Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaatii rangaistusta kriisinhallintajoukon henkilöstöpäällikölle, joka nimitti naispuolisia alaisia "kapakkahuoraksi", "pikku missiksi" ja "**tun idiootiksi"

Kahta upseeria syytetään palvelusrikoksista, jotka ovat tapahtuneet suomalaisessa kriisinhallintajoukossa Irakissa. Asiaan liittyy erityisesti naisiin kohdistuvaa epäasiallista käytöstä.

Kriisinhallintajoukkojen henkilöstöpäällikön puheista on nostettu syyte. Kuva: All Over Press

Henkilöstöpäällikkönä toiminutta kapteenia epäillään palvelusrikoksesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan hän on käyttänyt erityisesti naispuolisista alaisistaan toistuvasti ala-arvoisia ilmauksia. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuonna 2019 sekä operaatioalueella Irakissa että uuden henkilöstön lähtökoulutuksessa. Vastaaja on kiistänyt syytteet.

Useiden todistajien mukaan mies on toistuvasti nimitellyt alaistaan "**tun idiootiksi" ja "saatanan tyhmäksi siviilinaiseksi". Toisesta hän käytti toistuvasti ilmaisuja "**tun kuutti", "saatanan tyhmä akka", "saatanan ämmä" sekä "kapakkahuora". Kolmatta naispuolista sotilasta hän nimitti "pikku missiksi". Syyttäjän todistajina ovat kaksi asianomistajaa sekä kaksi muuta henkilöstöpäällikön alaisena palvellutta henkilöä.

Henkilöstöpäällikkö toimi asemansa vuoksi niin sanotun "Gender Focal Pointin" roolissa, jonka vastuulla on erityisesti huolehtia sukupuolten välisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta kriisinhallintajoukossa. Syytteen mukaan hän on puhunut naisista yleisesti vähättelevään sävyyn ja todennut, että lähtöryhmän suurin ongelma tulisi olemaan naiset.

Päällikön tavoitteena pois potkittujen "kymppikerho"

Vitsailua on riittänyt myös "kymppikerhosta" eli päällikön tavoitteesta saada ainakin 10 henkilöä keskeyttämään palveluksensa ennenaikaisesti. Päällikkö opetti perehdytyksessä toimistonsa uudelle henkilöstölle käytännön, jossa palveluksen keskeyttämisiä juhlistettiin erityistä tunnuskappaletta soittamalla.

Kapteeni on pohtinut ääneen, kuka voisi olla seuraava henkilö, jolle voitaisiin "antaa sulkaa" tai joka voitaisiin "heittää yli laidan". Hän on myös kertonut pyrkimyksekseen ja tavoitteekseen löytää syy päättää "**tun idiootiksi" nimittämänsä naispuolisen rauhanturvaajan palvelussuhde.

Henkilöstöpäällikköä syytetään myös virkasalaisuuden rikkomisesta. Hänen katsotaan tahallaan kertoneen kahdelle henkilölle tietoa aiemmin mainitun naisen terveydentilasta, jota ei lain mukaan olisi saanut ilmaista.

Miehen katsotaan rikkoneen yleistä palvelusohjesääntöä ja kriisinhallintajoukon toimintaohjetta käyttäessään epäasiallista kieltä myös muita palveluksessa olleita henkilöitä ja paikallisia kohtaan. Hän on nimittänyt miespuolista yhteysupseeria "Pökö-Pekaksi" ja todennut tämän olevan "persaukinen idiootti, joka tuottaa vain hiilidioksidia ja paskaa" sekä käyttänyt eräästä vuoropäälliköstä nimitystä "eebenpuu".

Syyttäjä vaatii asiakokonaisuuteen liittyen rangaistusta myös toiselle henkilölle. Hänen osaltaan syytteitä ei ole vielä luettu.

Naisiin kohdistuvaa epäasiallista käytöstä tapahtunut aiemminkin

Maavoimien komentaja Petri Hulkko ei halua kommentoida asiaa keskeneräisen oikeuskäsittelyn vuoksi.

Hän kuitenkin myöntää, että naisiin kohdistuvaa epäasiallista käytöstä on tapahtunut rauhanturvajoukoissa ajoittain myös viime vuosina. Hulkon mukaan useimmiten kyse on huonosta kielenkäytöstä tai niin sanotusta ala-arvoisesta huumorinheitosta.

– Varsinaisia raiskauksia tai vastaavia ei ole ollut, komentaja toteaa.

Hulkon mukaan kaikkiin tietoon tulleisiin tapauksiin on puututtu.

– Onneksi meidän naispuoleiset ovat tässä valveutuneita ja kyllä ilmoittavat asiasta suoraan, Hulkko sanoo.

Lue myös:

MOT selvitti: Monta upseeria tuomittu seksuaalisesta häirinnästä ja työsyrjinnästä – everstiluutnantin mukaan "asiat pyritään hoitamaan poikien kesken"

Suosittelemme sinulle