Hyppää sisältöön

Laiton uhkaus työtään tekevälle on nyt virallisen syytteen alainen rikos

Merkitystä ei ole sillä, onko laiton uhkaus tehty uhrin työpaikalla vai esimerkiksi sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa.

Kaupan kassa, K-market Tammisto.
Lakimuutoksella on tarkoitus vahvistaa esimerkiksi kaupallisessa työssä olevien henkilöiden asemaa. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Inka Haukka

Laiton uhkaus on tästä päivästä lähtien virallisen syytteen alainen rikos tilanteissa, joissa uhkaus kohdistuu henkilöön hänen työtehtävänsä tai julkisen luottamustehtävänsä vuoksi.

Syyttäjä voi vastedes nostaa syytteen laittomasta uhkauksesta, jos teko kohdistuu henkilöön esimerkiksi asiakaspalvelu- tai hallintotehtävissä, terveydenhuollon ja sosiaalialan työssä, kaupallisessa työssä, opetustehtävissä tai oikeus- ja poliisihallinnossa. Säännös koskee myös esimerkiksi tutkijoihin, toimittajiin tai taiteilijoihin sekä kunnan luottamusjohtoon ja kansanedustajiin kohdistuvaa uhkailua.

Merkitystä ei ole sillä, onko laiton uhkaus tehty uhrin työpaikalla vai esimerkiksi sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa.

Lainmuutoksella on tarkoitus parantaa uhrin asemaa sekä viranomaisten mahdollisuuksia puuttua laittomiin uhkauksiin.

Laiton uhkaus on kyseessä, jos uhkaa toista rikoksella niin, että uhatulla on perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa.

Laiton uhkaus on ollut aiemmin asianomistajarikos. Se tarkoittaa, että syyttäjä ei ole voinut nostaa siitä syytettä ilman että uhri on vaatinut uhkailijalle rangaistusvaatimusta.

Syyttäjä on voinut aiemmin nostaa syytteen, jos erittäin tärkeä yleinen etu on sitä vaatinut.

Lainmuutos on osa isompaa kokonaisuutta, jolla on tarkoitus ehkäistä nykyistä vahvemmin järjestelmällistä häirintää ja maalittamista, joka uhkaa sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä.

Lue myös:

"Minut on uhattu tappaa, pahoinpidellä ja raiskata töissä" – yksin iltaisin ja öisin työskentelevät nuoret kertovat uhkaavista tilanteista palvelualalla

Uhkailun ja painostuksen kohteeksi joutunut kuntapoliitikko haluaa nostaa kissan pöydälle: "Tällaista politiikan ei pitäisi olla, mutta sitä se on"

Poliisijohtaja sai tappouhkauksia ja joutui maalittamisen kohteeksi, teki 8 rikosilmoitusta – "Jossain menee raja, mitä poliisin pitää sietää"

Hirttotuomiolla uhattu tuomari maalittamisesta: “Mikä on se viimeinen pisara, että asialle tehdään jotakin?”

Suosittelemme sinulle