Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

E-urheilua harrastaa yli 100 000 suomalaista, mutta seuroja on vain kourallinen – änäriä hakkaava Talonm1es pääsi valitsemaan missä pelaa

Suomessa on vain kymmenkunta e-urheiluseuraa, vaikka harrastajia on runsaasti. Pulaa seuroista on etenkin idässä ja pohjoisessa. Pohjois-Savo sai ensimmäisen pro-organisaationsa runsas vuosi sitten.

 Niklas "Talonm1es" Tanninen, pelaamassa NHL -peliä Iisalmessa
Niklas Tamminen on edustanut uutta e-urheiluseuraa, Sawo Esportsia, vajaat puoli vuotta. Savon värien kantaminen tuntuu lohjalaisesta virtuaalikiekkoilijasta mukavalta. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Petri Karvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kilpailulliseen videopelaamiseen eli e-urheiluun keskittyvä seuratoiminta on Suomessa yhä harvinaista.

Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL) arvion mukaan maassamme toimii noin kymmenen ammattimaista e-urheiluseuraa. Toiminnanjohtaja Miika Pulkkinen sanoo luvun olevan turhan pieni.

– E-urheilulla on Suomessa yli 100 000 harrastajaa ja pitkälti toista tuhatta lisenssipelaajaa. Potentiaalia olisi siis paljon enempään, Pulkkinen sanoo.

Suosituimpien kilpapelien osaajista käydään seurojen kesken kovaa kilpailua. Kilpailuun osallistuvat myös ulkomaiset e-urheiluorganisaatiot. Rahallisia korvauksia liikkuu eniten Counter-Strike -räiskintäpelissä.

NHL-jääkiekkopeliä eli "änäriä" pelaava Niklas "Talonm1es" Tamminen pääsi keväällä valitsemaan itselleen seuran kahden vaihtoehdon väliltä.

– Hyvä organisaatio on sellainen, jossa voi keskittyä täysillä kehittymiseen ja saa jeesiä, jos sitä tarvitsee. Tämä vaikuttaa sellaiselta, joten tyytyväinen pitää olla, kuopiolais-iisalmelaiseen Sawo Esportsiin päätynyt Tamminen kertoo.

– Änäriä pelaamalla ei tällä hetkellä voi tienata, mutta organisaatio hoitaa turnausmaksut ja ympärille hyvän harjoitusporukan, hän kuvailee.

 Niklas "Talonm1es" Tanninen, pelaamassa NHL -peliä Iisalmessa
Niklas Tammisen nimimerkki on valikoitunut aikoinaan huumorimielellä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Idässä ja pohjoisessa hiljaisinta

SEULin Miika Pulkkinen pitää kattavan seuraverkoston kehittymistä tärkeänä etenkin kaikkein nuorimpien pelaajien vuoksi.

Pulkkisen mukaan se, että elektronista urheilua voi harrastaa verkon yli mistä vain, on lajin vahvuus, muttei poista tarvetta turvallisille yhteisöille.

– Parasta etenkin lapsipelaajille olisi, jos kasvottomien nimimerkkien sijaan tarjolla olisi tuttujen ihmisten muodostama porukka. Siis että tunnettaisiin ne ihmiset, jotka pelitoimintaa järjestävät, Pulkkinen sanoo.

 Niklas "Talonm1es" Tanninen, pelaamassa NHL -peliä Iisalmessa
E-urheiluharrastajat näkevät toisiaan tavallisimmin alan tapahtumissa. Koronan vuoksi ne olivat tauolla lähes puolitoista vuotta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

E-urheiluseurojen perustamista jarruttaa Pulkkisen mukaan julkisen tuen vähyys. Elektroninen urheilu jää usein sivuraiteelle, kun kunnat ja valtio myöntävät avustuksia nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntatyöhön.

Puutetta seuratoiminnasta on etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Näillä alueilla – kuten muuallakin Suomessa – on useita tasokkaita e-urheilijoita ja lukuisia yksittäisten pelien harrastejoukkueita.

Jos tukirahaa heruisi, sitä käytettäisiin perinteisten urheiluseurojen tapaan esimerkiksi junioritoimintaan ja valmennuksen järjestämiseen.

– Lajimme on väliinputoaja, minkä vuoksi seurojen pitää hankkia rahoitus yksityisiltä markkinoilta. Karkeasti voi sanoa, että Tampere-Jyväskylä-Lappeenranta -linjan pohjoispuolella organisoitu toiminta on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vähissä.

Savossa tavoitteena symbioosi

Yksi Pulkkisen mainitsemista poikkeuksista on Pohjois-Savossa. Vuosi sitten syksyllä perustettu Sawo Esports on Savo-Karjalan alueen tiettävästi ensimmäinen ammattimaisuuteen pyrkivä e-urheiluorganisaatio.

Ammattimaisuuden raja on Pulkkisen mukaan häilyvä, mutta alan sisällä oleville kuitenkin selvä. Keskeistä on säännöllinen ja organisoitu toiminta useassa pelissä sekä pyrkimys menestykseen huipputasolla.

NHL:ssä ja Counter-Strikessa (CS:GO) kilpailevan Sawon taustalla ovat perinteisen urheilun puolelta tutut KalPa, Kuopion Palloseura ja Iisalmen Peli-Karhut. Tavoitteena ovat molemminpuoliset hyödyt.

– Me saamme valtavat kontaktiverkostot ja urheiluseurat saavat kontaktia kohderyhmään, jota eivät muuten tavoita, Sawo Esportsin hallituksen puheenjohtaja Mika Hyvärinen kertoo.

Joukkueenjohtaja Mika Hyvärinen.
Sawo Esportsin taustalla vaikuttava Mika Hyvärinen on itse jääkiekkomiehiä. Päivätöissä hän on Iisalmen Peli-Karhuilla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pelillisesti savolaisseuran tavoitteet ovat kovat. CS:GO:ssa tähtäimessä on nousu Suomen top viiteen ja NHL:ssä Euroopan pudotuspelitasolle eli kahdeksan kärkeen. Etenkin ensiksi mainitussa riittää tällä hetkellä tekemistä.

Pidemmällä aikavälillä haaveissa ovat uudet pelit ja säännöllinen junioritoiminta.

– Lasten ja nuorten pariin täytyy päästä, se on ihan selvää. Muotona voisivat olla esimerkiksi kerhot ja leirit, joista perinteisen urheilun puolella on paljon kokemusta, Hyvärinen juttelee.

Koronan varjosta pelaajapolulle

Toistaiseksi Sawo Esportsin savolaisuus ei näy sen pelaajistossa. Seuran CS:GO- ja NHL-joukkueet on koottu e-urheilijoista, joista yksikään ei asu Itä-Suomessa.

Lohjalaista Niklas Tammista tilanne ei kummastuta.

– Tilanne on sama kaikissa organisaatioissa. Joukkueet ovat käytännössä aina valtakunnallisia, niin täälläkin, Tamminen kertoo.

Sawo Esportsin e-urheilutoimintaa johtava Arttu Hämäläinen toivoo, että tulevaisuudessa seura voisi tarjota paikallisille lahjakkuuksille omia joukkueitaan. Tämänkaltaista akatemiatoimintaa on tarjonnut Suomessa esimerkiksi HIFK:n kanssa yhteistyötä tekevä helsinkiläinen hREDS.

Arttu Hämäläinen, General Manager, Sawo ESPORT
Sawo Esportsin general manager Arttu Hämäläinen tunnetaan muun muassa elektronisen urheilun selostajana. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Tarkoitus olisi luoda pelaajapolku, jota pitkin savolaiset nuoret voisivat edetä kohti huippua. Kunhan koronarajoitukset hellittävät ja pelaajat voivat taas kohdata toisiaan, tällaista voidaan alkaa hiljalleen rakentaa, Hämäläinen sanoo.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 9. lokakuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Videopelien maailma on yhä varsin miehinen – naisten perustama yhdistys pyrkii luomaan tasa-arvoisempaa pelikulttuuria

Tuomas Tähtelä teki sen taas! Digitaalisen rata-autoilun SM-mitalit jaettiin Jyväskylässä

Suosittelemme