Hyppää sisältöön

Jos järven rannassa kelluu jotain valkoista, se ei välttämättä ole lunta – laulujoutsen vaihtaa nyt höyhenensä

Laulujoutsen verhoaa järven rannat valkoisiksi tähän aikaan vuodesta. Joutsenen sulkasato kestää heinäkuusta alkutalveen. Lintu uusii kaikki höyhenensä ja sulkansa joka vuosi.

Joutsenten sulkasato teki Kuusamon Nissinjärven rantaviivasta valkoisen.
Ensio Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos tähän aikaan vuodesta satut matalan järven rannalle, voit törmätä valtavaan määrään valkoisia höyheniä ja sulkia. Kysymys on joutsenten sulkasadosta.

Muun muassa Kuusamon Nissinjärven rannalle kasaantuu joka syksy melkoinen määrä valkoista massaa, kun muuttopuuhissa olevat sadat laulujoutsenet pysähtyvät järvelle tiputtamaan sulkansa ja höyhenensä.

  • Voit katsoa pääkuvan videosta, miltä höyhenien täyttämä Nissinjärven ranta näyttää.

– Joutsen vaihtaa kaikki sulkansa ja höyhenensä joka vuosi loppukesän aikana. Höyhenistä ja sulista iso osa kuluu huonoon kuntoon, minkä vuoksi joutsen uusii lämmön eristyksen ja lentokalustonsa, toteaa kuusamolainen biologi ja lintuharrastaja Jyrki Mäkelä.

Suomessa pesii tällä hetkellä noin 10 000 laulujoutsenparia. Vuonna 2019 laulujoutsenien syyskannan lukumääräksi arvioitiin 100 000 yksilöä.

Kuusamossa laulujoutsenet kasautuvat syksyisin muutamille järville.

– Ne hakeutuvat sulkasadon ajaksi yleensä matalille järville, missä niiden on helppo ruokailla. Kuusamossa laulujoutsenia on parhaimmillaan yhdessä parvessa toistatuhatta yksilöä, Jyrki Mäkelä kertoo.

Keskustelu on auki 8. lokakuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle