HPK:n päävalmentajaksi sunnuntaina nimetty Jarno Pikkarainen näkee joukkueensa ensimmäisen kerran vasta tiistaina, koska maanantai oli annettu pelaajien vapaapäiväksi.
– Emme halunneet ottaa vapaapäivää pois pelaajilta. Se antoi meille (koko uudelle valmennukselle) hyvän tilaisuuden kunnon tilannekatsaukseen, analysiin ja tutustua seuraorganisaation ihmisiin, toteaa Pikkarainen.
Sunnuntai oli Pikkaraisen johtamalle valmennukselle kokonaisuudessaan neuvottelupäivä. Maanantaina tuore HPK-luotsi aikoi ottaa selvää, minkälaisia ovat ne asiat, joihin pitää heti puuttua ja priorisoida.
Keskiviikkona HPK kohtaa Jukurit kotiareenallaan. Ihmetemppuihin Pikkaraisella ei ole käytännössä aikaa. Lisäksi jämerä valmentaja sanoo suoraan, ettei tiedä juuri mitään uudesta miehistöstään.
– Tilanne (HPK:n valmentajana) on vielä minulle mysteeri. Tiedän vuosien varrelta vastustajana, kuinka hankala vastus HPK on aina ollut. Nykytilanteessani on ihan turha vetää mitään syvempiä analyyseja, koska tietoni ovat vajavaiset, Pikkarainen myöntää rehdisti.
Ensimatka edessä
Kerhon tämän hetken pelaajista ei löydy entuudestaan montaakaan tuttua pelaajaa Pikkaraiselle. Sekä pelaajille että valmennukselle taival on siis ensimatka, kuten hän itse kuvaa tilannetta.
Mitä elementtejä Pikkarainen tuo HPK:lle?
– Rehellisen johtamisen sekä tavallaan jämäkkyyden ja osaamisen sitä kautta. Pelaamiseen pitää tietysti panostaa, mutta nyt on liian varhaista sanoa sen suuntaviivoja.
Pikkaraisen mukaan Hämeenlinnassa on perustyö tehty hyvin ja pyrkimykset ovat olleet oikean suuntaiset. Seuran pelillisiä suunnitelmia pitää kuitenkin nyt viilata ja saada ne ennen kaikkea näkyviin.
– Tilannejohtaminen on minulle tärkeätä. Pelaajille on tuotava turva, jotta he voivat keskittyä oleelliseen. Pyrin olemaan selkeä, rehellinen ja johdonmukainen, linjaa Pikkarainen.
HPK-artistien suupielet saatava ylöspäin
Pikkarainen saa taas vetää SM-liigavalmentajan saappaat jalkoihinsa ja palaa intohimonsa pariin. Hän muistuttaa, että koko Hämeenlinnan kaupungille HPK ja joukkueen pärjääminen on kunnia-asia.
- Pääsen leikkimään taas tätä rakasta leikkiä, välillä vähän räkä poskellakin. Vaikka tätä tehdään tosissa, niin minusta jääkiekko on viime kädessä hienoa viihdettä ja se tuottaa elämyksiä niin tekijöille kuin muillekin ihmisille, muistuttaa kovan työmoraalin nimeen aina vannonut valmentaja.
Kerhon artistit ovat luonnollisesti nyt mieli maassa, kun sarjataulukko näyttää pahnanpohjimmaista. Kahdeksesta ottelustaan HPK on voittanut kaksi, mutta ainoana liigaseurana se ei ole vielä kyennyt voittoon varsinaisella peliajalla.
– Lähtökohta on, että sarjassa ei mennä enää ainakaan alaspäin. Tulokset ohjaavat paljon fiilistä, mutta tuohon kun saadaan hyvä positiivinen henki ja jämäkkä tekeminen, niin homma muuttuu iloksi, Pikkarainen lupaa.
Pikkarainen lisää, että lähes kahden kauden sopimuksen rustannut valmennus aikoo jatkaa pitkäjänteistä nousua myös ensi kaudella.
– Kun tietää jääkiekkokulttuurin täällä, niin joukkue on väärällä paikalla tällä hetkellä. Yhdessä rakennamme asiaa siten, että loppukaudesta tulee nousujohteinen.
Henkisen kasvamisen kulttuuri
HIFK:ta kausina 2019-2021 johtanut valmentajavelho ei lähde vielä puhumaan HPK:n heikkouksista, mutta myöntää, että niitä on ollut, kun joukkue on kerran sarjan viimeisenä.
Pikkarainen sanoo, että valmentajalla on ollut aina Hämeenlinnassa seurajohdon tuki, ja rekeä on vedetty eteenpäin yhdessä. Se oli yksi seikka, miksi hän halusi Kerhon peräsimeen.
– Niitä lääkkeitä käytetään, mitä tarvitaan. Ensimmäinen asia on uskallus pelata ja saada rohkeus esille pelaamisesta. Johtamisen kautta lähdetään liikkeelle.
Pikkarainen näkee, että valmennuksella pitää olla riittävästi tietotaitoa ja lisäksi pelaajia on autettava henkisellä sekä fyysisellä pelaamispuolella.
– Jokaiselle ihmiselle pitää luoda merkitys työympäristössä. Heitä pitää osata lukea ja samalla käsitellä hieman eri tavalla, yksilöitä kun olemme. Henkisen kasvamisen kulttuurin luominen on iso asia jääkiekkojoukkueessa, niputtaa Joensuussa pelaaja- ja valmennusuransa aloittanut Pikkarainen.
Pikkaraista haastatteli Dani Branthin.
Lue myös