Hyppää sisältöön

Ruotsi ja Tanska keskeyttävät Moderna-rokotteen käytön nuorilla – THL:n Nohynek: Suomen linjaa tarkastellaan, päätös ehkä huomenna torstaina

Ruotsin kansanterveysviranomaisen mukaan sivuvaikutuksen riski on hyvin pieni. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan Suomessa on tehty Modernan rokotteesta samankaltaisia havaintoja kuin Ruotsissa.

Sairaanhoitaja Airi Valkonen antamassa koronavirusrokotetta helsinkiläiselle 15-vuotiaalle Rorja Räsäselle
Ruotsi keskeyttää Moderna-rokotteen antamisen nuorille mahdollisen sivuvaikutuksen vuoksi. Kuvassa nuori saa rokotteen Messukeskuksen koronarokotuspisteellä Helsingissä 9. elokuuta Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
STT,
Markku Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa keskeytetään Modernan koronarokotteiden käyttö vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä, kertoo Ruotsin kansanterveysvirasto.

Syynä ovat merkit sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksen suuremmasta riskistä rokotteen sivuvaikutuksena. Riski on viraston mukaan kuitenkin hyvin pieni.

Uusien pohjoismaisiin tietolähteisiin perustuvien alustavien analyysien mukaan yhteys on erityisen selvä Modernan rokotteen kohdalla etenkin toisen rokoteannoksen jälkeen, virasto kertoo tiedotteessaan. Riskin kasvu on nähtävissä neljän viikon kuluessa rokotuksesta, lähinnä kahden ensimmäisen viikon aikana.

– Modernan rokotteen ensimmäisen tai toisen annoksen vastikään saaneen ei tarvitse olla huolissaan, sillä riski on hyvin pieni. On kuitenkin hyvä tietää, minkä oireiden suhteen on syytä olla valppaana, sanoo Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell tiedotteessa.

Sydänlihaksen ja sydänpussin tulehdukset häviävät yleensä itsestään, mutta lääkärin on arvioitava oireet, tiedotteessa kerrotaan. Tulehdukset ovat yleisimpiä nuorten miesten keskuudessa ja esimerkiksi virusinfektioiden, kuten koronaviruksen, yhteydessä.

Vuonna 1991 ja myöhemmin syntyneille suositellaan Modernan rokotteen sijaan Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta.

Päätös on voimassa joulukuun alkuun asti.

THL:n Nohynek: Suomen linjaa tarkastellaan

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan Suomen rokotelinjauksia tarkastellaan parhaillaan kansainvälisen tiedon perusteella.

– Suomen tämän hetkistä linjaa tarkastellaan ja toivottavasti voidaan tiedottaa siitä huomenna, Nohynek sanoo.

Nohynekin mukaan Suomessa on tehty Moderna-rokotteen haittavaikutuksia samankaltaisia havaintoja kuin Ruotsissa. Kyseessä on kuitenkin hyvin harvinainen tapahtuma, Nohynek toteaa.

THL ohjeisti jo pari viikkoa sitten, että alle 30-vuotiaille miehille ei toistaiseksi tarjota kolmansia rokoteannoksia, joita tarjotaan immuunipuutteisille ja lyhyellä annosvälillä kahdesti rokotetuille. Syyksi kerrottiin, että mRNA-rokotteen saaneilla on sekä Suomessa että muissa maissa ilmennyt sydänlihastulehdusta eli myokardiittia enemmän kuin väestöllä keskimäärin. Riski on suurempi nuorilla miehillä toisen koronarokoteannoksen jälkeen.

Tapaukset ovat kuitenkin myös nuorilla miehillä harvinaisia, ja oireita saaneet nuoret miehet ovat yleisesti toipuneet hyvin.

Myös Tanska keskeyttää Moderna-rokotukset alle 18-vuotiailla

Myös Tanska on ilmoittanut keskeyttävänsä Moderna-rokotteen käytön alle 18-vuotiailla. Asiasta kertoo Tanskan terveysviranomainen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Tanska päätti keskeyttää Modernan käytön nuorilla mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi.

Juttua päivitetty 6.10. kello 16.40: Lisätty tieto siitä, että Tanska keskeyttää Moderna-rokotteen käytön alle 18-vuotiailla.

Suosittelemme sinulle