Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Facebookin palvelut ovat palautumassa, yhtiön mukaan ongelmien syynä virhe reitittimiin tehdyssä muutoksessa – ongelmista tappiota arviolta yli puoli miljoonaa dollaria tunnissa

Somejätti Facebookin palveluissa oli useita tunteja kestäneitä ongelmia ympäri maailman, kertoivat useat kansainväliset mediat. Katkoksia jäljittävän Downdetectorin mukaan kyseessä oli suurin sen koskaan havaitsema vika.

Matkapuhelin sanomalehden päällä.
Facebookin omistamien palveluiden käytössä ongelmia. Kuva: EPA
Katriina Töyrylä,
Risto Mattila,
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Facebookin mukaan sen palveluissa olleet katkokset johtuivat runkoverkoreitittimissä tehdyistä virheellisistä muutoksista. Reitittimet koordinoivat verkkoliikennettä datakeskusten välillä.

Ei ole viitteitä siitä, että käyttäjätiedot olisivat vaarantuneet, yhtiö vakuuttaa.

Yhtiö tiedotti Twitterissä Suomen aikaa varhain tiistaina puoli kahdelta, että palvelut ovat alkaneet palautua. Facebook sanoi jatkavansa työskentelyä, jotta palvelut toimisivat täysin normaalisti.

Facebookin omistamissa sosiaalisen median palveluissa oli tietoturva-asiantuntijan mukaan poikkeuksellisen laajoja ongelmia maanantai-illasta alkaen. Ongelmat olivat verkon palveluita seuraavan Downdetectorin tietojen mukaan suurelta osin ohi ilta yhdeksän aikaan, mutta Facebookin, Instagramin ja Whatsappin käytössä ongelmat jatkuivat vielä useamman tunnin ajan.

Käyttökatkokset alkoivat Suomen aikaa kello seitsemän jälkeen.

Katkoksia jäljittävän Downdetectorin mukaan kyseessä oli suurin sen koskaan havaitsema vika, sillä ongelmaraportteja kirjattiin ympäri maailmaa yli 14 miljoonaa.

Vikatila saattoi koskettaa vielä suurempaa väkimäärää – Facebookia käytetään myös lukuisilla muilla sivustoilla esimerkiksi käyttäjän henkilöllisyyden todentamiseen.

Facebook pahoitteli käyttökatkoa

Facebook on esittänyt pahoittelut katkoksesta käyttäjille ja mainostajille. Myös Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on kommentoinut katkoa.

– Facebook, Instagram, Whatsapp ja Messenger ovat nyt palautumassa linjoille. Pyydän anteeksi tämän päivän häiriötä. Tiedän kuinka paljon olette riippuvaisia palveluistamme pitääksenne yhteyttä ihmisiin, joista te välitätte, Zuckerberg kirjoitti päivityksessään.

Käyttökatko on aiheuttanut Facebookille menetettyjen mainostulojen vuoksi tappiota arviolta 545 000 dollaria eli noin 469 000 euroa tunnissa, kertoo uutistoimisto Reuters viitaten Standard Media Indexin laskelmiin.

Arvio perustuu suurten mainostajien Facebookissa ja Instagramissa käyttämään mainonnan kokonaissummaan tammikuun ja elokuun välisenä aikana.

F-Securen Hyppönen: Syynä voi olla ylläpitäjän tekemä virhe

Tietoturva-asiantuntija, F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen arvioi jo ennen Facebookin aamuita ilmoitusta, että ongelmien syynä on tiettävästi jokin järjestelmän ylläpitäjän tekemä virhe. Sen perusteella, että virhe on ollut niin laaja ja sen korjaaminen kestää tavanomaista pidempään, tilanne on ollut Hyppösen mukaan poikkeuksellinen. Virhe on aiheuttanut sen, että Facebookin kokonainen kirjo verkon osoitteita on mennyt jumiin ja ne ovat pudonneet verkon osoitteiden joukosta.

Kyse ei Hyppösen mukaan todennäköisesti ole verkkoon suunnatusta hyökkäyksestä, vaan mahdollisesti Facebookin palveluiden ylläpitäjän tekemästä virheestä. Virhe voi olla vaikkapa kirjoitusvirhe, mikä on päässyt leviämään laajalle ja sen korjaaminen vaatii järjestelmän ylösajon palvelinkeskuksessa.

– Jos oikein hyvin menee pieleen, järjestelmä pitää saada uudelleen päälle isosta palvelinkeskuksesta, Hyppönen kertoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan niitä on ollut erityisesti väkirikkaissa kaupungeissa, kuten Washingtonissa ja Pariisissa. Käyttäjien kerrottiin saavan viestin: Jotain meni pieleen, yritämme korjata sen niin nopeasti kuin pystymme.

Tiedossa ei ole, vaikuttiko tilanne kaikkiin somepalveluiden käyttäjiin. Mahdollisesti miljoonilla ihmisillä jokapäiväiseen viestintään käytetyt sovellukset eivät toimineet.

Reutersin mukaan downdetector-sivustolla raportoitiin yli 50 000 tapausta Facebookiin ja Instagramiin liittyen. WhatsAppin toimimattomuudesta oli raportoinut 35 000 käyttäjää ja Messengerin ongelmista lähes 10 000 käyttäjää.

Maanantai on ollut vaikea päivä Facebookille muutenkin, sillä yhtiön osake putosi iltapäiväkaupassa 5,5 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Twitterillä, Googlella ja Amazonilla sekä yhdysvaltalaisilla puhelinoperaattoreilla olisi ollut ongelmia.

Facebookin ongelmat ovat Mikko Hyppösen mukaan kertautuneet myös verkon muissa palveluissa, jotka ovat kytköksissä ongelmiin joutuneisiin Facebookin sivustoihin.

Facebookilla on noin 2,9 miljardia aktiivista käyttäjää maailmanlaajuisesti.

Juttua muokattu 4.10. klo 21.56: Muutettu Mikko Hyppösen titteli toimitusjohtajasta tutkimusjohtajaksi.

Juttua muokattu 5.10. klo 1.20: päivitetty palvelun tilanne sekä lisätty arvio taloudellisista tappioista.

Päivitetty 5.10. klo 5.37: Facebookin ilmoitus vian syystä

Suosittelemme