Hyppää sisältöön

Jyväskylän MM-rallin avauspäivä sujui vastoin odotuksia, Lappi päihitti Rovanperän huiman tempun jälkeen – lue ja katso kaikki käänteet

Craig Breen nousi värikkään päivän päätteeksi Jyväskylän MM-rallin kärkipaikalle. Yle seurasi rallipäivää hetki hetkeltä.

Matti Lehtisaari
Roope Visuri

TILANNE 6/19 EK:N JÄLKEEN

1. Craig Breen (Hyundai) 43.51,3 2. Ott Tänak (Hyundai) + 2,8 3. Elfyn Evans (Toyota) + 6,1 4. Esapekka Lappi (Toyota) + 6,7 5. Kalle Rovanperä (Toyota) + 7,9 6. Thierry Neuville (Hyundai) + 31,3 7. Sebastien Ogier (Toyota) + 33,6 8. Takamoto Katsuta (Toyota) + 46,9 9. Gus Greensmith (Ford) + 1.20,6 10. Adrien Fourmaux (Ford) + 1.48,9 11. Teemu Suninen (Volkswagen) + 3.02,8 WRC2 12. Emil Lindholm (Skoda) + 3.10,2 WRC3 13. Mads Östberg (Citroen) + 3.11,0 WRC2 14. Nikolai Grjazin (Volkswagen) + 3.16,5 WRC2 15. Mikko Heikkilä (Skoda) + 3.27,3 WRC3

PERJANTAIN ERIKOISKOKEIDEN VOITTAJAT

EK 1 Harju / 2,31 km nopein Katsuta EK 2 Ässämäki 1 / 12,31 km nopein Breen EK 3 Sahloinen-Moksi 1 / 21,37 km nopein Tänak EK 4 Ässämäki 2 / 12,31 km nopein Tänak EK 5 Sahloinen-Moksi 2 / 21,37 km nopein Breen EK 6 Oittila / 19,75 km nopein Evans

Yle näyttää kaikki Jyväskylän erikoiskokeet suorana Yle Areenassa sekä joka päivä erikoiskokeita myös TV2:n puolella. Tutustu Yle Ralli Plus -palveluun täällä.

Kuuntele Ralliradiota

Pääset kuuntelemaan perinteikästä Ralliradiota suorana täältä.

Matti Lehtisaari

Live-seurantamme on päättynyt tältä päivältä. Lauantaina aloitamme aamukahdeksalta, tervetuloa taas mukaan jännittämään MM-rallin tapahtumia.

Matti Lehtisaari

Teemu Suninen johdossa WRC2-luokassa

WRC2-tilanne

1. Teemu Suninen (Volkswagen) 46.54,1 2. Mads Östberg (Citroen) + 8,2 3. Nikolai Grjazin (Volkswagen) + 13,7 WRC3-tilanne

1. Emil Lindholm (Skoda) 47.01,5 2. Mikko Heikkilä (Skoda) + 17,1 3. Teemu Asunmaa (Skoda) + 29,5

Matti Lehtisaari

Esapekka Lappi: "Eihän kukaan osannut odottaa tällaista"

Jyväskylän MM-rallin perjantain väriläiskä oli Toyotan WRC-auton rattiin palannut Esapekka Lappi.

– Eihän kukaan osannut odottaa tällaista, en itsekään. Mutta mikäs siinä, kun tulee, niin tulee, Lappi sanoi tyytyväisenä.

Lappi oli lähellä jopa pohja-aikaa illan pimeydessä ajetulla Oittilan erikoiskokeella. Oli hiukan hämmentävää, että Lappi näytti pätkän maalissa pettyneeltä, mutta siihenkin löytyi selitys.

– Luulin viimeisen erikoiskokeen maalissa, että sekuntimme olivat 38, mutta olivatkin 23. Luulin, että olisi tullut 17 sekuntia pataan ja siksi olin pettynyt aikaani. Mutta fiilis muuttui siirtymällä, kun kuulin, mikä aikani oikeasti oli.

– Olin opetellut koko pätkän ulkoa. Pysyin tiellä, mutta kovempaa en olisi voinut enää tulla, Lappi viittasi lopun täpärään hetkeensä.

Matti Lehtisaari

Kalle Rovanperä viidentenä yötauolle: "Hankala päivä"

Suurin odotuksin Jyväskylän MM-ralliin startannut Kalle Rovanperä oli avauspäivän jälkeen viidennellä sijalla.

– Hankala päivä. Pito oli huonompi kuin oletimme, liukasta oli, vaikka tiet näyttivät hyviltä. Meidän säätömme eivät optimaaliset tuollaiseen liukkauteen, mutta toisella lenkillä tilanne oli parempi, Rovanperä kertasi.

Rovanperä vastasi hiukan kryptisesti kysymykseen siitä, mitä muutoksia autoon pitäisi ennen lauantaita tehdä.

– On ainakin yksi juttu, mitä pitäisi ehdottomasti tehdä, mutta mitä ei voi tehdä enää näin rallin aikana. Se vähän hankaloittaa, mutta sellaista tämä välillä on. Itse olen tehnyt säädöt, Rovanperä sanoi, mutta ei tarkentanut sitä, mitä oikeastaan tarkoitti.

Matti Lehtisaari

Toyotan tallipäällikkö Latvala: "Oittila pelasti meidän päivän, kymppipäivä Lapilta"

Tallipäällikkö Jari-Matti Latvala teki myönteisen arvion Toyota- kuljettajien avauspäivästä Jyväskylän MM-rallissa.

– Hyundai oli ehkä odotettua vahvempi. Päivän viimeinen erikoiskoe pelasti meidän päivän. Pojat tekivät siellä huippuhyvän suorituksen, olemme nyt ihan pelissä mukana ja kaikki on auki lähdettäessä lauantaihin, Latvala summasi tilanteen.

Esapekka Lappi palasi vakuuttavalla tavalla WRC-kuljettajaksi. Lappi oli perjantaina jopa tiimikaveriaan Kalle Rovanperää nopeampi, eroa kärkeen (Craig Breen) 6,7 sekuntia.

– Lappi ajoi ihan huippupäivän. Hän on aivan kärjen tuntumassa, kymppipäivä häneltä, Latvala kehui.

Rovanperä taipui perjantaina viidenneksi, mutta aikaeroa kärkeen on vain 7,9 sekuntia.

– Täytyy muistaa, että Kallelle on asetettu Akropolis-rallin jälkeen ihan älyttömiä paineita. Eikä ole helppoa ajaa tuollaisten paineiden alla, Kalle on tehnyt hyvän suorituksen huomioiden painekattila, johon hänet on asetettu, Latvala sanoi.

Matti Lehtisaari

Evans löi niukasti Lapin, tässä EK6:n parhaat

1. Evans 10.21,5 2. Lappi + 1,6 3. Breen + 3,7 4. Rovanperä + 4,8 5. Ogier + 6,3 6. Tänak + 8,0

Matti Lehtisaari

EK6: Esapekka Lappi jahtasi Oittilan pohja-aikaa

Matti Lehtisaari

Lappi hätyytteli Oittilan pohja-aikaa!

Esapekka Lapin loistava MM-rallipäivä päättyi komeasti! Lappi jahtasi loppuun saakka Oittilan erikoiskokeen pohja-aikaa ja oli vain 1,6 sekuntia Elfyn Evansia hitaampi.

– Koitimme tulla mitä pystyimme. Vähän harmittaa, vaikka hieno päivä. Jotenkin ketuttaa silti, Lappi purki pettymystään siihen, että pohja-aika oli nyt niin lähellä.

Lappi lähtee yötauolle neljänneltä sijalta, 6,7 sekunnin päässä rallia johtavasta Craig Breenistä. Lapilta kova temppu jättää taakseen Kalle Rovanperä. Rovanperä tauolle viidenneltä sijalta, 7,9 sekunnin päässä kärjestä.

Suosittelemme sinulle