Hyppää sisältöön

Angry Birds -sijoittajalla Kaj Hedillä oli veroparatiisiyhtiöitä – hän selittää asiaa juristien neuvoilla: ”Minä en näistä asioista ymmärtänyt”

Juristit "vetivät välistä ja lypsivät", kun sijoittaja Kaj Hed siirsi omaisuutensa veroparatiisiin. Hed on yksi valtavasta tietovuodosta löytyvistä suomalaisista. Omistusjärjestelyissä ei MOT:n selvitysten perusteella ole mitään merkkejä lain rikkomisesta.

Kaj Hed, päällään Angry Birds -huppari, taustalla Rovio-teksti.
Sijoittaja Kaj Hed tunnetaan Suomessa etenkin peliyhtiön Rovion suuromistajana. Hed kertoo, ettei edes tiennyt olleensa asiakkaana Trident Trust -yhtiössä, joka on yksi niistä 14 veroparatiisipalveluita tarjoavasta tahosta, joista Pandoran Paperit -tietovuoto on peräisin. Kuva: Jussi Rosendahl / Reuters
Minna Knus-Galán,
Jyri Hänninen

Uudessa valtavassa tietovuodossa on mukana noin kaksi sataa suomalaista, jotka ovat hankkineet itselleen veroparatiisiyhtiön.

Yksi heistä eli sijoittaja Kaj Hed kertoo, miten hän päätyi veroparatiisiyhtiöiden omistajaksi.

Hed on Angry Birds -pelistä tunnetun Rovion entinen suuromistaja ja merkittävä rahoittaja.

– Koko hommasta on ollut vain päänvaivaa, Hed sanoo Ylen MOT-toimitukselle.

Tässä jutussa kerromme kuinka menestynyt yrittäjä siirtää omaisuutensa salaiseen trustiin Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Avaamme samalla sitä, miten veroparatiisijärjestelmä toimii.

Hed kertoo maksaneensa aina kaikki laissa määrätyt veronsa. Ylen MOT-toimitus ei havainnut mitään merkkejä siitä, että Hed olisi rikkonut lakia.

”Juristi ehdotti, että perustetaan trusti”

1990-luvulla Kaj Hed perusti ohjelmistoyhtiön nimeltä Trema. Sen asiakkaita olivat esimerkiksi suuret finanssialan yritykset ja Euroopan keskuspankki.

Trema kasvoi ja laajeni nopeasti.

– Meillä oli toimintaa ympäri Eurooppaa. Pääkonttori oli silloin Tukholmassa ja muita toimintoja Prahassa sekä Lontoossa, Hed kertoo.

Trema-ohjelmistoyhtiön kehitysyksikkö perustettiin Etelä-Ranskaan ja se työllisti 250 ihmistä.

Hedin perheen elämä oli kansainvälistä. Se aiheutti kuitenkin myös vaikeuksia. 1990-luvulla Eurooppa oli paljon sulkeutuneempi kuin nykyään.

– Eurooppa oli hyvin hajallaan. Oli todella vaikeaa päättää, missä pitäisi toimia. Joka maassa oli eri säännökset, Hed sanoo.

Hedin perheellä oli useita vaihtoehtoja uudeksi kotimaaksi. Työn luonteen takia Suomi ei ollut järkevä vaihtoehto. Lopulta Hedit muuttivat Ranskaan, jossa oli ohjelmistoyhtiö Treman tärkeä kehitysyksikkö.

Juristit sanoivat, että paras tapa olisi perustaa trusti. Minä en näistä asioista ymmärtänyt niin paljon.

Hed mietti myös kysymystä siitä, millä tavalla hänen kannattaisi järjestää omistuksensa yhtiössään.

– Juristit sanoivat, että paras tapa olisi perustaa trusti. Minä en näistä asioista ymmärtänyt niin paljon, Hed kertoo.

Trustin toimintalogiikkaa avataan tässä jutussa myöhemmin.

Hed sanoi “kyllä” juristien ehdotukselle. Tämän jälkeen käynnistyi koneisto, jonka toiminnan yksityiskohdista edes Hed ei ollut aina perillä.

Ote asiakirjasta
Tietovuodosta löytyy myös asiakirja, joka on toimitettu Brittiläisille Neitsytsaarille osana Kaj Hedin perheen trustijärjestelyä. Asiakirjalla todennettiin Hedin perheen omistusosuus peliyhtiö Roviosta. Kuva: ICIJ / Yle MOT

”En tiennyt, mitä siellä oikein tapahtuu”

Hed palkkasi asianhoitajakseen sveitsiläisen juristin, joka on erikoistunut vauraiden yksityishenkilöiden omaisuudenhoitoon.

Hedille perustettiin ensin holding- eli omaisuudenhoitoyhtiö Hollantiin.

– Lähtökohta oli valita paras maa, jossa pitää se holdingyhtiö. Hollannilla oli pisin traditio tässä asiassa, ne ovat olleet kauppamiehiä niin pitkään, Hed sanoo.

Hollannin suosiollinen lainsäädäntö ja verotusjärjestelmä ovat saaneet useat kansainväliset yritykset sijoittamaan holdingyhtiön maahan.

EU:n komissio on tutkinut maan yhtiöiden kanssa tekemiä verojärjestelyjä ja mediat ovat kertoneet yhtiöiden tekemästä verosuunnittelusta hollantilaisten holdingyhtiöiden avulla.
Hollanti oli kuitenkin vasta ensimmäinen askel Hedin omistusjärjestelyissä.

Asianajaja perusti Hedille kaksi muuta holdingyhtiötä Brittiläisille Neitsytsaarille ja Alankomaiden Antilleille. Kuulostaako monimutkaiselta? Sitä se oli myös Hedin mielestä.

Hän sanoo, ettei tiennyt näiden yhtiöiden toiminnasta käytännössä mitään, vaikka oli niiden omistaja.

– En edes ollut näiden väliyhtiöiden hallituksen jäsen. Sveitsiläinen juristi, joka oli erikoistunut näihin asioihin, hoiti käytännön asiat. En minä tiennyt, mitä siellä tapahtuu.

Väliyhtiöllä tarkoitetaan yleensä sijoitustoimintaa varten perustettua yhtiötä, jolla ei ole varsinaista toimintaa, vaan se on vain osa omistusrakennetta.

Valtavan veroparatiisitehtaan asiakkaaksi

Seuraavaksi Hedin sveitsiläinen juristi otti yhteyttä yhteen maailman suurimpiin veroparatiisipalveluita myyvään yhtiöön nimeltä Trident Trust.

Trident Trust on yksi neljästätoista yhtiöstä, joista peräisin olevat asiakirjat muodostavat Pandoran papereiden tietovuodon.

Trident Trustilla on toimipisteet yli kahdessakymmenessä veroparatiisissa. Yhtiön liikeidea on perustaa asiakkailleen trusteja ja veroparatiisiyhtiöitä sekä hoitaa näiden asioita.

Tietovuodon mukaan yhtiön asiakkaina on ollut esimerkiksi kiinalaisen verkkokaupan Alibaban perustaja (siirryt toiseen palveluun) Jack Ma, Bahrainin pääministeri (siirryt toiseen palveluun) Khalifa bin Salman al-Khalifa ja Abu Dhabin kuningasperheen jäseniä. Jack Ma on Kiinan rikkaimpia henkilöitä.

Rahanpesusäädöksissä rahoituslaitoksia ja palveluntarjoajia velvoitetaan tarkistamaan, onko asiakkailla poliittista vaikutusvaltaa. Menettelyn taustalla on korruption torjunta.

Trident Trustin perustamia ja hallinnoimia yhtiöitä (siirryt toiseen palveluun) on liitetty myös useisiin veronkiertoskandaaleihin eri puolilla maailmaa (siirryt toiseen palveluun). Trident Trust on salamyhkäinen yhtiö, jonka omatkin omistukset on piilotettu veroparatiisiyhtiöiden taakse.

Sveitsiläinen juristi pyysi Trident Trustia perustamaan Kaj Hedille ja tämän perheelle trustin Brittiläisille Neitsytsaarille. Tämä trusti taas omisti aiemmin mainitut veroparatiisiyhtiöt.

Hedille tulee haastattelussa yllätyksenä, että hän on ollut Trident Trustin asiakas.

– Nyt kun sanot tämän Trident Trustin, niin myönnän, etten edes tiennyt olleeni sen asiakas. Minullahan oli juristi, joka hoiti kaikki nämä asiat.

Trident Trust kertoi kansainväliselle toimittajajärjestölle ICIJ:lle lähettämässään kirjeessä, ettei se voi kommentoida yksittäisiin asiakkaisiin liittyviä asioita luottamuksellisuuden takia.

Yhtiö kertoi tarkistavansa asiakkaidensa taustat ja noudattavan lainsäädäntöä aina toiminnassaan.

Suomessa tuntematon omistusjärjestely

Monimutkaisen omistusjärjestelyn päässä oli siis Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity Hedin perheen trusti.

Trusti on omistusjärjestely, jota Suomen lainsäädäntö ei tunnista. Se on eräänlainen säätiön ja yhtiön välimuoto.

Siinä rahaa tai esimerkiksi osakkeita siirretään trustin omistukseen. Trustille määrätään edunsaaja, joka saa taloudellisen hyödyn trustin omaisuudesta. Virallisesti omaisuus on kuitenkin trustin. Omaisuutta hoitaa erikseen palkattu trustin asiamies.

Trusti on omistusjärjestely, jota Suomen lainsäädäntö ei tunnista. Se on eräänlainen säätiön ja yhtiön välimuoto.

Järjestelyn avulla saadaan piilotettua myös trustin oikea edunsaaja.

– Trustien avulla voit nauttia rahoista, vaikka teknisesti ottaen et omista niitä. Voit vain todeta että “minulla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa”, sanoi kansalaisjärjestö Tax Justice Networkin tutkija Andres Noble toimittajajärjestö ICIJ:n haastattelussa.

Suomessa verottaja törmää entistä useammin trustijärjestelyihin, kertoo verohallinnon johtava asiantuntija Taneli Lallukka.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana trustit ovat yleistyneet. Syitä siihen on useita, kuten kansainvälistyminen ja palveluntarjoajien markkinointi, Lallukka sanoo.

Suomen verottaja saa nykyisin myös automaattisesti tietoja ulkomailta suomalaisten tulotiedoista. Lallukka arvioi, että tämä on saanut ihmiset myös ilmoittamaan trusteistaan. Aiemmin niistä saatuja tuloja ei välttämättä ole kerrottu verottajalle.

Lallukka ei kommentoinut Ylen MOT-toimitukselle Hedin järjestelyitä, vaan puhui yleisesti trusteista.

Vuonna 1996 perustetun trustin edunsaajiksi nimettiin Kaj Hed ja tämän kolme lasta. Rahaa trustissa ei aluksi juuri ollut, vaan ohjelmistoyhtiö Treman osakkeita.

Tilanne muuttui vuonna 2004, kun Kaj Hed myi ohjelmistoyhtiön Treman pääomasijoittajille. Samalla yrittäjä Kaj Hedistä tuli sijoittaja Kaj Hed.

Angry Birds -elokuva 2 - Kuvassa (takana vasemmalta) Leonard, Mahti Kotka ja Pommi, sekä (edessä vasemmalta) Leonardin apulainen Courtney, Sakke, Silver ja Red.
Kaj Hed omisti lastensa kanssa enimmillään lähes 70 prosenttia Angry Birds -pelistä tunnettua Roviota. Angry Birdseistä tehtiin myös elokuva, josta oheinen kuva on. Kuva: Sony Pictures Entertainment

Angry Birds osuu kultasuoneen

Hedin tunnetuin sijoitus Suomessa on Rovio. Yksi Rovion perustajista oli Kaj Hedin veljenpoika Niklas Hed.

Kaj Hed sijoitti useita miljoonia euroja Rovioon aikana, jolloin juuri kukaan ei vielä tuntenut yhtiötä.

– Muistan, miksi investoin Rovioon. Okei, se oli minun veljenpoika, joka oli siellä perustajana. Ajattelin, että mobiili on koko ajan mukana, sillä on hyvä pelata. Se oli vielä aikana ennen iPhonea.

– Minä olin ainoa, joka uskoi ja investoi silloin Rovioon. Muut heittivät pyyhkeen kehään.

Hed ja tämän lapset omistivat Roviosta enimmillään lähes 70 prosenttia. Julkisissa tiedotteissa omistajaksi kerrottiin aina Trema International B.V., eli Hedin hollantilainen yhtiö.

Tämä oli totta – tavallaan. Hollannista omistusketju jatkui kuitenkin Brittiläisille Neitsytsaarille Hedien perhetrustiin.

Tätä trustia ei ole aiemmin mainittu julkisuudessa Rovion omistajana.

Hed palkkasi myös suuren kansainvälisen tilintarkastusyhtiön Deloitten Suomen yksiköstä verokonsultin. Deloitten työntekijä antoi Brittiläisille Neitsytsaarille ohjeita Suomen verolainsäädännöstä.

Näin kävi esimerkiksi vuonna 2012, kun trustista maksettiin 9,6 miljoonaa euroa Rovion osinkoja Kaj Hedille ja tämän lapsille. Verokonsultti oli huolissaan, että maksu tehtäisiin oikein.

– Kuten sovimme – Suomen verotuksen takia – osingot pitäisi maksaa trustille, eikä suoraan edunsaajille [Hedin perheelle], verokonsultti kirjoitti.

Tämä kertoo trustijärjestelyn luonteesta. Vaikka rahat olivat Hedien, ne piti kierrättää trustin kautta.

Rahat siirrettiin trustista Hedin ja tämän lasten suomalaisille tileille.

Ote asiakirjasta, joka vuodettiin toimittajille Pandoran paperit -tietovuodon yhteydessä.
Kaj Hedin ja tämän perheen omistuksia varten perustettiin kolme holdingyhtiötä ja trusti, joka on eräänlainen säätiön ja yrityksen välimuoto. Kuva: ICIJ / Yle MOT

”Juristit vetivät välistä ja lypsivät”

Kaj Hedin perheen omistusten hallinnointiin on osallistunut vuosikymmenten ajan pitkä liuta juristeja, kirjanpitäjiä ja veroparatiisipalveluita myyvien yritysten työntekijöitä.

Operaatio oli monimutkainen ja siihen liittyi useita veroparatiisiyhtiöitä. Se herättää ilmeisen kysymyksen: miten Hed hyötyi tästä kaikesta? Ei kai moiseen operaatioon kannata ryhtyä turhan vuoksi?

– Meidän perhe ei saanut hyötyä siitä trustista. Ei me koskaan otettu sieltä rahoja ilman, että niitä verotettiin.

– Ja kun muutin takaisin Suomeen, niin ilmoitin verottajalle, että meillä on tällainen.

Eli verohyötyjä trustin perustamisesta ei ole ollut?

– Ei yhtään. Kun me otettiin trustista rahaa, niin siitä tilitettiin verot Suomeen. Ei tässä veroja kierretty.

Jos olen ihan rehellinen, niin koko trustista on ollut minulle vain päänvaivaa. Juristithan sieltä on vetänyt välistä koko ajan ja lypsänyt.

Voittajia järjestelyissä on kuitenkin ollut.

– Jos olen ihan rehellinen, niin koko trustista on ollut minulle vain päänvaivaa. Juristithan sieltä on vetänyt välistä koko ajan ja lypsänyt.

Muutama vuosi sitten Hedin perhe purki trustijärjestelmän ja luopui omistuksista veroparatiiseissa.

– Se oli todella vaikeaa purkaa, varsinkin kun lainsäädäntö muuttui koko ajan.

Hed omisti trustista 40 prosenttia ja hänen kolme lastaan loput 60 prosenttia. Useissa maissa trusteja on käytetty perinnön jakamiseen ja myös tavoilla, joissa on onnistuttu välttymään verojen maksamiselta.

Hed ei toiminut näin. Trustin omaisuus kuten Rovion osakkeet jaettiin Hedille ja tämän lapsille.

– En halunnut rakentaa mitään perheimperiumia. Eikä lasten tarvitse olla kohteliaita minulle perinnön takia, kun se asia on jo hoidettu.

Aiheesta voi keskustella 7.10. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle