Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Vihreiden kannatus luisuu kovaa vauhtia kohti kymmenen prosentin kipurajaa.
Kesäkuun kuntavaalit olivat vihreille paha pettymys, eivätkä syyskuun puoluekokouksen päätökset näytä ainakaan vahvistaneen vihreiden suosiota.
Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä puoluekannatusmittauksessa vihreiden kannatus oli kesäkuussa kuntavaalien aikoihin 10,4 prosenttia, mikä on heikoin tulos kevään 2015 jälkeen. Tuoreessa syyskuun mittauksessa lukemat putosivat uudelleen samoihin pohjalukemiin.
Kuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun)vihreät kärsi tappion ja menetti edellisiin kuntavaaleihin verrattuna yli 60 000 äänestäjää.
Kun Maria Ohisalo kesäkuussa 2019 valittiin ensimmäisen kerran vihreiden puheenjohtajaksi, vihreiden kannatus oli Ylen mittauksissa 14 prosentin lukemissa.
Huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa vihreät oli saanut suuren vaalivoiton, kerännyt 11,5 prosenttia äänistä ja noussut Antti Rinteen (sd.) hallitukseen. Heinäkuussa, hallitustaipaleen alussa, vihreiden kannatus ylitti 15 prosentin rajan ja oli hallituksen toiseksi suosituin puolue.
Ohisalo jatkoon kannabis-kohun keskellä
Kahdessa vuodessa vihreiden loistava tulevaisuus näyttää saaneen pahan kolhun.
Rinteen ja myöhemmin Sanna Marinin (sd.) hallituksissa sisäministerin salkun valinnut Ohisalo sai nyt syyskuun puoluekokouksessa kahden vuoden jatkoajan puoluejohtajana.
Puoluekokouksesta uutisotsikoihin nousi kuitenkin tiukan äänestyksen jälkeen hyväksytty myönteinen kanta kannabiksen laillistamiseen.
Puoluekokouspäivät 11. ja 12. syyskuuta sekä puoluekokousta seurannut kannabis-uutisointi osuivat keskelle puoluekannatusmittauksen haastatteluja, joten mittauksen tulos kuvaa hyvin puoluekokouksen päätösten vastaanottoa.
Tammikuun aluevaaleihin vihreät lähtee uusin kasvoin. Ohisalo jää loppuvuodesta vanhempainvapaalle. Sijaispuheenjohtajana toimii varapuheenjohtaja Iiris Suomela, ja tuuraaja valitaan myös sisäministerin tehtävään.
Vihreiden sisällä on käyty keskustelua siitä, että puolueesta on välittynyt viime vuosina julkisuuteen yksipuolisesti punavihreä kuva, ja markkinamyönteisemmät liberaalit ovat jääneet sivuun.
Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö on arvioinut laajassa analyysissään (siirryt toiseen palveluun), että ongelmana ei ole se, että vihreiden talouslinja olisi ”siirtynyt vasemmalle”, vaan se, että puolue on lähes kadonnut talouskeskustelusta.
Sijaisjärjestelyt tarjoavat vihreille nyt mahdollisuuden esitellä puolueen erilaisia aatteellisia siipiä.
Hallituspuolueiden yhteinen kannatus nousi
Syyskuussa ja lokakuun alussa tehdyn puoluekannatusmittauksen mukaan hallituspuolueista kannatustaan on menettänyt vihreiden lisäksi vain RKP.
SDP:n, keskustan ja erityisesti vasemmistoliiton kannatuksen nousut paikkasivat vihreiden ja RKP:n menetyksiä.
Hallituspuolueiden yhteinen kannatus on uusimmassa mittauksessa yhteensä 55 prosenttia, ja hallituspuolueet voivat vähän riemuita suosionsa 0,7 prosenttiyksikön kasvusta.
Syyskuussa hallitus sai tiukan väännön jälkeen sovittua budjettiesityksensä ensi vuodelle, ja koronarajoituksiin voitiin luvata vähitellen kevennyksiä.
Oppositiosta kuntavaalien ykkösen, kokoomuksen, etumatka kärjessä kaventui hieman, mutta kokoomuksella on edelleen vahvat lähtökohdat tammikuun aluevaaleihin.
Voit keskustella tästä artikkelista 8.10.2021 klo 23 saakka.
Lisää aiheesta: