Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pistekin Töölöstä käynnistää KuPSin mestaruusjuhlat – ensi kaudella katseet ovat jo Euroopassa

KuPS kohtaa Kansallisessa Liigassa lauantaina HJK:n. Pistekin Töölöstä sinetöi kuopiolaisten mestaruuden.

KuPS naisten edustusjoukkue harjoittelemassa keskuskentällä
KuPS harjoitteli perjantaina Kuopiossa. Lauantaina joukkueella on mahdollisuus juhlia mestaruutta Helsingissä. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Sami Takkinen,
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansallisen Liigan ottelua HJK–KuPS voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa suorana kello 13.50 lähtien.

Kaksi vuotta sitten Kuopion Palloseura sai seurata aitiopaikalta, kuinka Helsingin Jalkapalloklubi juhli Naisten liigan mestaruutta Töölön jalkapallostadionilla. Klubi vei kamppailun selvin 3–0-lukemin Jutta Rantalan viimeistellessä kaikki helsinkiläisten osumat, ja loppuvihellys käynnisti HJK:n mestaruusjuhlat 14 vuoden tauon jälkeen.

Kahdessa vuodessa sarjan nimi on muuttunut, voimasuhteet muuttuneet ja osat vaihtuneet.

KuPS tarvitsee tänään Töölöstä vain pisteen varmistaakseen Suomen mestaruuden. Kultaiset mitalit ovat jo lähes varmat: hopeajoukkue TiPS on kahta kierrosta ennen kuuden pisteen päässä. Maalierokin on +16 kuopiolaisten hyväksi.

– Meillä on vain voitettavaa. Koen, että tämä viikko on ollut todella rento. Pääsemme rennoin ja positiivisin fiiliksin lauantaina nauttimaan. Tälläisiä hetkiä varten on koko pitkä talvi tehty hommia, KuPSin päävalmentaja Ollipekka Ojala kommentoi.

Katseet Euroopassa

KuPS on ollut Kansallisessa Liigassa ylivoimainen. Joukkue on päätynyt pistejakoon kahdesti ja tappioita on koitunut yksi ainoa. Pronssijoukkue Åland United oli heinäkuussa vahvempi 3–2-lukemin – tosin KuPS pelasi suurimman osan ottelusta vajaalla, kun maalivahti Emma Immonen ajettiin ulos 17. minuutilla.

– Totta kai mukavahan se on, kun hommaa toimii. Olemme pystyneet keskittymään yksityiskohtiin, kun pelin rakenne on ollut hyvin kunnossa, Ojala myöntää.

KuPS:n naiset saivat viime kaudella pronssia. Kuvassa tuntematon pelaaja halaa Aino Krögeriä kauden päätösottelun jälkeen.
KuPS:n viime kausi päättyi pronssille. Kuva: Timo Hartikainen

Kuopiossa naisten jalkapallolla on pitkät perinteet. Kuopion Pallotoverit (sittemmin Koparit), Kuopion MimmiFutis ja Pallokissat ovat yltäneet kaikki SM-mitaleille, vaikka mitaleista kirkkain jäikin uupumaan.

Nyt mestaruus on lähempänä kuin koskaan, ja suurin syy savolaisten onnistumiselle löytyy olosuhteista. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahden omistama KuPS on panostanut viimeiset kolme vuotta ahkerasti myös naisten joukkueen toimintaan, siitä lähtien kun KuPS ja Pallokissat fuusioituivat vuonna 2018.

– Meille mahdollistetaan ammattimainen toiminta, on kaksi päätoimista valmentajaa ja laadukas pelaajarinki. Olemme saaneet vahvistuksia tietyille pelipaikoille. Toimimme samalla tavalla kuin miesten joukkue vieressä, Ojala avaa.

– Kaikki, ketkä ovat lähteneet projektiin mukaan, ovat tienneet, mikä on homman nimi. Sen takia olemme korkealla. Joka päivä treeneissä joutuu kamppailemaan omasta pelipaikasta.

Aino Kröger försöker nå bollen.
Aino Kröger on iskenyt KuPS:lle Kansallisessa Liigassa 12 osumaa. Kuva: Nationella ligan

KuPSin naiset pääsivät ensimmäisenä Suomessa saman organisaation alle kuin miehet, mikä mahdollisti myös resurssien tehokkaamman hyödyntämisen. Myös Hongan naisten joukkue pääsi sittemmin toisena suomalaisjoukkueena miesten Veikkausliigajoukkueen kanssa saman organisaation alle, mutta espoolaisseura tiedotti yllättäen järjestelyn purkamisesta viime viikolla.

Lue myös: Kuopio aikoo nousta Suomen jalkapallopääkaupungiksi - naisten joukkueen nousukiito on ollut mykistävää: "En tiedä, onko tälläistä missään muualla"

Kuopiolaisten katseet kääntyvätkin seuraavaksi Eurooppaan.

– Olemme edenneet määrätietoisesti askel askeleelta eteenpäin ja nyt on se aika, että haluamme voittaa mestaruuden. Ensi vuonna haluamme mestaruuden jälkeen menestyä Euroopassa.

Gentjana Rochi jälleen maalikuningatar?

Kuopiolaiset ovat heilutelleet otteluissa ahkerasti maaliverkkoja. Omissa on soinut vain 13 kertaa, mutta maalinteossa kuopiolaiset ovat onnistuneet 21 ottelussa peräti 65 kertaa – keskimäärin kolmesti joka ottelussa.

Yksi maalinteossa kunnostautuneista on vasenjalkainen hyökkääjä Aino Kröger, joka on iskenyt 12 kuopiolaisten osumaa.

– Tiesimme jo ennen kautta, että meillä on varmaan yksi tämän sarjan parhaimpia joukkueita ja yksilöt ovat myös hyviä. Kaikki ovat pelanneet koko kauden omalla hyvällä tasollaan.

Krögerin hyvät otteet on huomioitu Savon ulkopuolellakin. "Pieksämäen pommittaja" nimettiin alle 23-vuotiaiden naisten maajoukkueeseen keväällä ja elokuussa 23-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Kröger pääsi kesäkuun Ruotsin turnauksessa loppuminuuteiksi kentälle juuri Ruotsia vastaan.

Naisten A-maajoukkueeseen kutsua ei vielä ole kuulunut.

– En minä sitä ole niin hirveästi ajatellut. Se tulee sitten jos tulee, jatkan hommia kuten tähänkin asti, Kröger kuittaa.

Vielä Krögeriäkin useammin on osunut KuPSin pohjoismakedonialaisvahvistus Gentjana Rochi. Rochi johtaa sarjan maalipörssiä 25 osumalla ennen toisena olevaa Åland Unitedin Cassandra Korhosta (20).

Jo kahdesti sarjan maalikuningattaruuden nimiinsä vienyt Rochi on iskenyt jo kauden maaliennätyksensä, mutta voi kaunistella tilastoja vielä kahdessa jäljellä olevassa ottelussa.

Gentjana Rochi laddar för ett skott.
Gentjana Rochi vienee tälläkin kaudella sarjan maalikuningattaruuden. Kuva: Nationella ligan

Ollipekka Ojalaa ja Aino Krögeriä haastatteli Sami Takkinen.

Lue myös:

KuPSin naiset murskavoittoon Kansallisessa liigassa – TiPSin unelma lähes mureni kotitasapelillä

Kentän valot sammuivat kesken Kansallisen liigan ottelun – Ilveksen ja JyPKin ottelu pelattiin loppuun alasarjaottelun tauolla

Tia Hälinen, 27, saavutti unelmansa ja huomasi olevansa onneton – hän päätti muuttaa elämänsä suunnan ja tavoittelee hurjaa temppua yleisurheilussa

Kuopio aikoo nousta Suomen jalkapallopääkaupungiksi – naisten joukkueen nousukiito on ollut mykistävää: "En tiedä, onko tällaista missään muualla"

Suosittelemme