Hyppää sisältöön

F-Securen Mikko Hyppönen: Verkkopalvelujen keskittyminen Piilaaksoon on netin heikko kohta – Facebookin kyykkäys "aivan poikkeuksellinen"

Facebookin palveluiden kaatuminen kuudeksi tunniksi osoitti sen, miten haavoittuvaisessa tilanteessa olemme. Tulevaisuudessa internet on yhtä tärkeä kuin sähköverkko, ja se pelottaa jopa F-Securen tutkimusjohtajaa Mikko Hyppöstä.

F-Securen Hyppönen: Kun verkko on rikki, kaikki on rikki
F-Securen Hyppönen: Kun verkko on rikki, kaikki on rikki
Teija Santaharju

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kuvailee Facebookin eilistä käyttökatkoa aivan poikkeukselliseksi.

Facebook teki ylläpitotöitä runkoreititykseensä. Lopputulos oli se, että oma järjestelmä ei enää toiminut, kun työkalut ikään kuin katosivat.

– Vähän sama juttu kuin korjaisi kerrostalon ovea käytävästä ja pudottaisi avaimet postiluukusta sisään, sanoo huippuasiantuntija, joka on tehnyt 30 vuotta työtä tietoturva-alalla.

Verkkopalvelut ovat keskittyneet yhdelle yhtiölle, ja se tekee netistä haavoittuvan

Hyppösen mukaan olisi parempi, että verkkopalveluja tarjoaisivat useat yritykset eri puolilla maailmaa emmekä nojaisi niin vahvasti esimerkiksi kirjautumisessa yhteen tai kahteen yhdysvaltalaiseen palveluntarjoajaan.

Koko internet on haavoittuva, koska sen hallinta on keskittynyt valtaosin Yhdysvaltain Piilaaksoon.

Systeemin korjaajien erehdysten vuoksi sosiaalisen median palvelut Facebook, Facebook Messenger, Instagram ja Whatsapp, eivät toimineet tunteihin useilla käyttäjillä. Taloudellinen menetys yhtiölle oli arviolta 469 000 euroa tunnissa. Palvelut olivat poikki noin kuuden tunnin ajan.

Katkolla oli suuri vaikutus, koska häiriö koski paitsi viestipalvelu Whatsappia, myös Facebookin kautta tehtäviä kirjautumisia esimerkiksi verkkokauppoihin.

– Onhan se merkittävää, kun esimerkiksi Whatsapp on poissa linjoilta kuuden tunnin ajan, sanoo spesialisti.

Alle 25-vuotiaat ymmärtävät riskit

Tulevaisuudessa internet on yhtä tärkeä kuin sähköverkko, ja se pelottaa jopa Hyppöstä.

– Maailma on niin muuttunut ja ollaan uusien asioiden äärellä.

Netti antaa huimia mahdollisuuksia ja rikkoo maantieteelliset rajat, mutta samalla käyttäjät altistuvat muun muassa globaalille rikollisuudelle.

Hyppösen mukaan riskienhallinnassa auttaa vain koulutus. Eniten hän on huolestunut yli 25-vuotiaista eli heistä, jotka eivät ole syntymästään saakka olleet internetin vaikutuspiirissä. Alle 25-vuotiaat ymmärtävät verkon riskit muita paremmin.

Suosittelemme sinulle