Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

200 työpaikkaa ja kansainvälistä mainetta: Nämä neljä komeaa asiaa teknologiayhtiö Uros lupasi Tampereelle – selvitimme, miten kävi

Tamperetta näytti houkuttavan Uroksessa ainakin sen lupaamat työpaikat, suurelta näyttänyt liikevaihto, kansainväliset yhteydet ja digitaalinen loikka, jota yritys tarjosi.

Tampereen areena ilmasta käsin, rakennustöitä vielä menossa.
Kuva: Kari Alentola / Yle
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen kaupungin jakamassa twiitissä 5. maaliskuuta 2020 seisoo neljä iloista miestä.

Tampereen konsernijohtaja Juha Yli-Rajala, Tampereen silloinen pormestari Lauri Lyly (sd.), Uroksen silloinen konsernijohtaja Jerry Raatikainen ja Tampereen areenan toimitusjohtaja Marko Hurme ovat tyytyväisiä.

Tampereen Kannen areenan nimeksi tulee Uros Live, Tampereen kaupunki kertoo Twitterissä. Nimi herätti valtavaa keskustelua, mutta vähemmälle huomiolle jäi, mitä kaikkea teknologiayhtiö Uros lupasi 1,5 vuotta sitten Tampereelle.

Uros on oululaistaustainen yhtiö, joka kertoo bisneksensä rakentuvan esineiden internetin ympärille. Yksinkertaistettuna yhtiö lisää asiakaskumppaniyritystensä laitteisiin pääsyn nettiin.

Tamperetta näytti houkuttavan Uroksessa ainakin sen lupaamat työpaikat, sen suurelta näyttäneet liikevoitot ja kansainväliset yhteydet sekä digitaalinen loikka, jota yritys tarjosi.

Silloinen pormestari Lauri Lyly oli tiedotustilaisuudessa innostunut.

– Tampere sai paljon enemmän kuin pelkän uuden nimen, hän sanoi.

Uroksen Oulun konttorin valokilpi Niittyarossa 1.10.2021
Kuva: Risto Degerman / Yle

Lupaus 1. Uusia työpaikkoja

Uroksen silloinen johtaja Jerry Raatikainen avasi tarkemmin Aamulehden haastattelussa, mitä yhtiön suunnitelma tarkoittaa Tampereelle.

Uros kertoi Raatikaisen mukaan perustavansa toimipisteen Tampereelle mahdollisesti vielä vuoden 2020 aikana, ja kahden vuoden sisällä työntekijämäärä voisi nousta 200 henkilöön.

Miten on käynyt?

Toimipistettä ja 200 uutta työpaikkaa ei tullut viime vuonna Tampereelle ja niistä puhumisesta on luovuttu vähin äänin.

Maaliskuussa Uros kertoi siirtävänsä pääkonttorinsa Oulusta Sveitsiin kesäkuun loppuun mennessä. Tuolloin yhtiöllä oli lähes sata työntekijää, eli Tampereen toimipiste olisi tuonut yhtiölle valtavasti lisää työntekijöitä.

Raatikainen on vaihdettu Uroksessa uuteen johtajaan.

Lauri Lyly Tampereen kaupunginvaltuustossa.
Lauri Lyly (sd.) povasi Tampereen pormestarina ollessaan Uroksesta hyötyjä elinkeinoelämälle. Kuva: Miikka Varila / Yle

Lupaus 2. Kansainvälisyyttä ja rahaa

Tamperetta houkutti Uroksessa kansainvälisyys ja komeilta näyttäneet talousluvut.

Oululainen yhtiö nousi raskaaseen sarjaan vuonna 2018, kun se kertoi tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton.

Uroksen yhteistyökumppanina on ollut muun muassa teknologiajätti Qualcomm. Raatikainen uskoi, että yhteistyö tulee hyödyttämään myös Tamperetta.

– Olen varma, että kansainvälinen kiinnostus Tamperetta kohtaan kasvaa, Raatikainen sanoi Aamulehdessä.

Myös Lyly uskoi yhteistyön hyödyttävän Tampereen elinkeinoelämää. Hän kehui tiedotteessa Urosta kotimaisen teknologian edelläkävijäksi.

Miten on käynyt?

Syksyllä 2021 Uroksesta on kantautunut huolestuttavia taloustietoja.

Tuoreita tilinpäätöstietoja ei ole saatu, vaikka niitä on karhuttu. STT:n tietojen mukaan konsenin kassa oli lähes tyhjä huikean tuloksen jälkeen.

Yritykseltä peritään Helsingin käräjäoikeudessa 15 miljoonan euron saatavia.

Nyt Tampereen haaveet kansainvälisestä maineesta ja rahoista ovat vastatuulessa.

Lupaus 3. Digitaalinen loikka

Tampere on saanut läpi historian työpaikkansa ja elantonsa uudesta tekniikasta. Milloin se on tarkoittanut metallituotteita tai puuvillaa, milloin Nokian kommunikaattoreita. Mitä muuta voi odottaakaan kaupungilta, jossa oli Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo.

Viime aikoina Tampere on keskittynyt luomaan työpaikkoja myös elämysteollisuuteen.

Tähän Uroksen lupaukset istuivat 1,5 vuotta sitten kuin nenä päähän. Uros kertoi laajentavansa liiketoimintaansa digitaalisten kokemusten ja elämysten pariin.

– Tuomme tekoälyä hyödyntävän alustamme avulla tapahtumien sidosryhmät yhteen samalla luoden yhtälön, jossa kaikki toimijat ja asiakkaat voittavat. Tapahtumaelämykset tulevat muuttumaan merkittävästi toimijoiden lisäksi myös kävijöiden näkökulmasta. Tämä on digiloikka koko tapahtumabisnekselle, ja Tampere on meille maailmanlaajuisesti ensimmäinen käyttöönottokohde, Raatikainen sanoi tiedotteessa.

1,5 vuotta sitten kerrottiin, että tapahtumalipun ostaneelle avautuu mahdollisuus varata esimerkiksi hotellihuone, ostaa matkaliput ja varata pöytä ravintolasta.

Visiot olivat kovia. Tampereelle pian valmistuvasta areenasta sanottiin tiedotteessa, että se ottaa paikkansa Suomen lisäksi myös Euroopan ykkösareenana. Tässä Uroksen tuotteiden ja palveluiden piti auttaa.

– Odotamme innolla Uroksen kanssa työskentelyä ja sitä että rakennamme heidän kanssaan areenan palveluista yhtenäisen digitaalisen ekosysteemin, areenan toimitusjohtaja Marko Hurme kertoi samassa tiedotteessa.

Miten on käynyt?

Tämän näkee vasta sitten kun areena aukeaa joulukuussa tai areenayhtiö kertoo asiasta. Miten sen tekniikka toimii ja millaisia uusia palveluita se tarjoaa?

Ainakin tällä viikolla Hurme vakuutti, että Uros-uutiset eivät vaikuta areenan käynnistämiseen, valmistumiseen tai sen operointiin.

Tampereen areena
Tampereen areenan avajaisia vietetään joulukuussa. Kuva: Marko Melto / Yle

Lupaus 4. Sponsoriraha

Tampereen areenan omistavat hankkeen sijoittajat eli LähiTapiola, OP ja Ilmarinen sekä SRV ja vähemmistöosuudella Tampereen kaupunki.

Uros Groupilla ei ole omistussuhdetta areenaan.

Se on kuitenkin nimikkosponsoroija eli areena saa siltä rahaa. Paljonko, sitä eivät osapuolet kerro.

Miten on käynyt?

Tällä hetkellä Tampereen areenalla ei ole saatavia Uros Oy:lta. Uros ja Tampereen areena tekivät kymmenen vuoden yhteistyösopimuksen.

Tiistaina Uros Liven toimitusjohtaja Marko Hurme ei suostunut sanomaan, tarkoittaako tämä sitä, että Uros maksaa sponsoroinnista vuosittain ja areenayhtiöllä olisi näin paljon saatavia firmalta. Hurme ei halua avata markkinointisopimusta tarkemmin, koska se on liikesalaisuus.

Aiemmin Hurme on sanonut, että jos sponsoroija ei noudata sopimuksia, sopimus voidaan purkaa.

Areenayhtiö odottaa perjantaina Uroksen kirjallista vastausta.

Lue lisää:

Tampereen areenan nimikkosponsorin Uroksen satumaiselta vaikuttanut taloustilanne herättää useita kysymyksiä – areena: yhtiö hoitanut velvoitteensa

Suosittelemme