Hyppää sisältöön

Opposition hämäläiskansanedustajat pitävät hallituksen sotea hirvittävän kalliina – se säästää tulevaisuudessa, sanovat hallituspuolueiden edustajat

Sotekustannukset nousevat viranomaisten laskelmien mukaan soten aloitusvuodesta 2023 kahdeksassa vuodessa 6,4 miljardia euroa. Kuntaveroksi muutettuna 6,4 miljardia merkitsee viittä prosenttiyksikköä.

Eduskuntasali lehteriltä kuvattuna.
Eduskunta hyväksyi hallituksen sote-esityksen äänestyksen jälkeen 23.6.2021. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Antti Ruonaniemi

– Kyllä pitäisi ja on myös pakko, vastaa kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen kysymykseen, pitäisikö soten menojen nouseva kehitys saada poikki. Yle Häme esitti saman kysymyksen kaikille Hämeen kansanedustajille.

Kokoomuksen Timo Heinonen ja Kalle Jokinen olivat Grahn-Laasosen kanssa samoilla linjoilla.

– Hallitus on runnonut läpi soteuudistuksen, jonka kustannukset ovat karkaamassa käsistä jo alkuvaiheessa, moittii Kalle Jokinen.

Kokoomuslaisten mukaan uudistus ei sisällä kannustimia tehostaa palveluja ja hillitä kustannusten kasvua, vaan päinvastoin. Uudistus lisää hallintoa.

Hämeen perussuomalaiset eivät ole hallitukselle sen kiltimpiä.

– Soten kustannuskehitys on saatava poikki, kirjoittavat Lulu Ranne ja Jari Ronkainen.

Molemmat moittivat hallituksen sotemallia.

– Se lisää uuden hallintotason ja varmasti kustannuksia, joille ei tunnu olevan mitään rajoitteita, Ranne ja Ronkainen sanovat.

Kuntaliiton omistaman Finnish Consulting Groupin johtaja Eero Laesterä on laskenut, että sotekustannusten kahdeksan vuoden nousu vastaa kuntaveroksi muutettuna viittä prosenttiyksikköä. Veronmaksajien keskusliiton mukaan viisi prosenttiyksikköä lisää keskimääräisen palkansaajan veroja 1 800 euroa vuodessa eli 150 kuukaudessa.

Verojen korotuksia soten vuoksi pelkäävät ja vastustavat sekä kokoomuslaiset että perussuomalaiset.

Löytyy oppositiosta yksi sotekustannusten nousun ymmärtäjäkin. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen katsoo, että väestön ikääntyessä sotemenojen kasvu on realiteetti, johon pitää varautua. Hänkin tosin toteaa, että menojen kasvua voidaan hillitä siirtämällä painopistettä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen.

Menoja alussa, säästöjä myöhemmin

Päähallituspuolueen sosiaalidemokraattien Tarja Filatov ja Johannes Koskinen huomauttavat, että kustannusten laskennallisessa nousussa on mukana muun muassa palkkojen nousu ja inflaatio. Näiden lisäksi kustannukset toki nousevat muun muassa ikääntymisen vuoksi, oli sotea tai ei.

Demareiden mielestä sote tuo kuitenkin järjestäjälle leveämmät hartiat ja antaa sitä kautta mahdollisuudet tehostaa toimintoja, mikä tuo säästöjä pidemmällä tähtäimellä.

– Kustannusten nousua tulee kuitenkin hillitä, huomauttaa Tarja Filatov.

Johannes Koskinen uskoo, että talouskasvu ja työllisyysasteen nousu tuovat valtiolle tarvittavat lisätulot, joilla voidaan kattaa sotekustannusten kasvu koskematta palkansaajien verotukseen.

Vihreiden Mirka Soinikoski on demareiden kanssa samoilla linjoilla.

– Alkuvaiheessa sote aiheuttaa lisäkustannuksia. Palvelujen kokoaminen yhteen hyvinvointialueille kuitenkin selkeyttää hoitopalveluja ja antaa mahdollisuuden siirtää painopistettä ennaltaehkäisyyn. Tämä tuo pitkällä tähtäimellä säästöjä, uskoo Mirka Soinikoski.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen suhtautuu soten lisämenoihin sallivimmin.

– Nyt ei ole järkevää leikata menoista, joilla uudistus saadaan toteutettua, sanoo Pekonen. Uudistus on valtava, joten se vaatii alkuvaiheessa suuria panostuksia. Sotesta ei ole odotettavissa merkittäviä säästöjä ensimmäisten vuosien aikana. Integraation hyödyt saadaan irti vasta, kun aidosti integroidaan.

Pekonen lähtee joka tapauksessa siitä, että kansalaisten verotusta ei kiristetä soten vuoksi.

Yle Häme lähetti sotekyselyn sähköpostitse kaikille hämäläisille kansanedustajille. 14 kansanedustajasta kymmenen vastasi.

Suosittelemme sinulle