Hyppää sisältöön

Herkästi tarttuva lintuinfluenssa leviää Janakkalassa – tilanhoitaja: "Joka päivä löytyy lisää kuolleita"

Janakkalan uuden lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu yhä laajemmalla alueella. Tautisulusta huolimatta lintuinfluenssa on päässyt leviämään uudelle fasaanitilalle. Torjunnan kannalta on tärkeää, että kaikki siipikarjanpitäjät rekisteröityvät eläintenpitäjärekisteriin.

Kaikkien lintujen metsästys tartuntavyöhykkeellä on kielletty. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Tänä syksynä herkästi tarttuva H5N1-tyypinlintuinfluenssa on levinnyt luontoon riistaksi päästeyissä fasaaneissa. Tautitapauksia on löytynyt sekä Varsinais-Suomesta että Kanta-Hämeestä. Janakkalassa tauti on levinnyt nyt myös Viralan kartanon fasaaneihin. Ensimmäinen tautitapaus löytyi viikko sitten tiistaina.

– Kuollut lintu toimitettiin heti Ruokavirastoon ja sieltä tuli vastaus perjantaina, kertoo Viralan kartanon fasaanitilan tilanhoitaja Pekka Korhonen.

Korhonen harmittelee, että tautisulusta huolimatta Viralan väki ei onnistunut torjumaan tautia. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lintuinfluenssa iskee Viralan kartanon fasaaneihin.

– Joka päivä tehdään keruuta ja joka päivä löytyy lisää kuolleita. Nyt huolettaa oma ja muun väen jaksaminen. Lisäksi lintujen hyvinvointi on tässä huolena, toteaa Korhonen.

Syyskuun lopulla herkästi lintuihin tarttuvaa tautia löydettiin Janakkalassa Wanantaan fasaanitilalta. Alkuvuodesta lintuinfluenssaa oli Sauvalan kartanon fasaaneissa, mutta Sauvalan linnut ovat vielä terveitä, kertoi kartanon isäntä Heikki Sauvala Ylelle maanantaina.

Leviää luontoon päästetyissä fasaaneissa

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta vahvistetaan, että uusin lintuinfluenssatartunta löydettiin luontoon istutetusta fasaanista janakkalalaisella tilalla, jossa ei aiemmin ole todettu lintuinfluenssavirusta. Esiintymä on noin kuuden kilometrin päässä edellisestä, 28. syyskuuta todetusta tartunnasta.

Ruokavirasto on laajentanut alueen tartuntavyöhykettä (siirryt toiseen palveluun), jonka laajuus on kymmenen kilometriä esiintymispaikasta. Vyöhyke sijaitsee Janakkalan, Hausjärven, Hämeenlinnan sekä Riihimäen alueilla.

Luonnossa liikkuvat voivat kohdata kuolleita luonnonvaraisia lintuja. Etenkin havainnot lisääntyneestä luonnonvaraisten vesilintujen kuolleisuudesta ovat tärkeitä taudin seurannassa. Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille, joka vastaa näytteiden lähettämisestä.

Suosittelemme sinulle