Hyppää sisältöön

Pälkäneen rivitalon asukkaat valittavat tuomiosta: "Sairailta vanhuksilta yritetään ryöstää asunto-omaisuus ja potkitaan pellolle"

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että Pälkäneen kunta olisi menetellyt huolimattomasti. Asukkaiden oikeus vaatia vahingonkorvausta ehti käräjäoikeuden mukaan vanhentua. Taloyhtiön hallituksen jäsen kertoo, että tuomiosta valitetaan.

Halkeama valkoisessa seinässä
Rivitalon eläkeikäiset asukkaat käytännössä menettivät vajoamisessa omaisuutensa ja kotinsa. Katso, miltä asumiskieltoon asetetussa talossa näytti. Video: Yle

Pälkäneen rivitalon asukkaat aikovat valittaa viime viikolla tulleesta Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Eläkeikäiset asukkaat menettivät käytännössä omaisuutensa ja kotinsa, kun kaatopaikan päälle rakennettu rivitalo vajosi. Lisäksi he joutuvat maksamaan oikeudenkäyntikuluja kunnalle.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että Pälkäneen kunta olisi menetellyt huolimattomasti. Asukkaiden oikeus vaatia vahingonkorvausta ehti käräjäoikeuden mukaan vanhentua.

Taloyhtiön hallituksen jäsen ja pitkäaikainen puhemies Veikko Tiainen kertoo, että tuomiosta on ilmaistu tyytymättömyys käräjäoikeudelle.

– Kyllä se menee hovioikeuteen ilman muuta. Tuomio oli tyrmäävä isku, mutta tänään on ollut valoisampaa tietoa.

Yle ei tavoittanut asukkaiden juristia.

Tiaisen mukaan asukkaat ovat saaneet asiantuntijajärjestöltä tuen siihen, että tuomiosta kannattaa valittaa.

Asukkaat joutuvat maksamaan kunnan oikeudenkäyntikuluja

Rivitaloyhtiö vaati oikeudessa Pälkäneen kuntaa lunastamaan kiinteistön tai maksamaan korvauksia yhteensä 600 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan korvauksiin ei ole oikeutta. Lisäksi asukkaat joutuvat käräjäoikeuden mukaan suorittamaan Pälkäneen kunnalle oikeudenkäyntikulujen korvauksena lähes 22 000 euroa.

Tuomio oli pettymys asukkaille.

– Eihän tällaista tapausta Suomessa ole, että sairailta vanhuksilta yritetään ryöstää asunto-omaisuus ja potkitaan pellolle asunnoistaan. Ei uskoisi, että oikeusvaltiossa tapahtuu tällaista, Tiainen sanoo.

Pitkä kiista

Pälkäneen kunta oli koko ajan sitä mieltä, että asukkaiden vaatimukset olivat vanhentuneita ja perusteettomia. Käräjäoikeus päätyi kunnan kannalle.

Tontilla oli aiemmin ollut soramonttu, joka täytettiin soran oton päätyttyä muun muassa kannoilla sekä puutarha- ja teollisuusjätteillä. Paikalle rakennettiin neljä huoneistoa käsittävä rivitalo vuonna 1988.

Vuosien kuluessa eloperäinen jäte lahosi, ja rivitalon alla oleva maa vajosi. Asuntojen seiniin alkoi tulla halkeamia. Talo on halkeillut monin paikoin, koska se on vuosien kuluessa vajonnut pahasti.

Kaikki asukkaat ovat joutuneet häädön uhalla vuosia sitten jättämään kotinsa.

Kunnan rakennus- ja ympäristöjaosto asetti vuonna 2018 rakennuksen käyttökieltoon. Viimeinen asukas velvoitettiin häädön ohella rakennuksesta pois kesällä 2019.

Lue lisää:

Eläkeläiset menettivät kotinsa ja omaisuutensa, kun talo alkoi vajota – nyt he joutuvat maksamaan myös kunnan oikeudenkäyntikuluja

Suosittelemme sinulle