Hyppää sisältöön

"Tytöille on hyvä kertoa, miten luonto toimii" – demaripoliitikko kehottaa nuoria miettimään pukeutumista ahdistelun estämiseksi, puoluekollegat tuomitsevat

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtajan, entisen SDP:n kansanedustajan mielipidekirjoitukset sanomalehdissä on tulkittu seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuvia tyttöjä syyllistäviksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen puolustaa kirjoituksiaan, joissa vaaditaan tyttöjä ajattelemaan pukeutumistaan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen puolustaa kirjoituksiaan, joissa vaaditaan tyttöjä ajattelemaan pukeutumistaan
Hanne Leiwo

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, sosialidemokraattien entinen kansanedustaja Maria Tolppanen selittelee seksuaalisesta häirinnästä viime päivinä antamiaan lausuntoja ja mielipidekirjoituksia.

Ilkkapohjalaisessa ja Vasabladetissa julkaistuissa mielipidekirjoituksissaan Tolppanen antaa ymmärtää, että osana seksuaalisen häirinnän ehkäisemistä tyttöjen pitäisi miettiä miten pukeutuvat.

Kirjoitusten sävy on julkisuudessa tulkittu tyttöjä syyllistäväksi.

Tolppasen mukaan keskustelu mielipidekirjoituksista on lähtenyt väärille urille.

– Kun pitäisi puhua keinoista millä ahdistelu saataisiin pois, puhutaan siitä, miten Maria aiheesta lausuu , Tolppanen sanoo.

Julkisuudessa Tolppasen mielipidekirjoituksissa esittämiä näkemyksiä pukeutumisen merkityksestä on pidetty myös vanhakantaisina.

– Minä olen valmis muuttamaan ajatusmaailmaani välittömästi, kun todistetaan, että naisen pukeutumisella ei ole merkitystä miehen mielelle.

Maria Tolppanen on allekirjoittanut mielipidekirjoitukset kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Kyseessä ei kuitenkaan ole kaupunginhallituksen kannanotto, vaan sen puheenjohtajan oma.

– Tämä asia ei liity millään tavalla Vaasan kaupunginhallitukseen eikä siihen että minä olen kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

“Jos provosoidaan, joku voi provosoitua”

Maria Tolppasta haastateltiin (siirryt toiseen palveluun) Ilkkapohjalaisessa (25.9.) nuorten kokemaan seksuaaliseen häirintään liittyen. Haastattelussa hän muun muassa toteaa, että ei on ei, mutta että tytöt eivät saa omalla käytöksellään provosoida heihin kohdistuvaa käytöstä.

– On päivän selvää, että häirintä ei ole uhrin vika. Mutta pitää myös itse tietää hyvän maun rajat, Tolppanen sanoo Ilkkapohjalaisessa.

Muutama päivä myöhemmin Tolppasen mielipidekirjoitus ilmestyy sanomalehti Vasabladetissa (siirryt toiseen palveluun) (29.9.) ja Ilkkapohjalaisessa (siirryt toiseen palveluun) (28.9.).

Vasabladetin kirjoituksessaan hän toteaa jälleen, että “eitä” pitää kunnioittaa, mutta ongelmaa kitkettäessä kaikki keinot on otettava käyttöön.

– Siksi on aiheellista, että naiset ja tytöt miettivät, miten pukeutuvat.

Ilkkapohjalaisen mielipidekirjoituksessa hän vaatii Vaasassa todetulle yläkoululaisten tyttöjen ahdistelulle stoppia muun muassa näin (siirryt toiseen palveluun):

Vastuussa näistä teoista ovat tietenkin itse tekijät, mutta myös lasten vanhemmat. Vanhemmilla on vastuu kertoa mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Vanhemmilla on myös vastuu siitä, että lapset saavat olla lapsia ja että heidän ei tarvitse olla pienoisaikuisia.

Tytöille on myös hyvä kertoa, miten luonto toimii. Esimerkiksi minkälainen pukeutuminen voi antaa väärän viestin vastakkaiselle sukupuolelle. Jos provosoidaan, joku voi provosoitua ja siitä ei yleensä hyvää seuraa. Sinulle, joka hyppäsit nyt pöydälle julistamaan, että tyttö saa pukeutua, miten haluaa, sanoisin: avaa silmäsi.

Ei edusta yhteistä linjaa

Vaasan kaupunginvaltuuston sosialidemokraattinen valtuustoryhmä irtisanoutuu Maria Tolppasen kirjoituksista.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Ala-Heikkilä sanoo, että asia on tärkeä, mutta mielipiteet eivät edusta ryhmän mielipiteitä.

Ala-Heikkilä on keskustellut kirjoituksista sekä Vaasan vaalipiirin kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen että oman valtuustoryhmänsä kanssa. Hän aikoo keskustella asiasta myös Tolppasen kanssa.

– Tulemme keskustelemaan asiasta, kun saan kaikki koolle. Täytyy miettiä, miten suhtaudumme ulostuloihin; onko tapahtunut virheellinen kirjoitus ja tullut väärinymmäryksiä.

Mahdollisista toimenpiteistä kirjoituksiin liittyen Ala-Heikkilä ei halua sanoa mitään.

Myös Matias Mäkynen toteaa Ylelle, että Tolppasen mielipiteet eivät edusta sosialidemokraattien linjaa.

– Raiskaus tai mikään muukaan rikos ei ole koskaan uhrin syy. Pukeutuminen, käytös, päihtyneisyys tai mikään muukaan ei oikeuta toiseen ihmiseen kajoamista vastoin tämän tahtoa ja ilman selkeää suostumusta, Mäkynen kirjoittaa julkisessa FB-kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Hän painottaa, että uhrin syyllistäminen on vahingollinen asenne, jonka takia rikoksia jää ilmoittamatta.

Tolppasen kannanotto on aiheuttanut vilkasta keskustelua myös Twitterissä. Muun muassa SDP:n nuorisojärjestöä edustava Pinja Perholehto tuomitsee Tolppasen kirjoituksen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 2.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle