Hyppää sisältöön

Poliisi tutkii ratakuorma-auton ja koulubussin törmäystä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena – tasoristeys tiedettiin vaaralliseksi Kaskisissa

Seitsemän nuorta ja linja-auton kuljettaja loukkaantui tiistaiaamuna ratakuorma-auton ja koulubussin kolarissa Kaskisissa Pohjanmaalla. Vartioimattomassa tasoristeyksessä on kolaroitu ennenkin.

Koulubussi ja ratatyökone törmäsivät, kahdeksan joutui sairaalaan raideonnettomuudessa Pohjanmaalla
Koulubussi ja ratatyökone törmäsivät, kahdeksan joutui sairaalaan raideonnettomuudessa Pohjanmaalla
Hanne Leiwo,
STT–Yle,
Merja Siirilä

Poliisi tutkii Kaskisissa Pohjanmaalla tänään tiistaiaamuna tapahtunutta liikenneonnettomuutta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Aamukahdeksalta tapahtuneessa kolarissa olivat osallisena ratakuorma-auto ja koululaisia kuljettanut linja-auto. Koulubussi oli matkalla yläkoululle ja lukioon Kristiinankaupunkiin.

Poliisin alustavien tietojen mukaan linja-auto ei ollut pysähtynyt stop-merkistä huolimatta, vaan oli ajanut suoraan tasoristeykseen. Sekä ratakuorma-auton että linja-auton kuljettaja puhalsivat nollat alkometriin.

Ratatyökone oli Keitele-museon omistama ratakuorma-auto, joka veti yhtä museon makuuvaunuista. Yhdistelmä ja sen mukana olleet olivat suorittamassa rataosuudella laserkeilausta.

Onnettomuus tapahtui kello 7.53 Pyhän Eskilinkadun tasoristeyksessä Kaskisten keskustassa. Tasoristeys on vartioimaton.

Katso alla olevalta videolta, miltä onnettomuuspaikalla näytti tiistaina.

Kaskisissa Pohjanmaalla ratakuorma-auto törmäsi koululaisia kyydinneeseen bussiin tiistaina aamulla. Kuvaus Juho Teir, leikkaus Jarkko Heikkinen.

Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuudessa oli mukana yhteensä 12 henkilöä. Kaikki bussissa olleet kahdeksan henkilöä on toimitettu sairaalahoitoon.

Ensihoidon johtaja Joacim Tuurin mukaan loukkaantuneilla on murtumia ja lieviä vammoja, niska- ja rintakehävammoja.

Yksi loukkaantunut kuljetettiin Tampereelle, neljä henkilöä Vaasaan ja kolme Närpiön terveyskeskukseen.

– Kahdeksasta loukkaantuneesta seitsemän oli alaikäistä, ja linja-auton kuljettaja. Tällä hetkellä kukaan ei ole hengenvaarassa, Tuuri sanoo.

Tuuri kuvailee tunnelmia onnettomuuspaikalla aamulla kaoottisiksi.

Koulubussi oli ehtinyt kiertää noin puolet aamun kierroksestaan.

Kaskisten kaupunki: Aiomme olla yhteydessä Väylävirastoon turvallisuuden parantamiseksi

Tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena

Pelastuslaitokselta Vesa Berg kertoo, että tapahtumasta tuli hälytys ensin pienenä, mutta muutamassa minuutissa se muutettiin suureksi.

– Alkutieto oli, että juna on ajanut koululaiskuljetuksen kylkeen tasoristeyksessä. Kun selvisi että onnettomuudessa oli myös loukkaantuneita, aloitettiin välittömästi pelastus- ja ensihoitotyöt.

– Onnettomuuteen johtaneista syistä ei ole vielä tietoa. Ne selviävät ehkä alustavasti jo tämän päivän aikana, Berg sanoo.

Hälytyksen antoi onnettomuuden nähnyt sivullinen henkilö.

Linja-autoon törmännyt ratakuorma-auton veturi painaa yli 30 tonnia. Se suistui onnettomuudessa pois raiteilta.

Lue seuraavaksi: Poliisi tutkii Kaskisten tasoristeysonnettomuutta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena - myös Otkes tekee turvallisuustutkinnan

Kaskisten kartta, johon on merkitty onnettomuuspaikka
Onnettomuus tapahtui tiistaiaamuna Kaskisten keskustassa. Kuva: Leena Luotio / Yle

Poliisin ja pelastuslaitoksen mukaan ratakuorma-auton nopeus oli alhainen ja se osui suunnilleen keskelle koulubussia. Koulubussi kulkeutui sen mukana kolmisenkymmentä metriä.

Onnettomuustutkintakeskus paikalla

Pelastuslaitos ja Kaskisten kaupunki järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden onnettomuuden takia. Tallenteen tiedotustilaisuudesta voi katsoa tästä artikkelista tai Yle Areenasta täältä.

Tiedotustilaisuudessa oli paikalla myös Ingves & Svanbäck -yhtiön edustaja. Koululiikenteessä ollut linja-auto oli heidän liikennöimänsä.

Toimitusjohtaja Kenneth Svanbäck kertoo, että yhtiö pahoittelee kovasti tapahtunutta. Linja-auton kuljettajaa ei ole päästy vielä kuulemaan.

Koululaisia kuljettanut linja-auto johon on törmännyt ratakuorma-auto. Etualalalla stop-merkki
Kaskisten keskustassa tai sen läheisyydessä on muutama yhä vartioimaton tasoristeys. Yksi niistä tämänpäiväisen onnettomuuden risteys. Kuva: Hans Holmgren / Yle

Onnettomuustutkintakeskus aloitti jo tiistaina paikkatutkinnan eli dokumentoi ajoneuvojen paikat, vauriot ja tasoristeyksen olosuhteet, kuten näkyvyyden. Tämän viikon aikana päätetään, tehdäänkö onnettomuudesta turvallisuustutkinta. Se näyttää todennäköiseltä.

Otkesin turvallisuustutkintaan päätyy vain jokunen tasoristeysonnettomuus vuodessa, suurimman osan tutkivat Onnettomuustietoinstituutin alueelliset tutkijalautakunnat.

Kaskisten tapauksesta painavan tekee veturin suistuminen ja se, että tilanteessa voi olettaa olevan yleisen turvallisuuden parantamisen kannalta tärkeitä asioita.

– Kyseessä oli vakava tilanne ja siinä oli ainekset erittäin vakavaan onnettomuuteen, sanoo erikoistutkija Lasse Laatta Otkesista.

Onnettomuuspaikan raivaamista ei aloiteta ennen kuin dokumentointi ja paikkatutkinta paikalla on saatu suoritettua.

Kriisiapua tarjolla

Kaskisten kaupungin johtoryhmä on ollut koolla heti onnettomuuden jälkeen.

Terveyskeskuksessa on avattu kriisipiste, joka tarjoaa keskusteluapua sitä tarvitseville. Myös koulutoimi tarjoaa oppilaille keskusteluapua.

Kaupunginjohtaja Minna Nikander toteaa, että koko kaupunki on järkyttynyt onnettomuudesta.

Nikanderin mukaan Kaskisten kaupungin keskusta-alueella on vartioimattomia tasoristeyksiä, joissa on ennenkin tapahtunut henkilövahinkoihin johtaneita onnettomuuksia. Myös tässä risteyksessä, joka on tiedetty vaaralliseksi paikaksi.

Kaupunki on tehnyt liikenneturvallisuustyötä Liikenneturvan ja Destian kanssa niiden turvallisuuden parantamiseksi.

– Kaupunki toivoo, että viimeistään tämän onnettomuuden myötä rata-alueen turvallisuutta parannetaan, Nikander sanoo.

Väyläviraston verkkosivuilla olevan tiedon mukaan (siirryt toiseen palveluun) Pyhän Eskilinkadun tasoristeyksen parantaminen on suunnitelmissa vuonna 2023.

Kaskisten ja Seinäjoen välisellä radalla on onnettomuuspaikan kohdalla yksi raide, jolla kulkee tavarajunia. Raideosuuden liikennemäärät ovat viime vuosina lisääntyneet.

Alta voit katsoa tallenteen Pohjanmaan pelastuslaitoksen ja Kaskisten kaupungin järjestämästä tiedotustilaisuudesta.

Krock mellan ett tåg och en buss i Kaskö den 5 oktober 2021.
Pelastuslaitos ja Kaskisten kaupunki järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden onnettomuudesta tiistaina 5. lokakuuta aamupäivällä.

Artikkeliin lisätty 5.10. kello 14.39 tieto ja linkki, että poliisi tutkii tapahtunutta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 6.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle