Hyppää sisältöön

Kemian Nobel-palkinto orgaanisen katalyysin kehittäjille

Benjamin Listin ja David MacMillanin keksintö on vaikuttanut suuresti lääketutkimukseen ja tehnyt kemiasta vihreämpää, Nobel-komitea perustelee.  

Benjamin List ja David MacMillan Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian näyttöruudulla.
Benjamin List ja David MacMillan Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian näyttöruudulla. Kuva: Claudio Bresciani / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia on valinnut kemian Nobel-palkinnon saajksi asymmetrisen organokatalyysin kehittäjät.Benjamin Listin ja David MacMillanin. Heidän keksintönsä on vakuttanut suuresti lääketutkimukseen ja tehnyt kemiasta vihreämpää, Nobel-komitea perustelee.

Monet tutkimuksen ja teollisuuden alat ovat riippuvaisia kemistien kyvystä rakentaa molekyylejä, joista voidaan muodostaa joustavia ja kestäviä materiaaleja ja joilla voidaan varastoida energiaa akkuihin tai estää sairauksen etenemistä.

Sitä varten tarvitaan katalyyttejä, jotka kontrolloivat ja kiihdyttävät kemiallisia reaktioita sekaantumatta lopputuotteeseen.

Tuttu esimerkki ovat autojen katalysaattorit, jotka muuttavat pakokaasun myrkylliset aineet vaarattomisiksi molekyyleiksi. Myös ihmisruumiissa on tuhansia katalyytteja eli entsyymejä, joiden avulla syntyvät elämälle välttämättömät molekyylit.

"Yksinkertaista mutta nerokasta"

Pitkään luultiin, että katalyyttejä on vain kahdenlaisia: metalleja ja entsyymejä. List ja Benjamin löysivät uuden vahvan välineen molekyylien valmistamiseen, Nobel-komitea kiittää.

Orgaanisilla katalyyteillä on hiiliatomeista muodostuva vakaa rakenne, johon aktiivisemmat kemialliset ryhmät voivat kiinnittyä – esimerkiksi happi, typpi, rikki tai fosfori. Siksi orgaaniset katalyytit ovat sekä ympäristöystävällisiä että edullisia valmistaa.

Orgaanisten katalyyttien nopea yleistyminen johtuu ennen muuta niiden kyvystä aiheuttaa asymmetristä katalyysia. Molekyyleistä rakentuu usein kaksi eri versiota, jotka ovat toisensa peilikuvia. Kemistit haluavat yleensä vain toisen, etenkin lääkkeiden kehittelyssä

Listin ja MacMillanin idea on sekä yksinkertainen että nerokas; on perin kummallista, ettei kukaan tullut ajatelleeksi sitä aiemmin, sanoo kemian Nobel-komitean puheenjohtaja Johan Åqvist.

Saksalainen Benjamin List johtaa Max Planck -instuutin hiilentutkimuslaitosta. Skottilaissyntyinen yhdysvaltalainen David MacMillan on Princetonin yliopiston kemian professori.

Nobel-mitali laatikossa. Alla on levy, jossa lukee englanniksi "ihmiskunnan suurimmaksi hyödyksi, Alfred Nobel"
Nobel-palkitut saavat mitalin, kunniakirjan ja noin 985 000 euroa eli kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua. Kuva: Angela Weiss / EPA

Aiemmin tällä viikolla fysiologian ja lääketieteen palkinto myönnettiin kuuman, kylmän, kosketuksen ja liikkeen molekyylitason vaikutusten tutkijoilla David Juliukselle ja Ardem Patapoutianille.

Fysiikan palkinto myönnettiin ilmastonmuutostutkimuksen uranuurtajille Syukuro Manabelle, Klaus Hasselmannille ja Giorgio Parisille.

Torstana on vuorossa kirjallisuus, ja perjantaina kerrotaan rauhannobelisti. Myös maanantaina ratkeavaa taloustieteen palkintoa kutsutaan Nobelin palkinnoksi, vaikka se ei varsinaisesti sitä olekaan.

Suosittelemme sinulle