pohti viime vuosien ongelmiaan.

Vastoinkäymisiä on tullut niin paljon viime vuosien aikana, että Richardsson ei enää jää vellomaan niihin. Hän miettii mieluummin hyvin menneitä kisoja ja muun muassa sitä, että hän on onnistunut esittämään Timanttiliigassa vahvoja otteita.

Richardsson nauraa, ettei hän edes tiedä, mistä hän motivaationsa kaivaa, vaikka kestävyysjuoksun harjoittelu on usein yksinäistä hommaa.

– Jostain se vain tulee. Vaikka heti arvokisojen jälkeen olen ollut erittäin pettynyt, niin sitä on kestänyt vähän yli viikon ja sitten olen vain ajatellut, että no niin, pakko vain lähteä uudestaan treenaamaan, hän naurahti.

– Mutta totta kai kaipaan arvokisamenestystä. Ehkä sitten ensi vuonna.

SE-ajan kimppuun Helsingissä

Vaikka Richardsson katsoi, ettei hän ollut olympiatason kunnossa Tokion aikoihin, on hänen vauhtinsa ollut loppukesästä ja syksyllä varsin vahvaa.

Syyskuun alussa hän juoksi kotimaisen kärkituloksen 3 000 metrin esteissä Tukholmassa käydyssä Ruotsi-ottelussa. Hän pysäytti kellon aikaan 9.57,31. Samalla reissulla hän paranteli myös 5 000 metrin kotimaista kärkitulosta aikaan 15.48,09. Se oli yli puoli minuuttia parempi aika kuin mitä hän juoksi matkan viime kesänä. Kesän aikana Richardsson juoksi kärkituloksen myös 3 000 metrillä.

– En ole ikinä ollut näin hyvässä kunnossa syksyllä, Richardsson myönsi, mutta tiesi kovaan kuntoonsa myös syyn:

– Minulla on ollut aika lyhyt kausi. Pääsin starttaamaan kauteni myöhään (kesäkuun lopussa), joten siksi tämä ei ole erikoista.

Lyhyen kautensa takia Richardssonilla riittääkin yhä juoksuhaluja sekä tavoitteita. Lauantaina hän osallistuu Helsinki City Running Day -tapahtumaan ja aikoo tavoitella viiden kilometrin tiejuoksun Suomen ennätystä. Tämän hetken SE-aika 16.19 on Sandra Erikssonin nimissä ja kaksi vuotta sitten Richardsson juoksi kisan 11 sekuntia hitaammin.

– Olen tosi innoissani, että pääsen juoksemaan lauantaina. En ole vielä kokeillut reittiä, mutta moni on sanonut, että se on hyvä.

Camilla Richardsson haluaa rikkoa lauantaina Sandra Erikssonin keväällä saavuttaman viiden kilometrin tiejuoksun Suomen ennätysajan. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Richardsson on valmistautunut kilpailuun korkeanpaikan leirillä St. Moritzissa, Sveitsissä. Leiri oli juoksijan mielestä erittäin onnistunut, sillä hän pystyi harjoittelemaan ensimmäistä kertaa kokonaiseen vuoteen, kun hän pääsi harjoittelemaan kolme viikkoa putkeen ilma ongelmia. Leirillä rakennettiin kuntoa ennen kaikkea 24. lokakuuta edessä olevalle Valencian puolimaratonille.

– Se on tämän syksyn päätavoitteeni. Yritän juosta siellä uuden ennätykseni, mutta katsotaan miten käy.

Vaihtoehtoja löytyy kisoissa ja matkoissa

Ensi kesästä tulee yleisurheilijoille varsin vilkas, sillä ohjelmassa ovat niin EM-kisat Münchenissä kuin MM-kisat Oregonissa. Tällä hetkellä kaikki näyttää Richardssonin kohdalla hyvältä ja siltä, että hän pystyisi starttaamaan uuteen kauteen terveenä.

– Tilanteeni on paljon parempi kuin mitä se oli puoli vuotta sitten. Jos olisin jättänyt tämän kauden väliin, se olisi ollut tiukka paikka. Siksi on hyvä, että olen nyt hyvässä kunnossa.

Richardsson toteaa, että hänen pitää vielä miettiä tarkemmin valmentajansa Jukka Keskisalon kanssa tulevan kesän tavoitteita. Arvokisojen lisäksi tuohon kuukauden ajanjaksoon osuu nimittäin vielä Kalevan kisat.

MM-kisarajat ovat sen verran kovia, että niiden rikkomiseen tarvitaan hyvää aikaista kuntoa. Richardsson arveleekin, että hänen pitää juosta jo keväällä kovia aikoja. Rajojen rikkomisen lisäksi Richardssonin pitäisi miettiä, mihin kisoihin ja mille matkalle hänen kannattaa panostaa.

– Jos juoksee oikeasti hyvän ajan EM-kisoissa, niin voi saada hyvän sijoituksen. Mutta MM-kisoissa pitää juosta todella, todella hyvä aika tyyliin heti alkuerissä, ja silti voi kuitenkin olla, ettei sillä pääse finaaliin.

Camilla Richardssonin päämatka on ollut 3 000 metrin esteet, mutta viime vuosina hän on kokeillut vauhtiaan monilla eri matkoilla. Tänä kesänä Esbo IF:n juoksijan estetekniikka ei ole hänen omasta mielestään toiminut yhtään. Jos hän saa tekniikan toimimaan ensi kesänä, hän panostaa vielä estekisoihin, mutta jos ei, löytyy muitakin vaihtoehtoja.

– Sitten pitää juosta vitonen tai kymppi tai miksei jopa maraton. Tai ehkä ei ihan vielä, mutta sekin on vaihtoehto.

Richardsson uskoo yhä vakaasti, että hänen paras potentiaalinsa on vielä mittaamatta. Hän on kehittynyt juoksijana viime vuosina ja on omasta mielestään paljon parempi urheilija kuin viisi vuotta sitten. Nyt hän haluaisi vain saada sen hyvän arvokisasuorituksen ja -tuloksen.

– Toivottavasti se on sitten EM-kisoissa ensi vuonna, hän totesi.

Lue myös:

Isä joutui maksamaan vuokran, kun 26-vuotiaan huippu-urheilijan tuki katosi: "Olin se loukkaantunut urheilija, jonka ei enää uskottu palaavan"

Kestävyysjuoksija Richardsson jättää Tokion olympialaiset väliin – "Minulla on arvokisakokemusta, mutta menestystä puuttuu"

Camilla Richardssonia ei nähdä Kalevan kisoissa, vaan kausi on nyt paketissa – "Tässä ei ole kyse mistään vakavammasta"

Suosittelemme sinulle