Hyppää sisältöön

Pudasjärven hirsinen Hyvän olon keskus aukoo uusia latuja – soten lisäksi kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut kuntalaisten yhteiseen olohuoneeseen

Pudasjärven kaikkien aikojen suurin rakennushanke, hirsinen Hyvän olon keskus Pirtti avattiin tällä viikolla.

Hyvänolonkeskuksen pääsisäänkäynnin vieressä on taiteilijaryhmä Neonin taideteos. Kurkista miltä sisällä näyttää. Kuvaus: Timo Nykyri / Yle, leikkaus: Hanne Kinnunen / Yle.
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Sote-palvelujen lisäksi Hyvän olon keskus Pirttiin on saman katon alle koottu useita kunnallisia palveluita. Sen seinien sisällä toimivat esimerkiksi kirjasto, kaupungin nuorisotilat ja kulttuuritiloja sekä iso auditorio. Talosta löytyy myös Kelan sekä etsivän nuorisotyön tiloja ja kuntosali.

Talon käyttäjien ja rakentajien ja suunnittelijoiden yhdyshenkilönä toiminut projektikoordinaattori Kaija Kuiri sanoo uudenlaisen toimintatavan tuovan varmasti alkuun haasteita, mutta samalla sen avulla päästään tekemään yhteistyötä eri palveluiden kesken.

– Odotan eniten sitä, että siitä hyötyvät asiakkaat, kun on mahdollisimman paljon toimintoja saman katon alla, sanoo Kaija Kuiri

– Se on ehkä se tärkein asia tässä rakennuksessa.

Pudasjärven hyvänolonkeskus Pirtin kirjastosali ja katossa oleva  Martti Aihan teos.
Keskukseen sistuksessa on hirsipintojen lisäksi käytetty paljon myös koristeltuja puupaneeleita. Kirjastoon on sijoitettu pudasjärveläislähtöisen taitelijan ja kuvanveistäjän Martti Aihan teos Keinu Kuva: Risto Degerman / Yle

Talo avattiin käyttäjille maanantaina ja se houkutteli paikalle niin asiakkaita kuin muuten vain uuteen taloon tutustujia.

Ulla-Riitta Päiväniemi on tyytyväinen näkemäänsä.

– Onhan tämä entiseen verrattuna parempaa ja on kivannäköinen, hän sanoo.

Hilkka Särkelä poikkesi kirjaston puolelle.

– Pitäisi tulla joskus ajan kanssa tänne katselemaan, että minkälainen paikka tämä oikein on, niin pääsisi perehtymään paremmin.

Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen sanoo, että sote- ja muiden palveluiden keskittäminen samaan taloon tukee laajasti ihmisten hyvinvointia.

– Tässä on tavoiteltu pudasjärvisille omaa yhteistä olohuonetta, sanoo Tomi Timonen.

Hyvän olon keskus on ollut Pudasjärven suurin yksittäinen rakennushanke. Se myös jatkaa kaupungin hirsitalorakentamisen perinnettä. Siihen kuuluvat jo ennestään muun muassa hirsinen koulukampus, päiväkoti ja ikäihmisten asumiskeskus Hirsikartano.

Perinteisen hirsirakentamisen ja modernin arkkitehtuurin yhdistämisellä tavoitellaan Timosen mukaan uusille rakennuksille myös hyvin pitkää käyttöikää.

– Oikeastaan me tavoittelemme jopa vuosisataista elinkaarta näille rakennuksille. Tämä on samalla veronmaksajien rahojen tehokasta käyttöä, kun tehdään ratkaisuja, jotka kestää aikaa, Timonen sanoo.

Uusi keskus sijaitsee kaupungin Pudasjärven keskustassa entisen Kurenalan koulun tontilla. Koulu purettiin sisäilmaongelmien takia ja se korvattiin uudella hirsikampuksella, joka sijaitsee Iijoen toisella puolella.

Hyvän olon keskus on toteutettu Pudasjärven kaupungin ja rakennusliike YIT:n yhteisenä elinkaarihankkeena. Sopimuksen kokonaisarvo 20 vuoden ajalta on noin 43 miljoonaa euroa. Rakennusvaiheen investointikustannusten osuus tästä on reilut 25 miljoonaa euroa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle