Hyppää sisältöön

Lupaavia tutkimustuloksia suun kautta otettavasta koronalääkkeestä – lääkeyhtiön edustaja: Suomessa potilaskäytössä ehkä lähikuukausina

Lääkeyhtiö on varautunut käymään Suomessa suoria neuvotteluja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa lääkkeen hankinnasta sen jälkeen, kun lääkkeelle on myönnetty EU:ssa myyntilupa. Pilleri on kokeissa ollut tehokas myös virusvarianttien aiheuttamissa tautitapauksissa.

Molnupiravir on Merck -lääkeyhtiön lanseeraama koronalääke.
Lääkevalmistaja Merck esitteli Molnuvirapir-kapseleita toukokuussa. Kuva: AFP / Lehtikuva
Marika Kataja
Avaa Yle-sovelluksessa

Lääkevalmistaja Merck ilmoittaa hakeneensa Yhdysvalloissa käyttölupaa suun kautta otettavalle koronalääkkeelle.

Merckin mukaan kokeissa saatiin vakuuttavia tuloksia lääkkeen tehosta. Molnupiravir-lääke vähensi noin puolella riskiryhmiin kuuluvien potilaiden vaaraa kuolla tai tarvita sairaalahoitoa, kun se otettiin taudin varhaisessa vaiheessa.

Kun kolmannen vaiheen kokeessa oli mukana 775 potilasta, 7,3 prosenttia lääkettä saaneista kuoli tai joutui sairaalaan. Lumelääkkeen saaneista osuus oli 14,1 prosenttia. Lääkettä saaneista potilaista yksikään ei kuollut, kun taas lumelääkettä saaneista kahdeksan kuoli.

Lääke paransi hyvin myös siinä tapauksessa, että kyseessä oli koronaviruksen gamma, delta tai my -variantti. Kolmosvaiheen tutkimusta tehtiin ympäri maailmaa, Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa.

– Merck aikoo hakea hätäkäyttölupaa Yhdysvalloissa niin pian kuin mahdollista ja jättää hakemukset lääkeviranomaisille myös muualla maailmassa, yhtiö ilmoitti kansainvälisessä tiedotteessaan.

Toiveissa saada Suomeen lähikuukausina

Merck toimii Suomessa nimellä MSD Finland. Yhtiön edustaja kertoo Ylelle, että myös Euroopan lääkevirasto EMA on seurannut lääkkeen kolmannen vaiheen tutkimustuloksia suurella mielenkiinnolla. Myyntilupahakemusta ei ole vielä jätetty, mutta neuvotteluja on käyty pitkin matkaa.

– Toiveissa on, että lääke olisi potilaskäytössä Suomessakin lähikuukausina, sanoo MSD:n yhteiskuntajohtaja Petri Lehto.

Lehdon mukaan yhtiössä on varauduttu siihen, että Suomessa voitaisiin käydä suoria neuvotteluja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa lääkkeen hankinnan osalta, jos EMA:n yhteishankinta ei tule kysymykseen.

Joka tapauksessa lääke voisi olla käytössä Suomessa jopa loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa – viranomaisten lupamenettelystä riippuen.

Merckin mukaan lääkettä on varauduttu valmistamaan kymmenen miljoonaa annosta vielä tämän vuoden aikana. Yhdysvalloissa liittovaltio on jo sitoutunut hankkimaan lääkettä.

Molnupiravir on yksi lukuisista kehitteillä olevista koronapillereistä.

Korjaus 2.10. kello 10.09: Jutusta korjattu MSD Finland -yhtiön nimi.

2.10. klo 18:43 korjattu juttuun, että lääkeyhtiö ei neuvottele sosiaali- ja terveysministeriön kanssa myyntiluvista vaan lääkkeiden hankinnasta. Lääkkeiden myyntiluvat myöntää EU.

Lue myös:

Suomen jatko WHO:n koronalääketutkimuksessa varmistui – ensimmäiset suomalaiset on jo rekrytoitu leukemia- ja reumalääkkeiden testaamiseen

Suosittelemme sinulle