Hyppää sisältöön

Salaliittoteorioihin uskovan käännyttäminen on vaikeaa – havaintopsykologi Jukka Häkkinen: "Joskus on hyväksyttävä, että ollaan eri mieltä"

Koulutus, älykkyys, epävarmuuden sietokyky tai jokin tietty persoonallisuuden piirre eivät tutkimusten mukaan näyttäisi selittävän salaliittoteorioihin uskomista. Mutta yksi asia sitä voi kuitenkin ennustaa: nimittäin se, että uskoo johonkin toiseen salaliittoteoriaan.

Havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen salaliittoteorioihin uskovista: "Jos ihmisellä on joku teoria maailmasta, niin ei se helposti muutu."
Havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen salaliittoteorioihin uskovista: "Jos ihmisellä on joku teoria maailmasta, niin ei se helposti muutu."
Niina Honka

Havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen on viime aikoina pohtinut salaliittoteorioihin uskomista. Hän arvelee, että epävarmat ajat vaikuttavat siihen, että ihmiset kaipaavat selkeitä selityksiä outoihin aikoihin.

Siinä voisi olla yksi syy, miksi esimerkiksi koronapandemiaan liittyy niin paljon salaliittoteorioita.

Mutta miksi jotkut ihmiset uskovat niihin ja toiset eivät?

– On huomattu yksi asia, joka ennustaa salaliittoteorioihin uskomista. Ja se on, että uskot johonkin toiseen salaliittoteoriaan. Puhutaan sellaisesta asiasta kuin "salaliittomielentila".

Se onkin Häkkisen mukaan suurin piirtein ainoa yhteys, mitä tutkimuksissa on löydetty. Yhteyttä ei ole löydetty koulutukseen, älykkyyteen, epävamuuden sietokykyyn tai johonkin tiettyyn persoonallisuuden piirteeseen.

– Tutkimus on kuitenkin vielä kesken. Tämä salaliittomielentilahan kertoo siitä, että joku juttu siellä on, koska tämä kertyy samoille ihmisille, Häkkinen pohtii.

Skeptikoksi itseään luonnehtiva Jukka Häkkinen on ollut Skepsis ry:n puheenjohtaja ja kirjoittanut myös kirjoja liittyen ihmisten yliluonnollisiin kokemuksiin.

Katso Puoli seitsemän -lähetyksestä, miten hän selitti yleisöltä saatuja tarinoita:

Havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana

Suosittelemme sinulle