Hyppää sisältöön

Lääkäri Päivi Pietilä-Effati vastusti kiisteltyä Aster-järjestelmää heikon käytettävyyden vuoksi – toivoo nyt, että seuraavan valinnassa keskiössä on potilas

kardiologian erikoislääkäri Päivi Pietilä-Effati
Kardiologian erikoislääkäri Päivi Pietilä-Effati. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Merja Siirilä

Neljän sairaanhoitopiirin yhteinen potilastietojärjestelmän uusimishanke on peruuntumassa, kun Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt vetäytyä siitä.

Hankinta ei voi edetä, jos kaikki neljä sairaanhoitopiiriä eivät sitä hyväksy.

Yhteishanke on herättänyt vastustusta laajalti. Vaasan sairaanhoitopiirin 44 lääkäriä astui loppukesästä julkisuuteen ilmaisten huolensa potilastietojärjestelmähankinnasta. Yksi allekirjoittaneista oli kardiologian erikoislääkäri Päivi Pietilä-Effati.

Pietilä-Effati toivoo, että nyt asian suhteen otetaan hengähdystauko ja etäisyyttä.

– Toki olen tyytyväinen, että asia menee uuteen valmisteluun, mutta ymmärrän, että tämä on suuri pettymys heille, jotka ovat tämän asian kanssa pitkään työskennelleet. Tärkeää on nyt tarkastella, miten rahat käytetään ja miten ne käytetään mahdollisimman tehokkaasti, Pietilä-Effati toteaa.

"Ei hintansa väärti"

Jos käytettävyys olisi ollut loistava, olisi Pietilä-Effatin mukaan järjestelmä ollut hintansa väärti. Hinta sairaanhoitopiirille on noin 160 miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa.

Vaasan sairaanhoitopiiriltä on kulunut tähän mennessä yhdeksän miljoonaa euroa pelkästään uuden potilastietojärjestelmän kilpailutukseen.

Hyödyt muihin järjestelmiin verrattaessa olivat Asterissa Pietilä-Effatin mukaan pienemmät.

Hän kertoo, että hän ja muu henkilökunta ova tutustuneet esimerkkisivujen kautta järjestelmään. Käytettävyys vaikutti huonolta ja järjestelmä vanhanaikaiselta.

– Kirjaus perustuu paljon "rasti ruutuun" -menetelmään. Tällä hetkellä järjestelmissä tunnistetaan sanoja ja sieltä haetaan sitä dataa. Hakeminen puheentunnistuksella on tärkeää. Toivon, että sitä käytettäisiin.

Potilaslähtöisyyttä

Miten sitten edetä hankkeessa, joka on kariutumassa?

Pietilä-Effati kaipaa järjestelmänhankintaan potilaslähtöisyyttä. Sen vuoksi hän ehdottaakin, että jatkossa työhön otetaisiin mukaan ulkopuolisen konsultin lisäksi myös potilasjärjestöjen edustajia.

Toiveissa olisi saada edustajia monesta eri sairaanhoitopiirin alueelta, kuten esimerkiksi erikoissairaanhoidosta ja hammashuollosta.

– Tuleva järjestelmä ei saa hankaloittaa potilaan pääsyä hoitoon, Pietilä-Effati kertoo.

Toiveiden karsintaa

Vaasan sairaanhoitopiirillä oli 3 000 vaatimusta potilastietojärjestelmälle. Pietilä-Effati toivoo, että toivelistaa lähdettäisiin miettimään uudestaan ja valitsemaan ne kärkiasiat, jotka vaaditaan.

– Jos on yli 3 000 tärkeää asiaa, niin se tarkoittaa, että mikään ei ole tärkeää. Jos toiveita on enemmän kuin sormilla ja varpailla pystyy laskemaan, niin silloin ei osata priorisoida. Se on vähän sama kuin tulee lelukaupan joululahjaluettelo ja lapsi sanoo, että minä haluan nämä kaikki.

Vaikka Aster-hankkeen kanssa on työskennelty jo pitkään, ei työ ole Pietilä-Effatin mukaan mennyt hukkaan.

– Hirveän monta asiaa on tullut esiin, jota pystymme käyttämään uuden järjestelmän hankinnassa.

Lue lisää:

"Kunnat valitsivat pysähtyneisyyden", sanoo pettynyt sairaanhoitopiirin johtaja – satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinta näyttää kaatuvan

Vaasan sairaanhoitopiirissä vedetään henkeä, ja sitten keskustelut uuden potilastietojärjestelmän hankkimisesta käynnistettäneen uudestaan – sairaanhoitopiirin johtaja Kinnunen: "Väestön ei tarvitse olla huolissaan"

Suosittelemme sinulle