Nordea päätti perjantaina historiallisen suureksi kasvaneen, kahden vuoden ajalta kertyneen osinkopotin jakamisesta. Noin 2,9 miljardin euron potti on Suomen pörssihistorian tiettävästi suurin.
– Kyllä se kovasti siltä näyttää. En voi sanoa tsekanneeni kaikkia, mutta epäilen kyllä hyvin suurella todennäköisyydellä olevan, koska tämä on nyt selkeästi isompi kuin ne aikaisemmin puhutut suurimmat, kertoo Nordean sijoittajasuhdejohtaja Matti Ahokas STT:lle.
Nordean potti jättää varjoonsa aiemmat ennätyspotit, kuten Sammon ja Fortumin miljardiluokan osingot. Nordean osakkeenomistajille maksetaan varsinaista osinkoa 0,72 euroa osakkeelta. Vuosien 2019 ja 2020 osingot olivat yhteensä 0,79 euroa osakkeelta, mutta tästä 0,07 euroa osakkeelta maksettiin jo aikaisemmin helmikuussa.
Nordean osakkeen nykykurssilla osinkotuotto olisi noin 6,5 prosenttia, mikä olisi Helsingin Sanomien mukaan vuoden paras luku.
Osingot maksetaan tiistaina 12. lokakuuta tai mahdollisimman pian sen jälkeen. Osingonmaksulla ei ole vaikutusta Nordean vakavaraisuuteen.
Osingot maksetaan pankin osakkeenomistajille, jotka ovat osingonmaksun täsmäytyspäivänä ensi viikon tiistaina merkittynä Nordean osakasluetteloon. Vielä perjantaina Nordean osakkeita ostaneet pääsevät siis osingoille.
Helsingin pörssissä osinkopäätös näkyi Nordean osakkeen hinnan laskuna aamun kaupankäynnissä. Pankin osake on nauttinut arvonnousua koko vuoden ja kohonnut viime päivinä osinkopäätöksen edellä.
Finanssivalvonnan suositus raukesi
Nordean osinkopotti kasvoi poikkeuksellisen suureksi viranomaisten suosituksena asettaman osingonjakokiellon vuoksi. Kielto poistui käytöstä syyskuun päätyttyä.
Finanssivalvonta kertoi heinäkuussa, ettei se enää jatka syyskuun lopun jälkeen suositustaan voitonjakojen välttämisestä. Päätöksessä huomioitiin Euroopan keskuspankin (EKP) heinäkuussa tekemä vastaava päätös.
EKP:n päätös perustui siihen, että taloudellisen tilanteen katsottiin parantuneen ja epävarmuuden siten pienentyneen. Suomessa Finanssivalvonta on noudattanut voitonjakosuosituksissaan EKP:n linjauksia. Nordean linjana on ollut noudattaa suosituksia, vaikka ne eivät olleetkaan sitovia määräyksiä.
– Siinä vaiheessa kun suositus pantiin voimaan, oli tilanne paljon epävarmempi. Nythän on nähty, että talous kasvaa. Hienoa, että nyt päästään normaaliin päiväjärjestykseen, koska osingot ovat tärkeitä meidän osakkeenomistajille ja ne kuuluvat heille, kertoo Nordean Matti Ahokas.
Pankeista osingonjaostaan päätti perjantaina myös Evli Pankki, joka kertoi maksavansa tilikaudelta 2020 osinkoa 0,73 euroa osakkeelta. Potilla on kokoa yhteensä 17,4 miljoonaa euroa.
Lue lisää:
Euroalueen inflaatio nousi korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008