Hyppää sisältöön

Kontiolahtelainen Jotwire investoi miljoonia kasvuun – luvassa 30 uutta työpaikkaa

Yhtiö laajentaa tuontantotilojaan ja uusii tuotantoteknologiaansa. Kasvun taustalla on viennin elpyminen sekä teollisuuden ja kuluttajien käyttämien laitteiden kehittyminen.

Jotwiren tehdas Jaamankankaalla avattiin vuonna 2019. Kuva: Kontiolahden kunta

Kontiolahtelainen elektroniikan ja sähköisten järjestelmien sopimusvalmistaja Jotwire Oy kasvattaa toimintaansa. Ouneva Groupiin kuuluvan yhtiön tavoitteena on nostaa valmistuskapasiteettia ja kehittää edelleen vuonna 2019 avatun, Jaaman yritysalueella sijaitsevan tehtaan toimintaa.

Osana merkittäviä investointisuunnitelmia toteutetaan Jotwiren Kontiolahden-tehtaan laajennus, jonka avulla tuotannolliseen toimintaan saadaan yli 2 500 kerrosneliömetriä uutta tilaa. Laajennuksen on määrä alkaa ensi vuonna. Tehtaan laajennusosan rakennuttajana toimii Kontiolahden kunnan tytäryhtiö Kontiolahden Yrityspalvelu Oy, joka vuokraa rakennuksen Jotwiren käyttöön.

– Kyseessä on useiden miljoonien eurojen kustannus. Meille on todella merkittävä asia, että Kontiolahden kunta tukee yritystoimintaamme tällä tavoin. Vuokratilojen ansiosta voimme itse keskittyä tuotantokapasiteetin kasvattamiseen tuotantoteknologian investoinnilla, kertoo Jotwiren toimitusjohtaja Keijo Kurki.

Kasvun taustalla viennin elpyminen

Jotwiren valmistamien elektroniikan ja sähköteknologian tuotteiden kysyntä on palautunut voimakkaasti pandemian aiheuttamasta notkahduksesta. Edes maailmanlaajuinen pula elektroniikka- ja sähkökomponenteista ei hidasta etenemistä.

– Teollisuuden ja kaupankäynnin elpyminen Euroopassa näkyy asiakkaidemme liiketoiminnassa. Asiakkaamme ovat pääosin suuria kotimaisia vientiyirtyksiä. Heidän kasvunsa heijastuu meihin vahvana tilauskantana. Tilauskirjat ovat täynnä, Kurki kertoo.

Kurki näkee alan tulevaisuudennäkymät positiivisina. Digitalisaatio ja sähköistyminen kasvattavat myös heidän tilausmääriään.

– Ihmisten käyttämien laitteiden kehityssuunta on sellainen, että elektroniikkaa ja sähköä tarvitaan yhä enemmän. Tämä tarkoittaa meille töitä.

Ja lisääntyvä työmäärä tarkoittaa lisääntyvää työvoiman tarvetta. Tuleva laajennus tuo tässä vaiheessa noin 30 uutta työpaikkaa. Yrityksessä tarvitaan asiaksprojekteihin osaajia muun muassa kokoonpanoon ja testaukseen. Lisäksi tarvetta on myös vaativammissa tehtävissä, joissa edellytetään sähkö- tai elektroniikka-alan tutkintoa.

Rekrytointi on kuitenkin oma haasteensa, sillä osaavasta työvoimasta on alalla pulaa.

– Olemme tähän saakka selvinneet rekrytoinneista, mutta viimeisen vuoden aikana se on ollut haastavaa. Toivomme kuitenkin, että olisimme hakijoille houkutteleva työnantaja, Kurki toteaa.

Kontiolahden kunta on mukana laajennuksessa

Myös Kontiolahden kunnassa Jotwiren kasvusuunnitelmista ollaan iloisia.

– Jotwiren suunnitelmat kasvuun ja teollisten työpaikkojen lisäämiseen alueella on todella hieno uutinen. Uutta henkilöstöä tarvitaan yrityksessä kasvun mahdollistamiseksi, mikä on todella myönteinen asia kunnan kannalta, toteaa Kontiolahden kunnanjohtaja Jari Tuononen kunnan tiedotteessa.

Myös kunnan tytäryhtiön Kontiolahden Yrityspalvelussa laajennussuunnitelmat herättävät innostusta.

– Olemme mielellämme mukana luotettavien ja kasvuhaluisten yritysten hankkeissa. Strategiamme mukaisesti haluamme mahdollistaa kasvun ja yritysympäristön kehittymisen Kontiolahdella, kertoo Kontiolahden Yrityspalvelun vt. toimitusjohtaja Jarkko Peiponen.

Jotwiren laajennushankkeen suunnittelu on jo käynnistynyt. Kontiolahden kunnan omistajaohjausjaosto on hyväksynyt hankkeen toteutuksen, ja laajennusta varten on vuokrattu tontti Jaaman yritysalueelta nykyisen tehtaan vierestä.

– Suunnittelua jatketaan syksyn ja talven aikana. Urakkakilpailutukset hoidetaan alkuvuodesta ja rakentaminen käynnistyy heti lumien sulettua. Valmista on viimeistään loppuvuodesta 2022, kertoo Peiponen.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle