Hyppää sisältöön

Lahden Vihreiden puheenjohtaja sai tuomion eläinsuojelurikoksesta

Käräjäoikeus tuomitsi Pauliina Palon sakkoihin lampaiden laiminlyönnistä. Hän ja tilan isäntä kiistivät syytteen.

Lakikirjoja Korkeimmassa oikeudessa
Käräjäoikeus katsoi, että syytetyt olivat kohdelleet lampaita eläinsuojelulain vastaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Tynell / YLE
Sini Ojanperä

Lahden Vihreiden puheenjohtajana toiminut varavaltuutettu on tuomittu sakkoihin eläinsuojelurikoksesta. Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Pauliina Palon 60 päiväsakkoon eli yhteensä 360 euroon lampaiden huonon hoidon vuoksi.

Käräjäoikeus yhtyi syytteeseen, jonka mukaan Lahdessa sijaitsevan tilan isäntä ja Palo olivat jättäneet eläimet vaille tarpeellista hoitoa ja ravintoa tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta sekä kohdelleet lampaitaan muutoinkin eläinsuojelulain ja -asetuksen vastaisesti.

Vastaajat kiistivät käräjäoikeudessa teonkuvauksen ja syytteen. Palo vastasi Ylen tavoitteluyrityksiin perjantai-iltapäivällä tekstiviestillä.

– Tuomio on todistus siitä, että Suomessa voidaan tuomita syytön syylliseksi ilman todisteita, sana sanaa vastaan. Maassa, jossa eläinlääkärin sana on laki, ja kansalainen on ilman oikeusturvaa, hän kirjoittaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.

Lahden Vihreät vaihtaa puheenjohtajaa

Lahden Vihreät ry päätti perjantaina tuomion tultua, että yhdistykselle valitaan marraskuun syyskokouksessa uusi hallitus ja puheenjohtaja, joka astuu saman tien toimeen. Sitä ennen puheenjohtajan tehtävää hoitaa poikkeusjärjestelyin yhdistyksen varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä.

Aiemmassa tiedotteessaan 22. syyskuuta paikallisjärjestö kertoi hallituksensa arvioineen, että Pauliina Palo voi syytteestä huolimatta jatkaa tarkastuslautakunnan jäsenenä. Lahden Vihreiden hallitus katsoi, että kunnallisesta luottamustehtävästä erottamisen kynnyksen tulee olla melko korkealla, jotta demokratian idea toteutuu.

– Tämän osalta uudelleen arviointia ei tehdä tämän oikeuskäsittelyn jälkeen, yhdistys viestitti.

Myös Palo itse kertoo, että aikoo jatkaa luottamustehtävissään, eikä puoleelta ole tullut vaateita luopua niistä.

Kymmeniä laihoja uuhia

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa käsitelty syyte perustui pitkälti eläinlääkärin tarkastuskertomukseen. Valvontaeläinlääkäri totesi käynnillään marraskuussa 2019, että 178 lampaalla ei ollut sääsuojaa laitumella. Tilalla tarkastetuista 108:sta uuhesta 44 oli erittäin laihoja tai nälkiintyneitä.

11 uuhella oli utaretulehdus ja kolme pässiä oli huonojalkaisia, mikä oli haitannut niiden liikkumista.

Vastaajien mukaan lampaat ovat olleet laitumella, josta ne on saatu sisätiloihin 10–15 minuutissa. Lampaille tarjotusta lisäheinästä tehdyn analyysin mukaan se on ollut hyvälaatuista. Se on myös ollut riittävän ravinteikasta ja sitä on ollut riittävästi.

Lampaiden omistajat myös kertoivat, että pässien sorkat on hoitanut sorkkahoitaja, joka kävi viimeksi vuonna 2018 tai 2019. Vanhan pässin sorkat olivat heidän näkemyksensä mukaan jostain syystä kasvaneet yli. Pehmeällä laitumella sorkat eivät kulu ja niitä on tarkkailtava sen vuoksi. Lampaat oli keritty keväällä ja syksyllä.

Vastaajat eivät voineet ottaa kantaa krooniseen tai akuuttiin utaretulehdukseen, koska haastehakemuksesta ei ilmennyt, mitä nimenomaista eläintä milläkin tarkoitetaan.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle