Hyppää sisältöön

Mirella Ojala, 22, innostui valkaisemaan hampaitaan, eikä hän ole suinkaan ainoa: Yhä useampi nuori aikuinen tavoittelee valkoista hymyä

Yhä useampi nuori aikuinen hakeutuu hampaiden valkaisuun. Ilmiö on havaittu myös hammaslääkäriketjujen asemilla. Suuhygienistin mukaan satsaaminen valkaisuhoitoon heijastuu usein myönteisesti hampaiden hoitamiseen muutenkin.

Hammaslääkäri puhdistaa potilaan hammasväliä.
Satsaaminen valkaisuhoitoon on saanut monet nuoret lankaamaan hampaiden välejä aiempaa aktiivisemmin eli ilmiö on myös parantanut suunterveyttä. Kuvituskuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Saara Hirvonen,
Jaakko Oleander-Turja
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

22-vuotias helsinkiläinen Mirella Ojala on käynyt hampaiden valkaisussa ja niin on kasvavissa määrin moni muukin nuori aikuinen, miksi? Haastattelussa Mirella Ojala sekä Oral Hammaslääkärit -hammaslääkäriasemaketjun suuhygienisti Riikka Mehtonen. Toimittajana Jaakko Oleander-Turja.

Puolitoista vuotta sitten hampaiden valkaisussa käynyt helsinkiläinen Mirella Ojala suunnittelee jo uutta käyntiä.

– Varmaan tuli mentyä sen takia, että somessa on tosi paljon esillä suorat hampaat ja valkoinen hymy. Olen halunnut itsekin tavoitella sellaista, hän sanoo.

Ojala myöntää, että käynnin jälkeen kaverit ovat kysyneet paikasta ja hinnasta. Some asettaa hänen arvionsa mukaan osittain paineita ulkonäölle, kun jaetaan selfie-kuvia ja ulkonäkö on korostetusti esillä.

– Olen aika avoimesti puhunut. En varsinaisesti itse tuo asiaa esille, mutta jos joku kysyy, miksi en kertoisi.

Ojalan tavoin nuorten aikuisten kiinnostus valkaista hampaitaan on kasvanut. Hammaslääkäriketjut Oral Hammaslääkärit, Hammas Mehiläinen ja Terveystalo kertovat kaikki kysynnän kasvusta.

Oralilla kasvua on 18–30-vuotiaiden valkaisuhoidoissa. Terveystalosta kerrotaan, että valkaisutoimenpiteiden tai myytyjen kotivalkaisutuotteiden lukumäärä 20–30-vuotiaille ovat tuplaantuneet kolmen vuoden aikana.

Hammas Mehiläisessä suurin kasvava ikäluokka valkaisuhoidoissa on ollut 25–34-vuotiaat.

Valkaisutapoja on erilaisia, esimerkiksi kevyt valkaisu, laservalkaisu, tehovalkaisu tai kotona useampana yönä käytettävät geelit. Hinta vaihtelee eri vaihtoehtojen mukaan keskimäärin 200–300 euroon hoitoa kohden, mutta eroja löytyy. Esimerkiksi Hammas Mehiläinen ilmoittaa hintahaitariksi 84–467 euroa.

Kysynnän kasvu näkyy suuhygienistin työssä

– Hampaiden valkaisuhoidot lisääntyvät jatkuvasti, sen huomaa päivittäin töissä. 20–30-vuotiaita kiinnostavat ulkonäkö ja idolit, joita seurataan somessa, sanoo helsinkiläinen suuhygienisti Riikka MehtonenOralista.

Mehtosen mukaan hoidoista ovat kiinnostuneita niin julkkikset kuin kuka tahansa nuori aikuinenkin. Valkaisua ei suositella raskaana oleville tai imettäville, koska tutkimustietoa on vielä liian vähän. Valkaisuhoitoja ei myöskään tehdä alle 18-vuotiaille, koska nuorilla hampaiden kehitys on vielä kesken.

– Jos suu ei ole terve, ei valkaisua tehdä. Ensin hoidetaan suuhygienia kuntoon, valkaisu on sitten piste i:n päälle.

Hoidolla Mehtonen viittaa mahdollisten reikien paikkaamiseen, hammaskivenpoistoon ja ikenien kuntoon.

Myös Terveystalosta painotetaan, että valkaisuhoitoja annetaan vain terveeseen ja hoidettuun suuhun eli ennen valkaisua on käyty hammastarkastuksessa.

– Hampaissa olevat hoitamattomat vauriot voivat pahentua valkaisun seurauksena. Esimerkiksi hampaan avoimen kariespesäkkeen kautta valkaisuaine voi ärsyttää hampaan ydintä ja päädytään juurihoitoon. Juurihoitoa ei kuitenkaan olisi välttämättä tarvittu ilman valkaisua, sanoo Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula.

Ketola-Kinnula pitää tärkeänä, että valkaisussa käytetään turvallisiksi todettuja aineita. Jos käyttää muita kuin CE-merkittyjä aineita, valkaisussa piilee kiilteen vaurioitumisen riski.

Suuhygienisti Mehtonen on huomannut, että valkaisuhoidolla on myönteisiä vaikutuksia hampaiden hoitamiseen muutenkin.

– Kun ihminen on satsannut paljon, hän haluaa pitää hampaat hyvässä kunnossa. Hampaiden välien lankaamiset ja tikuttamiset ovat arkipäivää.

Asiakkaan kanssa suunnitellaan myös jatkohoito.

– Huolellinen harjaus, välien puhdistus, oikea hammastahna, säännölliset lääkärillä ja suuhygienistillä käynnit, mahdolliset soodapuhdistukset, joissa poistetaan ylimääräisiä pintaan tarttuneita tahroja parin vuoden välein, Mehtonen listaa.

Voit keskustella aiheesta maanantaina 11.10.2021 kello 23 saakka.

Lue myös:

Hampaan kohtalo kolajuomassa koukuttaa nyt Tiktokissa – Kuopion hammashoidon sometiimi teki viraalihitin tutulla idealla

Hohtavista hampaista tuli yhä tärkeämmät – varomaton kotivalkaisija saattaa polttaa ikenensä, mutta tavallisempaa on vihlonta

Hampaiden valkaisu ei ole riskitöntä – "Rakenne voi muuttua heikommaksi"

Suosittelemme sinulle