Hyppää sisältöön

Barcelonan miehet konttaavat, mutta naiset ovat nousseet Euroopan ykköseksi – tälläinen on Lyonin valtakauden päättäneen joukkueen tarina

Barcelona juhli keväällä naisten Mestarien liigan voittoa. Joukkue on tällä hetkellä Euroopan paras seurajalkapallojoukkue, eikä voittokululle näy loppua.

Barcelona juhli maalia ottelussa Arsenalia vastaan.
FC Barcelona on juhlinut tällä kaudella moneen kertaan. Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Barcelona päätti keväällä Lyonin viisivuotisen valtakauden, kun se juhli toukokuussa naisten Mestarien liigan voittoa. Göteborgin Gamla Ullevilla pelatussa finaalissa vahvemmasta joukkueesta ei jäänyt epäselvyyttä: Barcelona murskasi Englannin Superliigan suurseuroihin lukeutuvan Chelsean tyrmäävin 4–0-lukemin.

Viime viikon tiistaina joukkue osoitti, että sama meno jatkuu myös tällä kaudella. Barcelona avasi Mestarien liigan historiallisen lohkovaiheen 4–1-voitolla Arsenalista. Lukemat olisivat voineet olla rumemmatkin, sillä kotijoukkue sai lisäajalla rangaistuspotkun. Alexia Putellas ei kuitenkaan onnistunut iskemään illan toista osumaansa.

Vastassa ei suinkaan ollut mikään heittopussi, sillä Arsenalin edellisestä tappiosta oli ehtinyt kulua lähes kahdeksan kuukautta: Englannin Superliigassa lopulta pronssille yltänyt joukkue taipui viimeksi Manchester Citylle 1–2 helmikuun 7. päivä.

– On tärkeää korostaa, että Barcelona on paras joukkue, mitä tulee pelitapaan ja varsinkin heidän hyökkäyspeliinsä. Kyseessä on joukkue isolla jiillä, Arsenalin ruotsalaisluotsi Jonas Eidevall totesi ottelun alla Sky Sportsille.

Muutosten vuodet taustalla

Ranskalainen Olympique Lyonnais hallitsi pitkään eurooppalaista naisten seurajalkapalloa. Mestarien liigan voittoa se juhli viidesti peräkkäin, ja kotimaansa kentillä se vei mestaruuden peräti 14 kertaa peräjälkeen. Komea putki päättyi kuitenkin viime kaudella, kun Paris Saint-Germain pudotti Lyonin Mestarien liigan puolivälierissä ja juhli kauden päätteeksi vielä Ranskan mestaruutta pisteen erolla Lyoniin.

Lyonin pelaajat ottavat takaiskumaalin raskaasti. Wendie Renard makaa maassa kädet päänsä edessä.
Wendie Renard ja Lyonin joukkuetoverit ottivat Mestarien liigan puolivälierätappion raskaasti. Kuva: /All Over Press

Barcelona, yksi naisten pääsarjan Primera Divisionin perustajajoukkueista, on juhlinut mestaruutta nyt kahdesti peräkkäin. Sitä ennen sarjaa dominoi Atletico Madrid, joka vei mestaruuden kolmesti peräkkäin vuosina 2017–2019.

Club Femení Barcelona nimellä vuonna 1988 perustettu seura on juhlinut maansa mestaruutta kaikkiaan kuusi kertaa. Ensimmäisen mestaruutensa se otti vuonna 2012 – ja sen jälkeen alkoikin tapahtua.

– Kukaan ei tiennyt tai puhunut naisten joukkueesta – eivät seurat, ei hallitus, ei media, seuran varapuheenjohtajana vuosina 2014–2019 toiminut Jordi Mestre muistelee aikaa Goal.com -sivustolle.

Kun mestaruuksia alkoi tulla enemmän ja paikka Mestarien liigassa aukesi, esitti Mestre ajatuksen naisten joukkueen muuttamisesta ammattilaisjoukkueeksi. Silloinen seuran presidentti Josep Maria Bartomeu tuki ajatusta.

Ammattilaisjoukkueeksi siirryttyään Barcelonassa elettiin kuitenkin vuosia ilman mestaruuksia. Mestre nimittää aikaa muutosten vuosiksi – ja niiden vuosien satoa korjataan nyt.

Viime toukokuussa Mestarien liigan finaalissa pelanneesta 25 pelaajasta peräti 20 oli espanjalaisia. Yhdeksän pelaajaa on käynyt läpi seuran akatemian.

– Halusimme, että joukkueen juuret muodostuvat pelaajista, jotka ovat eläneet muutoksen amatööriydestä ammattilaisuuteen ja jotka tietävät, miten vaikeaa se on ollut. Ketkä todella kantavat seuran värejä intohimolla. Emme vain hankkineet todella hyviä pelaajia ympäri maailman, Maria Teixidor, seuran naisten toiminnasta vuosina 2018-2020 vastannut johtaja kertoo Goalille.

Sanni Franssi taistelee pallosta Lieke Martensin kanssa.
Sanni Franssi taisteli pallosta Lieke Martinsin kanssa. Real Sociedad ja Barcelona kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa tällä kaudella kuun lopussa. Kuva: /All Over Press

Nyt naisten kultaisesta pallosta taistelee peräti viisi Barcelonan pelaajaa, joista kolme on ollut joukkueen mukana jo vuosia: Lieke Martens, Sandra Paños ja elokuussa Uefan Vuoden pelaajaksi nimetty Alexia Putellas.

– Meidän ei tarvitse muistuttaa ihmisiä siitä, miten harjoittelimme ennen yhdeksältä illalla. Se, mitä meillä on nyt, on normaalia, ei se, miten asiat olivat ennen. Mutta meidän ei tule unohtaa, miten haastavaa oli saada nämä kaikki muutokset, Putellas sanoi seuran sivuilla.

Sisällä kuohunut

Vaikka pelikentällä on kulkenut, on joukkueen sisällä kuohunut. Viime kauden lopulla pelaajien huhuttiin haluavan muutoksia valmennukseen, ja lopulla menestysvalmentaja Lluís Cortés saikin lähteä.

– Juuri nyt minusta tuntuu, ettei minulla ole energiaa johtaa joukkuetta. Maailman paras joukkue tarvitsee valmentajan, joka voi johtaa heitä, Cortés sanoi seuran sivuilla.

Vasta 29-vuotias Jonatan Giraldez, joukkueen aiempi apuvalmentaja, nousi päävalmentajaksi heinäkuun alussa.

Barcelona on menestynyt mainiosti myös uuden valmentajansa alaisuudessa ja marssii vahvasti kohti seitsemättä maansa mestaruutta. Viime lauantaina kaatui juuri Atletico, selvin 3–0-lukemin. Maansa pääsarjaa joukkue johtaa tyrmäävällä maalierolla 38–1.

FC Barcelonan naisten joukkue juhlii maalia ringissä. Etualalla pettynyt Arsenal-pelaaja.
Barcelona kukisti Mestarien liigan avausottelussaan Arsenalin 4-1. Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Mutta mihin joukkueen menestys kulminoituu?

– Barcelonan pelaaminen ei ole perusespanjalaista tikitakaa, sieltä tulee paljon syvyysjuoksuja ja uhkia syvyyteen, minkä lisäksi heillä on taitoa ja kykyä hallita palloa ja pienessä, ahtaassa tilassa ja luoda murtautumispaikkoja Putellaksen tyylisillä pelaajilla. Räjähtävä, järkyttävän nopea Asisat Oshoala luo syvyysuhkaa ja sitten on vielä Lieke Martensin tyylisiä taitopelaajia, Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen avaa.

Keskikenttäpelaaja Alexia Putellaksen perässä olivat useat Euroopan huippuseurat, jotka tarjosivat rahakkaita sopimuksia. Putellas päätti kuitenkin jäädä Barcelonaan.

Vaikka joukkue on rakentanut toimintansa pitkään mukana olleiden runkopelaajien ympärille, on se monipuolistanut myös pelaajarekryään.

– Pelaajilla on tietty profiili. He ovat kaikki taitavia pelaajia, jotka pystyvät ahtaassa tilassa pelaamaan ja pitämään palloa, mutta sitten sinne on hankittu vaikka Oshoalaa, joka on syvyysjuoksijatyyppiä. He ovat tunnistaneet, että pelkästään espanjalaisilla pelaajilla profiili on ehkä liian samanlainen ja lähteneet laajentamaan pelaajarekryä. Samalla tavalla tekevät Chelsea ja Lyon, Miettinen kertoo.

Alexia Putellas, joukkueen kapteeni, kuljettaa palloa.
Alexia Putellas nousi tällä kaudella joukkueen kapteeniksi. Kuva: /All Over Press

Joukkueen laadun ovat saaneet kokea myös Helmareiden Tuija Hyyrynen ja Sanni Franssi.

Hyyrysen edustama Juventus kohtasi Barcelonan elokuussa ja kyyti oli kylmää: 28 minuutin jälkeen peli oli 5–0 Barcelonalle. Suomalaispuolustaja seurasi peliä vaihtopenkin puolelta.

– Siinä pelissä Barcelona näytti, että he ovat tällä hetkellä maailman paras seurajoukkue. He pelaavat todella siistiä futista, liikuttavat todella nopeasti palloa ja heillä on ihan huippupelaajat. Uskon, että he menevät pitkälle Mestarien liigassa, Hyyrynen sanoo.

Espanjan pääsarjassa pelaavaa Real Sociedadia edustava Sanni Franssi komppaa.

– Se on joukkue, joka on hyvä kaikessa. Heidän pallollinen osaaminen ja pelaaminen on ihan huippuluokkaa. Esimerkiksi fyysiset ominaisuudet, pelin taktinen ymmärtäminen ja tälläiset asiat ovat todella kovalla tasolla. Siellä on ymmärretty se, että ei riitä, että on hyvä pallon kanssa. Myös muiden asioiden on oltava kunnossa, Franssi aloittaa.

– Kokemukseni mukaan ylipäätään se sama oivallus on käynyt muissakin joukkueissa, ehkä sitten Barcelonan kautta. He ovat kehittäneet fysiikkaansa. Barcelonaa vastaan pelatessa saa juosta.

Barcelona hinaa muita eteenpäin

Espanjan naisten jalkapalloliiga on muiden Euroopan suurliigojen tavoin kehittynyt hurjasti viime vuosina. Myös kehitys on kulkenut samaan tapaan eli nimekkäät miesten suurseurat ovat perustaneet naisjoukkueitaan viime vuosina: Real Madridin joukkue näki päivänvalon viimeisimpänä, vuonna 2019.

Sanni Franssi siirtyi Real Sociedadiin kesällä 2020. Hän kehuu liigaa hyvätasoiseksi ja tasaiseksi – heti yhden joukkueen jälkeen.

– Barcelona dominoi, mutta sen jälkeen liiga on tosi tasainen. Koen, että häntäpään joukkueet ovat pystyneet ottamaan kärkipään joukkueita. Pelit voivat mennä tosi paljon ristiin, Franssi kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Asisat Oshoala polvistuneena
Asisat Oshoala siirtyi Barcelonaan alkuvuodesta 2019. Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Myös toiminta on San Sebastiánissa ammattimaista. Espanjassa naisten korkeimmalla sarjatasolla pelaavia joukkueita ammattimaiseen toimintaan sitovat yhteiset säännöt.

– Me treenaamme aamulla treenikeskuksessa ja syömme siellä myös lounaan. Teemme ihan kunnon työpäivän, jos niin voi sanoa. Puitteet ovat todella ammattilaiset. Se on ihan Espanjassa säännöissä, kaikki joukkueet toimivat näin.

– Se luo puitteet sille, että pelaajat pystyvät kehittymään. Heidän on pakko olla tarpeeksi ammattimaisia pelaajina, että ne pystyvät treenaamaan päivät. On minimipalkat, mitä seurojen pitää maksaa. Se tietysti auttaa liigaa kehityksessä, Franssi avaa.

Sonia Bompastor jakaa ohjeita Ada Hegerbergille, kun tämä on menossa kentälle.
Lyonin päävalmentaja Sonia Bompastor antaa ohjeita Ada Hegerbergille.

Barcelona on siis Euroopan seurajalkapallon ykkösjoukkue, mutta missä Euroopassa pelataan tällä hetkellä kovatasoisimmat pelit? Marianne Miettisen mukaan Englannissa.

– Kyllä se varmaan Superliiga on, siellä on eniten kovia joukkueita. Ranskassa Lyon ja PSG ovat omaa luokkaansa, Saksassa on muutamia kuten Bayern München ja Wolfsburg, mutta Italiassa on suuremmat erot sarjan sisällä, kun Juventus dominoi vuodesta toiseen.

– Englannissa alkaa olla rahaa ja resursseja. Sinne on värvätty aika paljon muista, Saksan ja Ranskan seuroista pelaajia, joka vaikuttaa joukkueiden laatuun.

Euroopan kovatasoisin joukkue selviää kuitenkin ensi toukokuussa Torinossa pelattavassa Mestarien liigan finaalissa. Jos Barcelona jatkaa voittokulkuaan, se ei tule Englannin Superliigasta. Miettinen ei laskisi seitsemän kertaa kilpailun voittanutta Lyoniakaan pois.

– Lyon on tottunut voittamaan ja menestymään. Joukkue on ihan varteenotettava edelleen, siellä on maailmanluokan pelaajia, mutta myös valmentaja vaihtunut.

Ranskan maajoukkueessa yli 150 ottelua pelannut Sonia Bompastor aloitti Lyonin peräsimessä huhtikuussa sen jälkeen, kun joukkue putosi puolivälierissä. Bompastor toimi aiemmin Lyonin naisten akatemiatoiminnan johtajana.

– Hänen rakennusprojektinsa varmasti kestää, saatetaan ehkä nähdä jonkun vuoden notkahdus Lyonin menestyksessä ennen kuin hänen kädenjälkensä alkaa näkyä. Mutta ehdottomasti Lyon pitää laskea tähän kilpailun parhaimpien seurojen joukkoon.

Barcelona kohtaa Mestarien liigassa torstaina HB Kögen.

Lue myös:

Tuija Hyyrysen Juventukselle tappio Mestarien liigassa – Torinossa ennätysyleisö

Tuija Hyyrysen edustama Juventus haastaa supertähtiä vilisevän Chelsean – konkaripuolustaja iloitsee Mestarien liigan uudistuksista: "Vasta alkua"

Hyyrysen Juventukselle voittoisa alku Mestarien liigassa

Ada Hegerberg palasi pelikentille lähes kahden vuoden tauon jälkeen – Lyon jätti Häckenin nollille

Suosittelemme sinulle