Hyppää sisältöön

Iiris Suomela nousee Maria Ohisalon sijaiseksi vihreiden puheenjohtajana

Suomelan mukaan vallitseva näkemys on, että sisäministerin ja puheenjohtajan sijaisuudet jaetaan. Siinä tapauksessa hän ei olisi ehdolla ministeriksi, mutta kertoo olevansa käytettävissä, jos tunnelma puolueen sisällä vaihtuu.

Iiris Suomela vihreiden etänä järjestettävässä puoluekokouksessa.
Suomela liittyi vihreisiin tuoreena ylioppilaana. Hän kertoo kamppailevansa ilmastokriisiä vastaan ja hyvinvointivaltion puolesta.
Eelis Bjurström,
Hannu Tikkala

Vihreiden puoluehallitus on valinnut puheenjohtajan sijaiseksi kansanedustaja Iiris Suomelan. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) jää marraskuussa perhevapaille.

– On ihan valtava ilo ja kunnia olla tässä. Olen tähän liikkeeseen tullut aikanaan vastavalmistuneena ylioppilaana, ja hakenut nimenomaan sellaista paikkaa, jossa voi toimia yhdessä ilmastokriisiä vastaan ja vahvan hyvinvointivaltion puolesta, Suomela sanoi valintansa jälkeen tiedotustilaisuudessa.

– Tulevat aluevaalit on aivan valtavan tärkeä hetki. Nyt päätetään, millaiseksi suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus rakentuu, ja miten voimme vastata tulevaisuuden isoihin haasteisiin.

Ohisalo kertoi, että Suomela valittiin puheenjohtajaksi yksimielisesti. Vastaehdokkaita ei ollut.

Puolueen sääntöjen mukaan puheenjohtajan sijaiseksi voitiin nostaa yksi varapuheenjohtajista, eli vaihtoehdot olivat kansanedustajat Suomela, Atte Harjanne ja Hanna Holopainen.

Eri mediat pitivät ennakkoon vahvimpana sijaisehdokkaana juuri tamperelaista Suomelaa.

Taustakeskusteluissa vihreät ajattelivat, että tulevan puheenjohtajan keskeisin tehtävä on johdattaa puolue aluevaaleihin. Aluevaalit pidetään tammikuun lopussa 2022, ja Ohisalo palaa takaisin puolueen johtoon näillä näkymin ensi kesänä.

Asetelman nähtiin palvelevan Suomelan ehdokkuutta, koska toinen varapuheenjohtaja Atte Harjanne on Helsingistä.

Helsinki järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut itsenäisesti myös sote-uudistuksen jälkeen, minkä takia Helsingissä ei äänestetä erikseen aluevaaleissa.

Kolmas vaihtoehto puheenjohtajan sijaiseksi oli lappeenrantalainen Hanna Holopainen. Hänen nimensä nousi taustakeskusteluissa harvemmin esiin kuin Suomelan ja Harjanteen.

Vihreät pitivät tiedotustilaisuuden sijaisen valinnasta puoluehallituksen kokouksen yhteydessä.

Ministerin sijainen valitaan myöhemmin

Vihreiden eduskuntaryhmä ja puoluevaltuuskunta valitsevat hieman yli viikon päästä itselleen ministerin sijaisen, koska Ohisalo väistyy perhevapaan ajaksi myös sisäministerin tehtävästä.

Sen jälkeen, kun Suomela valittiin puheenjohtajan sijaiseksi, Ohisalo kertoi, että hän aikoo tehdä myös ministeriesityksen.

Suomelan mukaan vallitseva näkemys on, että tehtävät erotetaan. Silloin hän ei olisi ehdolla sisäministerin sijaiseksi. Suomela jätti kuitenkin myös ministeriydelle pienen takaportin auki.

– Jos tunnelmat vaihtuu puolueen sisällä, niin voin olla käytettävissä.

Ylen tietojen mukaan vihreiden ajatukset uudesta ministeristä ovat vielä auki. Julkisuudessa on pyöritetty vaihtoehtona laajempaa ministerikierrätystä, jossa ministerin sijainen valittaisiin ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkosen tilalle.

Mikkonen puolestaan siirtyisi sisäministerin paikalle, ja täten Ohisalo palaisi perhevapailta ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Asiaa perustellaan vihreissä muun muassa sillä, että Ohisalon siirtyminen uuteen ministeriöön toisi ilmasto- ja ympäristöasioille uutta painoarvoa.

Samalla vihreät toivovat, että puolue saisi ilmasto- ja ympäristötavoitteitaan läpi loppukauden aikana, kun puolueen puheenjohtaja olisi ajamassa niitä.

Myös sijaisuuden ajalle ajoittuu useita merkittäviä asioita vihreille ja hallituskumppaneille. Alkuvuodesta hallituksen pitäisi sopia työllisyys- ja ilmastotoimista. Edessä ovat myös kevään kehysriihen kovat talouspäätökset.

Ministerin sijaiseksi vihreissä on julkisuudessa esitetty eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Emma Karia ja Atte Harjannetta.

Lue lisää:

Kansanedustaja Iiris Suomela vahvoilla vihreiden sijaisjohtajaksi, varapuheenjohtaja Atte Harjanne sen sijaan heikoilla helsinkiläisyytensä tähden

Vihreät valitsivat poikkeuksellisen jännittävässä vaalissa varapuheenjohtajikseen Atte Harjanteen, Iiris Suomelan ja Hanna Holopaisen – Kolmikon joukosta valitaan Ohisalon tuuraaja

Suosittelemme sinulle