Hyppää sisältöön

Tämä on minun naisellinen puoleni

Oululainen Vilma Kinnunen löysi pin-upin jo teinivuosinaan. Nykyään laittautuminen tuo hänelle omaa aikaa kiireisen arjen keskelle.

Vilma Kinnunen, 26, tekee omien sanojensa mukaan paljon töitä. Hän on kokkina kahdessa eri ravintolassa Haukiputaalla, Pohjois-Pohjanmaalla.

Vastapainona kiireiselle arjelle hän harrastaa pukeutumista pin-up -tyyliin. Kinnuselle laittautuminen on harmaan arjen väripilkku.

Inspiraatio tyyliin tulee vanhoista elokuvista. Pin-upiksi kutsuttu tyyli ammentaa vanhanaikaisesta muodista ja ajasta, jolloin naiset olivat aina laittautuneina.

Meikkaamiseen ja sopivan asun valintaan Kinnunen ottaa oman aikansa. Usein hän myös kuvaa itseään pin-up -tyyliin laittautuneena.

Kinnunen aloitti pin-upin 18-vuotiaana ystäviensä innoittamana. Siitä asti pukeutuminen on kuulunut elämään.

Punaiset huulet ja kiharat hiukset nostivat itsetuntoa ja sille tielle on jääty, nykyään Dona Catnip -taiteilijanimellä tunnettu Kinnunen kertoo.

Pin-up on hyvin naisellinen tyyli. Olen aina ollut poikamainen, mutta pin-upin kautta löysin oman naiseuteni.

Dona Catnip

Suomen pin-up harrastajien yhdistyksen, Pin-up Petrols ry:n, puheenjohtaja Laura Pehkonen määrittelee tyylin olevan voimauttavaa naisellisuutta.

Pehkonen toivoisi, että mielikuva pin-upista ei liittyisi aina vanhahtavasti alusvaatteissa esiintymiseen. Hänestä harrastus on enemmän itseilmaisua, itseluottamusta ja oikeanlaista asennetta.

Dona Catnip kuuluu myös pin-up -harrastajien yhteisöön. Hän perusti ystävänsä Hanna Nylanderin, eli Bonnie Oh So Sparklyn kanssa Pinup-Tytöt Suomi -ryhmän Facebookiin vuonna 2016.

Ystävykset tapasivat pin-up -tapahtumassa ja harrastavat yhä vuosia myöhemmin yhdessä. Nyt heidän ylläpitämällään Facebook-sivulla on jo lähes 2000 samanhenkistä jäsentä.

Korostetun naisellisesta tyylistä huolimatta kaksikkoa on vaikea luonnehtia hienohelmoiksi. Bonnie kertoo, että yhteisissä valokuvaussessioissa naiset usein irvistelevät kameralle kilpaa.

Dona Catnip kertoo, että pin-up mielletään usein rohkeiden lajiksi. Hän saa paljon palautetta uskalluksestaan ja ihailua myös tuntemattomilta.

En koe olevani erityisen rohkea. Silti saan paljon kommentteja ja kehuja, ja kyllähän se pönkittää itsetuntoa.

Dona Catnip

Huolitellusta tyylistä huolimatta pin-up -persoonan takana asustavan Vilma Kinnusen voi löytää usein kuten kenet tahansa meistä, lähikaupasta verkkarit jalassa.

Tekijät

TekstiIida Putkonen
Kuvat ja videotPaulus Markkula