Hyppää sisältöön

Yllätyskäänne Ilmajoen kunnanjohtajan asiassa: Seppo Pirttikoski on irtisanoutunut virastaan – "En halunnut, että tämä raastava käsittely jatkuu"

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski on eronnut kunnanjohtajan virastaan. Ylen suorassa radiolähetyksessä Pirttikoski kertoi vetävänsä nyt pitkään happea ja hoitavansa terveyttään. Virkasuhde päättyy 4.1.2022.

Seppo Pirttikoski
Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski ilmoitti erostaan kaupunginhallitukselle tänään iltapäivällä kello 16. Hän kuvaili illalla olevansa päätöksestään helpottunut. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Sarianne Tekoniemi,
Mirva Ekman,
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski on eronnut kunnanjohtajan virastaan. Asian vahvistaa Ylelle Pirttikoski itse.

Ilmajoen valtuuston oli tänään määrä päättää, irtisanotaanko useisiin rattijuopumuksiin syyllistynyt kunnanjohtajan luottamuspulan perusteella.

Pirttikoski sanoo pyytäneensä eroa johtajasopimukseensa perustuen, ja hänen mukaansa kunnanhallitus käsittelee asiaa parhaillaan.

Johtajasopimuksessa muun muassa mainitaan, että mikäli kunnanhallitus ja kunnanjohtaja yhdessä toteavat, että kunnanjohtaja ei enää nauti poliittisen johdon luottamusta, kunnanjohtaja sitoutuu irtisanoutumaan 6 kuukauden palkkaa vastaavaa erokorvausta vastaan.

– Useiden päivien ja kuukausien jälkeen tein ratkaisun tänään kello 16, että käytän tätä kohtaa hyväkseni ja teen eropyynnön. Kunnanhallitus on nyt hyväksynyt eroni. Minun virkani Ilmajoen kunnan osalta on päättynyt, totesi Seppo Pirttikoski kello 17.45 Yle Pohjanmaan suorassa radiolähetyksessä.

Pirttikoski kertoo prosessin olleen raskas sekä hänelle itselleen että valiokunnan jäsenille.

– En halunnut, että tämä raastava asiankäsittely jatkuu kunnanvaltuustossa. Se ei ollut kenenkään edun mukaista. Koin, että näin on kaikkien kannalta järkevää toimia.

Kunnanjohtaja Seppo Pirttikosken haastattelu kuultiin suorana Yle Pohjanmaan radiolähetyksessä ennen iltakuutta. Kuuntele ohjelmaa tästä linkistä.

Seppo Pirttikoski halaa valtuutettua, vaaleatukkaista naista
Valtuuston istunnon päätteeksi Seppo Pirttikoski vastaanotti halauksia valtuutetuilta. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Saatettiin tiedoksi valtuuston kokouksessa

Ilmajoen valtuuston oli määrä tänään kello 18 kokoontua päättämään Seppo Pirttikosken irtisanomisesta. Irtisanomista selvittämään perustettu väliaikainen valiokunta esitti, että kunnanjohtajan toistuneet lainrikkomukset ja tästä kunnalle aiheutunut mainehaitta ovat johtaneet luottamuspulaan.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Antti Ålanderin (kesk.) mukaan valtuuston asialista muuttui Pirttikosken ratkaisun vuoksi. Tänään valtuustolle saatettiin tiedoksi Pirttikosken kirjallinen irtisanoutumisilmoitus sekä kunnanhallituksen päätös sopimuksen irtisanomisesta.

Valtuutetut hyväksyivät tiedoksi annetut asiakirjat kunnanjohtajan erosta. Heidi Ollin varajäsen Sari Ylipulli halusi lukea päättämissopimuksen. Virkasuhde oli asetettu päättyväksi 4.1.2022.

Pirttikoski piti valtuutetuille puheen, jossa hieman liikuttuneena kiitti valtuutettuja, kuntalaisia ja myös mediaa.

Kun asia oli käsitelty loppuun, kunnanhallituksen Ålander kiitti 15 vuotta Ilmajoen kunnanjohtajana toiminutta Seppo Pirttikoskea ja valtuusto antoi tälle aplodit seisten.

Ilmajoen valtuutetut taputtavat käsiään
Valtuutetut aplodeerasivat kunnanjohtajalle seisten. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Ålander kertoi kunnanhallituksen kokouksen jälkeen Ylen lähetyksessä pitävänsä Pirttikosken ratkaisua järkevänä.

– Seppo käytti suurta viisautta. Oli paras vaihtoehto kaikille osapuolille, Ålander kommentoi.

Piti kiinni virastaan pitkälle syksyyn

Pirttikoski on antanut valiokunnalle vastineensa sekä kirjallisesti että suullisesti. Aiemmin Pirttikoski on ilmoittanut olevansa halukas jatkamaan virassaan.

Vastineessaan Pirttikoski vetosi muun muassa siihen, että lainrikkomukset ovat tapahtuneet vapaa-ajalla. Pirttikoski on jäänyt toistuvasti kiinni rattijuopumuksesta.

Maanantaina illalla haastateltu Pirttikoski kertoo nyt keskittyvänsä itsestään ja terveydestään huolehtimiseen.

– Vedän kansankielellä happea. Kenties useita kuukausia, ja hoidan terveyttäni. Toivon, että kokeneempana, hioutuneempana ja kestävämpänä jatkan sitten vielä haastavampiin tehtäviin.

Edit. 4.10. kello 17.17. Uutista päivitetty kauttaaltaan, kun Pirttikoski itse pyysi eroa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit osallistua keskusteluun tiistaihin 5.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme