Hyppää sisältöön

Huuhkajien maalitykki Joel Pohjanpalo on löytänyt jyvän myös Turkin liigassa – "Aikamoinen shokkialku"

Suomi kohtaa ensi lauantaina MM-karsinnassa Ukrainan suuren kotiyleisön edessä Helsingin Olympiastadionilla. Joel Pohjanpalo avasi maalihanansa Turkin liigassa ja haluaa osua myös Ukrainaa vastaan.

Joel Pohjanpaloa hymyilytti Huuhkajien harjoituksissa tiistaina Leppävaarassa. Kuva: Lehtikuva
Petri Hänninen

Maalitykki Joel Pohjanpalo, 27 siirtyi syyskuussa Saksan Bundesliigan Bayer Leverkusenista vuoden lainasopimuksella Turkin Superliigaan, Rizesporin paitaan. Ensimmäiset hetket olivat haastavia.

– Aikamoinen shokkialku ja kaaos siellä paikan päällä oli vastassa, sekä kentällä että kentän ulkopuolella, sen enempää yksityiskohtiin menemättä, Pohjanpalo valottaa.

– Tilanne oli aika toivoton, jos katsoo tuloksia ja katsoo ylipäätään sitä, miten me pelasimme. Varsinkin vanhan valmentajan alaisuudessa se oli kieltämättä aika hirveää katsottavaa. Peli oli aikamoista kävelyä ja ketään ei kiinnostanut, Pohjanpalo kuvailee.

Rizespor on Turkin liigassa jumbona. Kahdeksasta pelistä joukkue on saanut vain yhden pisteen. Joukkue vaihtoi kuitenkin valmentajaa ja se paransi pelillistä tilannetta huomattavasti.

– Kotona kun pelattiin Galatasarayta vastaan, niin peli näytti paljon paremmalta. Harmittavaa että tuli tappio, oli sitten tuomarivirheitä tai ei. Mutta enemmän olen ylpeä siitä miten me pelasimme. Nyt se näytti futikselta. Teimme paljon töitä ja meillä oli jonkunnäköinen pelisuunnitelma.

Rizespor hävisi kotonaan dramaattisessa ottelussa Galatasaraylle 2–3. Yritystä oli edellisiin otteluihin verrattuna paljon enemmän. Siitä kertoo muun muassa se että joukkueen juoksukilometrit ottelussa olivat Turkin liigan korkeimpia. Tilaston mukaan niitä kertyi lähes 120 kilometriä.

Pohjanpalon Rizespor kärsi karvaan tappion Turkin suurseuralle Galatasaraylle viikonloppuna. Kuva: 2021 Anadolu Agency

Pohjanpalolla kesti pari viikkoa, ennen kuin hän pääsi kiinni turkkilaiseen futikseen, joka on kuitenkin erilaista kun esimerkiksi Bundesliigassa. Galatasarayta vastaan hän teki joukkueensa molemmat maalit.

– Minut hommattiin ykköshyökkääjäksi. Totta kai joku vie paikan, jos hyökkääjänä et tee maaleja.

Hän antaa kehuja uudelle päävalmentajalle.

– Meidän pelaaminen näyttää nyt paremmalta ja on paljon mielekkäämpää olla treeneissä. Myös treenien taso on noussut.

Huuhkajat haluaa voiton Ukrainasta

Suomi kohtaa seuraavassa MM-karsintaottelussaan Ukrainan ensi lauantaina. Viimeksi maaliskuussa Ukrainassa joukkueet pelasivat tasan.

– Vieraissa on aina vaikeampi pelata. Totta kai nyt kotona haluamme hakea voittoa, emmekä missään nimessä halua mitään tasureita, Pohjanpalo vakuuttaa.

Huolimatta siitä, että Ukraina saapuu otteluun ilman tähtipelaajiaan Oleksander Zintsenkoa ja Ruslan Malinovskia,joukkue on erittäin vaarallinen.

– Ukrainalaiset ovat erittäin taitavia pelaajia. He haluavat palloa jalkaan ja pelaavat lyhytsyöttöpeliä.

Ukrainaa viisi vuotta valmentanut Andrei Shevtshenko jäi pois päävalmentajan tehtävistä EM-kisojen jälkeen ja joukkueella on nyt uusi valmentaja.

– Totta kai se on muuttanut vähän heidän pelaamistaan. Sinänsä en osaa sanoa, miten se on muuttunut uuden koutsin kanssa. Mutta yleisesti Ukraina haluaa lähteä avaamaan alhaalta, luottaa yksilöpelaajiinsa ja puolustaa suhteellisen kurinalaisesti. Eivät he turhaan päässeet puolivälieriin EM-kisoissa.

– Meidän täytyy olla lähellä, eikä antaa heille tilaa ja aikaa. Totta kai vastahyökkäykset ovat aina iso asia ja nykyfutiksessa erikoistilanteet ovat tärkeitä. Haluaisin nyt nähdä tässä matsissa, ettemme valuisi niin alas kuin Ranskaa vastaan, vaan meidän pitää pystyä puolustamaan ylempää.

Robert Taylor, Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo juhlivat maalia Kiovassa maaliskuussa.

"Haluaisin olla se joka pelin ratkaisee"

EM-kisoissa Pohjanpalo teki Huuhkajien ensimmäisen arvokisamaalin Tanskaa vastaan. Sen jälkeen verkko on heilunut myös MM-karsinnoissa. Kazakstania vastaan Pohjanpalo teki upean puskumaalin oikeaan ylänurkkaan Suomen voittaessa 1–0.

Maaliskuussa Ukraina-pelissä vieraskentällä Teemu Pukki viimeisteli rangaistuspotkusta Suomen 1–1 tasoituksen aivan viime minuuteilla.

– Ei sillä ole oikeastaan mitään väliä kuka sen maalin tekee, kunhan vain saadaan maaleja tehtyä. Totta kai hyökkääjänä haluaisin olla se joka pelin ratkaisee, Pohjanpalo pyörittelee.

– Pelaamme kaikki Suomelle ja kaikki haluavat päästä MM-kisoihin. Se on ainoa asia millä on merkitystä.

Ottelussa pelataan todella tärkeistä pisteistä, sillä Suomi ja Ukraina ovat sarjataulukossa tasapisteissä, mutta Suomi on pelannut yhden ottelun vähemmän. Voitolla Huuhkajat pääsisi karkumatkalle.

Pohjanpalo toivoo paikan päälle suurta yleisöä.

– Toivon, että meitä on tukemassa täysi tupa. Sillä on iso merkitys. Kotiyleisö on aina tukenut meitä ja siivittänyt meidät voittoon, kuten viime kotipelissä.

Olympiastadionille odotetaan jopa 30 000 katsojaa.

Suomen ja Ukrainan kohtaamista voi kuunnella lauantaina suorana lähetyksenä Yle Puheessa kello 18.45 alkaen.

Lue myös:

Huuhkajat kohtaa lauantaina arvaamattoman Ukrainan – Teemu Pukki ei malta odottaa Olympiastadionin suuryleisön tuomaa tukea: "Toivottavasti saamme vielä lisää ihmisiä mukaan"

Marcus Forss ja Kaan Kairinen sivuun Huuhkajien MM-karsinnoista

Pohjanpalo sai maalihanat kunnolla auki Turkissa – tulikuuma Rizesporin maaliruisku ei saanut yrittää lopussa hattutemppua pilkulta

Suosittelemme sinulle