Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Arkkitehtuurin Finlandia Kirkkonummen uudelle pääkirjastolle – Fyyristä erikoisen tekee vanhan kirjaston sulauttaminen uuteen

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saa Kirkkonummen uusi pääkirjasto Fyyri. Kirjaston on suunnitellut helsinkiläinen JKMM-arkkitehdit.

kirkkonummen pääkirjasto
Kirkkonummen uusi Fyyri-kirjasto valmistui viime vuonna. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saaja ei tullut yllätyksenä. Kirjastot ovat nousseet taas uudestaan esille Helsingin keskustakirjasto Oodin ansiosta, ja suomalaiset käyttävät ahkerasti kirjastojen palveluja. Helsinkiläisen JKMM-arkkitehtien suunnittelema Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri erottui selkeästi muista ehdokkaista.

kirkkonummen pääkirjasto
Fyyri jatkaa Oodin viitoittamalla tiellä. Arkkitehtien mukaan nykyisin kirjastot nähdään monipuolisina olohuoneina, joiden ytimessä on kuitenkin tieto. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Tämänvuotisesta Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnosta päätti filosofi Esa Saarinen. Hän kiitti palkintoperusteluissaan sitä, miten hienolla tavalla Fyyrissä kiteytyvät suomalaisen kirjastoinstituution peruspilarit: hengen elämä, demokratia ja ihmisyysusko.

Fyyrin on suunnitellut helsinkiläinen toimisto, joka tunnetaan myös Turun ja Seinäjoen kirjastojen suunnittelijana.

vasemmalla teemu kurkela ja oikealla Jukka mäkinen
Teemu Kurkela (vas.) ja Jukka Mäkinen JKMM-arkkitehdeistä olivat päävastuussa kirjaston suunnittelussa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Kirjaston pääsuunnittelijana toimi Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

– Kirjastot uudistuvat aina kymmenen vuoden välein ja se, mitä kirjasto tarkoittaa ajatellaan uudestaan. Fyyri ja Helsingin keskustakirjasto Oodi ovat monitoimitaloja, jotka on rakennettu tiedon ympärille, sanoo Teemu Kurkela.

kirkkonummen pääkirjasto
Lukusalista ja kahvilasta aukeavat suuret ikkunat keskiaikaisen kirkon suuntaan. Kirkko sijaitsee Fyyrin naapurissa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kirkkonummen uuden pääkirjaston pääsisäänkäynti on Suomen toisen keskiaikaisen maantien, Kuninkaantien, mutkassa. Hankkeessa projektiarkkitehtina toimineen Jukka Mäkisen mukaan kirjaston suunnittelussa oli erityisen inspiroivaa sen historiaa henkivä sijainti keskiaikaisen kirkon vieressä.

– Kirkko ja kirjasto sovitettiin yhteen rakennusmateriaalien avulla sekä niin, että lukusali ja kahvio avautuvat kirkkoon päin. Suuri lasiseinä kytkee kirkon visuaalisesti osaksi kirjastoa, sanoo Jukka Mäkinen.

kirkkonummen pääkirjasto
Kirjasto sijaitsee Kirkkonummen keskiaikaisen kirkon vieressä. Yhteensopivutta haettiin esimerkiksi rakennusmateriaaleilla. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Fyyri valmistui Kirkkonummelle viime vuonna. Se on poikkeuksellinen kohde, sillä uusi rakennus nielaisi sisäänsä Kirkkonummen vanhan kirjastotalon. Sen suunnitteli helsinkiläinen arkkitehti Ola Hansson vuonna 1982. Vanha rakennus on nyt osa Fyyriä.

kirkkonummen pääkirjasto
Julkisivun materiaalina on käytetty kuparia. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Fyyrin julkisivut on tehty kuparista ja sisätiloissa on käytetty valkobetonia, puuta ja lasia.

Tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita olivat Fyyrin ohella Ylivieskan kirkko ja Helsingin kaupunkiympäristötalo.

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto on jaettu vuodesta 2014. Sen myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA

Suosittelemme