Hyppää sisältöön

Herätys: Kuuluisat hyödyntävät veroparatiiseja, eduskunnan enemmistö tahtoo, että huumeiden käytöstä rangaistaan, Facebookissa reititinvika

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Shakira.
Shakira esiintyi Super Bowlin puoliajalla helmikuussa 2020. Laulajan oikeuskäsittely maksamattomiin veroihin liittyen on yhä kesken. Kuva: Larry W. Smith / EPA

Mikä yhdistää poptähti Shakiraa ja Nobel-kirjailija Mario Vargas Llosaa? Veroparatiisien hyödyntäminen

Pandoran paperit -niminen tietovuoto paljastaa, että yli sata kulttuurin, viihteen ja urheilun tähteä hyödyntää veroparatiisiyhtiöitä varojensa lihottamisessa. Listasimme tunnetuimpia julkkiksia poptähdistä jalkapalloilijaan, formulapomoista huippumalliin.

Reititinvika rikkoi Facebookin

Facebookin logo.
Kuva: Josh Edelson / AFP

Facebookin mukaan sen palveluissa olleet katkokset johtuivat runkoverkkoreitittimissä tehdyistä virheellisistä muutoksista. Reitittimet koordinoivat verkkoliikennettä datakeskusten välillä. Ei ole viitteitä siitä, että käyttäjätiedot olisivat vaarantuneet, yhtiö vakuuttaa.

Eduskunnan enemmistö haluaa, että huumeiden käytöstä rangaistaan jatkossakin

Riihimäen vankilan ikkuna sisältä ulospäin, kalterit.
Huumeiden käytön rangaistavuudesta luopuminen on saanut arvovaltaista tukea terveysalan järjestöiltä ja asiantuntijoilta, joiden mukaan huumeiden ongelmakäyttöön tulisi puuttua ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin rangaistusten sijaan. Arkistokuva Riihimäen vankilasta. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Selkeä enemmistö Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneista ei luopuisi huumeidenkäytön rangaistavuudesta. Kyselyyn vastasi 138 kansanedustajaa, joista käytön sallisi 15 vastaajaa. Kansanedustajia huoletti esimerkiksi käytön sallimisen vaikutukset lapsiin ja nuoriin.

Jenni Luukkonen jätti unelmatyönsä surkean palkan takia, vaihtoi alaa ja tuplasi tulonsa

Jenni Luukkonen ulkoiluttaa koiraa.
Vaikutusmahdollisuudet palkkaan ovat pienet. Ellei äänestä jaloillaan, kuten Jenni Luukkonen teki. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Jenni Luukkonen oli aiemmin eläinklinikalla eläintenhoitajana ja sai käteen tuhat euroa kuukaudessa. Koko uran aikana palkka ei olisi noussut tuntuvasti, joten Luukkonen opiskeli insinööriksi. Luukkosen työelämä on kuin oppikirjan kertomus siitä, miten monimutkainen vyyhti matalapalkkaisuuteen kietoutuu. Huono liksa ei ole oma vika, mutta hyvästäkään palkasta ei voi kiittää itseään.

Sää on sateinen

Tiistai-iltapäivän sää.
Kuva: Anniina Valtonen / Yle

Suomi on korkeapaineen ja matalapaineen välimaastossa. Tuuli käy etelästä. Lämpötilaerot ovat vähäiset etelän ja pohjoisen välillä, eikä vuorokausivaihtelua juurikaan esiinny. Lämpöasteita on 7–15.

Läntinen sadealue liikkuu hitaasti itään. Lounaasta Keski-Suomeen ja Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella sataa melko rankasti. Huomenna sataa vielä enemmän, paitsi etelässä, jossa pilvipeite rakoilee.

Lue lisää Ylen sääsivuilta

Suosittelemme sinulle