Hyppää sisältöön

Analyysi: Eilinen suuri somekatko vaikutti suomalaisten elämään enemmän kuin moni ymmärtää

Milloin lähetit viimeksi tekstiviestin? Vanhemmat sukupolvet tietävät mitä tehdään, kun internet loppuu.

Kuka tahansa pärjää kuusi tuntia ilman Facebookia, Whatsapp voi olla suurempi ongelma. Kuva: Mahmut Serdar Alakus / AOP
Juha-Matti Mäntylä

Kuka tahansa pärjää kuusi tuntia ilman Facebookia tai Instagramia. Se voi aiheuttaa vieroitusoireita, mutta viimeistään eilisilta todisti, että se on mahdollista.

Facebookin omistama Whatsapp on kuitenkin toista maata. Sen kaatuminen muistuttaa, miten tärkeitä pikaviestipalvelut ovat. Yli puolet suomalaisista kertoo käyttävänsä Whatsapp-palvelua päivittäin – monille se on ensisijainen viestintäsovellus.

Jos palvelu olisi kaatunut jo iltapäivällä, moni kotiintuloaika ja harrasteryhmän kokoontuminen olisi jäänyt sopimatta.

Whatsapp ei ole vain "nuorten suosima" viestintäväline, mutta eräs oleellinen seikka liittyy ikään.

Koska sait viimeksi lapselta tekstarin?

Kaivapa puhelin esiin. Koska sait viimeksi tekstiviestin lapseltasi – tai ylipäätään joltakulta vuoden 2005 jälkeen syntyneeltä?

Oma kuudesluokkalainen on lähettänyt minulle sellaisen tänä vuonna tasan yhden kerran.

“Ok”

Lyhyt kuittaus omaan viestiini.

Whatsappimme sen sijaan on täynnä lyhyitä ja pitkiä viestejä, iloisia meemejä ja urheilutreenien aikatauluja.

Mutta kuten todettua, tämä ei ole ikäkysymys. En nimittäin ole omilta vanhemmiltanikaan saanut tänä vuonna juuri tekstareita. Poikkeus oli viime kesä. Silloin olimme veneilemässä saaristossa, osan aikaa täysin dataverkkojen ulottumattomissa.

Ja tämä on se oleellinen ikään liittyvä huomio.

Vanhemmat sukupolvet tietävät mitä tehdään, kun internet loppuu. He tietävät, että vanha kunnon tekstiviesti toimii kuin junan vessa heti, kun alueella on vähänkin verkonkulmaa löydettävissä.

Nuoremmat eivät välttämättä edes muista, että tekstiviesti on olemassa ja poikkeustilanteessa huomattavasti whatsappeja ja snapchatteja varmempi.

Kotona kannattaa varmistaa, että tekstiviestisovellus on yhä kiinnitettynä kännykän työpöydälle. Kokonaan sitä ei voi puhelimesta onneksi vahingossakaan poistaa.

Vanhempien "boomereiden" taas on hyvä muistaa, että myös Whatsapp-viestin läpimenon voi tarkistaa. Viestin lopussa olevien väkästen merkityksen voit tarkistaa alta.

Tilanteellehan ei voi tehdä mitään, eihän?

Kun Facebook menee kunnolla jumiin, siinä kaatuvat myös yhtiön muut palvelut, kuten Messenger, Instagram ja Whatsapp.

Kun Google menee kokonaan nurin, silloin sammuvat myös Gmail, Youtube, Maps ja niin eteenpäin.

Yle raportoi Googlen kaatumisesta viimeksi vajaa vuosi sitten, joten Facebookinkaan jättikatkoa ei voi pitää täytenä yllätyksenä.

Ongelmat voivat kertautua laajalle, koska yhtiöiden kirjautumispalveluita käytetään usein ulkopuolisissakin palveluissa. Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku arvioi Yle Radio Suomessa, että varsinkin köyhemmissä maissa monen yrittäjän liiketoiminta nojaa täysin some-palveluihin.

Hyvä esimerkki on News York Timesin haastattelema (siirryt toiseen palveluun)intialainen yrittäjä, joka tekee ruokatoimituksia Facebook-sivun ja Whatsapp-viestin varassa.

– Kaikki on nurin, koko liiketoimintani on nurin, mies valitteli.

Kimmo Rousku arvioi, että eilisen katkoksen hinta lasketaan väistämättä miljardeissa. Tällä tavoin kansalaisten kännykkäongelmat kasvavat ennen pitkää kansantaloudellisiksi kysymyksiksi.

Nettijätit eurooppalaiseen syyniin

Parin vuoden kuluessa viranomaiset ovat heränneet pohtimaan, tulisiko suuret digijätit pilkkoa. Pohdintojen taustalla on ennen kaikkea huoli siitä, että Facebookin, Googlen ja Amazonin kaltaiset yhtiöt kykenevät puristamaan kilpailijat hengiltä.

Siitä puhutaan vähemmän, mitä tapahtuu, kun nämä jätit epäonnistuvat. Kuinka suuri riski on se, että suosituimmat verkkopalvelut päätyvät yhden tai muutaman yhtiön konehuoneisiin?

Tähän liittyy kysymys siitä, miksi viranomaiset asettavat hyvin tarkkoja huoltovarmuuteen liittyviä vaatimuksia puhelinverkkoja ylläpitäville operaattoreille – mutta eivät noiden verkkojen päällä toimiville viestipalveluille.

Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Marko Kotilaisen mukaan sääntelystä keskustellaan aika ajoin ja todennäköisesti jatkossa vielä enemmän.

– Perinteiset teleyhtiöiden palvelut ovat hyvin säänneltyjä ja me tiedämme hyvin tarkkaan, mitä niissä tapahtuu. Whatsappin takana on suuri yritys, joka ei ole kansallisen sääntelyn piirissä ja jonka palveluihin voi tulla ongelmia, kuten eilen nähtiin.

Täysin vailla valvontaa eivät nettijätitkään toimi. Vaikka Facebook ei asetu suomalaisen sääntelyn piiriin, sitä koskee eurooppalainen direktiivi sähköisen viestinnän säännöstöstä. Kotilaisen mukaan tuore direktiivi tunnistaa Whatsappin kaltaiset viestintävälineet ja edellyttää yhtiöiden tekevän ilmoituksia käyttökatkoksista.

Myös yhdysvaltalaisviranomaisia kiinnostanee, miten eilisen katkon aiheuttanut virhe on voinut tapahtua.

Onhan noita vaihtoehtoja – käytännössä hankalaa

Facebookin palveluiden sammuessa Whatsappin kilpailijoiden lataukset lähtivät nopeaan kasvuun. Signalin ja Telegramin sovelluksia ladattiin miljoonia muutamassa tunnissa (siirryt toiseen palveluun).

Vielä ei kuitenkaan kannata rummuttaa vallankumouksen alkaneen.

Whatsappilla oli heinäkuussa noin kaksi miljardia käyttäjää. Seuraavaksi suosituin oli Statistan (siirryt toiseen palveluun) keräämien tietojen mukaan Facebook Messenger, joka siis kuuluu samalle yhtiölle.

Esimerkiksi Telegramin suosio jäi reiluun neljäsosaan Whatsappista.

Tuo statistiikka ei kerro, paljonko päivittäisiä käyttäjiä palveluilla on. DNA:n tutkimus (siirryt toiseen palveluun) sen sijaan käy läpi tilannetta suomalaisten osalta.

Telegramia käyttää päivittäin noin viisi prosenttia suomalaisista.

Signalilla on niin ikään viiden prosentin osuus.

Whatsappia sen sijaan käyttää päivittäin 60 prosenttia kansasta. Tuon markkinaosuuden haastaminen on kovan työn takana. On yksinkertaisesti helpompaa käyttää palvelua, jota perhe, harrastusryhmä ja naapurusto jo käyttää.

Toisaalta, moniko meistä käyttää Skypeä? Nykyisin Microsoftin omistama Skype on menneiden vuosien hittisovellus, jota käytettiin ennen kaikkea puheluihin. Siirtymä tietokoneiden ajasta älypuhelinten valtakauteen tuotti Skypelle suuria ongelmia.

Kenties Whatsappille käy joskus samoin ja se kohtaa voittajansa.

Toki Facebook pyrkii ostamaan tuon uudenkin sovelluksen jo hyvissä ajoin.

Lue lisää:

Facebookin palvelut ovat palautumassa, yhtiön mukaan ongelmien syynä virhe reitittimiin tehdyssä muutoksessa – ongelmista tappiota arviolta yli puoli miljoonaa dollaria tunnissa

Facebook asettaa voittonsa yleisen hyvän edelle, sanoo asiakirjoja medialle vuotanut entinen työntekijä

"Facebook kävi kimppuumme" – berliiniläistutkija tiesi hetkessä, että hänen vuoden työnsä oli tuhon oma, tutkijat kertovat somejätin yltyvästä painostuksesta

Googlen kompurointi nostaa esiin huolen koko internetin haavoittuvuudesta

Suosittelemme sinulle