Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen tuomittiin kolmatta kertaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Riikka Purra: ei vaikuta asemaan puolueessa

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen määrättiin maksamaan noin 4 400 euroa, eli 70 päiväsakkoa. Tynkkynen itse on kiistänyt syytteen, ja aikoo valittaa päätöksestä hovioikeuteen.

Sebastian Tynkkynen odottaa oikeudenkäyntiä maski naamallaan
Sebastian Tynkkynen Oulun käräjäoikeudessa 21. syyskuuta Kuva: Timo Nykyri / Yle
Hanna Holopainen,
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Oulun vaalipiirin kansanedustaja Sebastian Tynkkysen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja maksamaan 70 päiväsakkoa, eli noin 4 400 euron sakkorangaistuksen. Tuomio annettiin maanantaina aamupäivällä. Syyttäjän vaatimus oli alun perin 80 päiväsakkoa.

Syyte koski Tynkkysen kirjoittamia tekstejä, joita hän julkaisi sosiaalisessa mediassa vuonna 2017 vaalikampanjointinsa yhteydessä. Käräjäoikeus näkee, että kyseiset kirjoitukset ovat olleet turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia solvaavia ja panettelevia.

Käräjäoikeus määräsi nyt antamassaan tuomiossa kyseiset Facebook-kirjoitukset poistettavaksi yleisön saatavilta ja hävitettäväksi. Syytteenalaiset Facebook-kirjoitukset oli julkaistu kahtena eri päivänä maalis–huhtikuussa 2017.

Oululaislähtöinen Sebastian Tynkkynen on kahdesti aiemmin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuosina 2017 ja 2020.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan Sebastian Tynkkysen kolme tuomiota eivät vaikuta hänen asemaansa puolueessa. Tynkkynen on tällä hetkellä perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja.

– Hänet on jäsenistön puolesta valittu edustamaan perussuomalaista johtoa, joten tällä ei ole vaikutusta siihen, Purra sanoo.

Sebastian Tynkkynen kertoi aikovansa valittaa maanantaina saamastaan tuomiosta hovioikeuteen, tämän hän toi esille Youtubessa järjestämässään tiedotustilaisuudessa. Tynkkysen Youtube-striimi alkoi pian käräjäoikeuden ratkaisun julkistamisen jälkeen.

– Olen ymmärtänyt, että Sebastian Tynkkynen on eri mieltä käräjäoikeuden tulkinnasta siitä, yleistettiinkö tässä kaikkia maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita kohtaan, Riikka Purra sanoo.

Tynkkynen kiisti jo käräjäoikeusprosessissa syyllistyneensä rikokseen. Hän on aiemmin kertonut, että kirjoituksissa on kyse kuntavaalikampanjoinnista, jossa on tuotu esiin kansalaisten hänelle lähettämiä viestejä. Viestit ovat Tynkkysen mukaan koskeneet ihmisten huolta maahanmuuton lieveilmiöistä.

Oulun käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että julkaistuja kirjoituksia ei voi pitää sananvapauden rajoissa esitettynä asiallisena maahanmuuttopolitiikkaan liittyvänä hyväksyttävänä kritiikkinä tai sallittuna liioitteluna tai provokaatioina. Kirjoituksista saa käsityksen, että niissä kuvatut asiat koskevat maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita yleisesti.

Oikeus näki, että viestit ovat kohdistuneet kyseisiin ihmisryhmiin niin, että tunnusmerkistö kiihottamisesta kansanryhmää vastaan täyttyy.

Aiemmin aiheesta:

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen käräjillä syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – takana jo kaksi tuomiota

Suosittelemme sinulle