Hyppää sisältöön

Maakuntajohtajilta kovaa kritiikkiä ympäristöministeriön lakiluonnoksesta – Lapissa kaivoshankkeiden toteutuminen vaikeutuisi huomattavasti

Maakuntajohtajat esittävät, että ympäristöministeriön kaavoitus- ja rakentamislakia koskeva valmistelu keskeytetään kokonaan.

Kittilän Suurkuusikon kaivoksen ensimmäiset kultaharkot valmistuivat vuonna 2009. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Jarno Tiihonen

Suomen maakuntajohtajat arvostelevat ankarasti ympäristöministeriössä valmisteltua kaavoitus- ja rakentamislain luonnosta. Maakuntajohtajat esittävät valmistelun keskeyttämistä kokonaan.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan luonnoksen toteutuminen vaikeuttaisi erityisesti kaivostoiminnan, metsätalouden, porotalouden ja matkailun yhteensovittamista.

– Nykyään maakuntakaavoituksella luodaan elintilaa kaikille elinkeinoille. Luonnoksessa elinkeinojen yhteensovittaminen jäisi kuntien harteille, Riipi sanoo.

Riipin mukaan muutos vaikeuttaisi erityisesti kuntien rajat ylittävän toiminnan, kuten vesistö- ja liikennekysymysten, ratkaisuja.

– Luonnoksen toteutuminen vaikeuttaisi huomattavasti esimerkiksi kaivoshankkeiden etenemistä, hän sanoo.

Riipin mielestä vihreän siirtymän ja yhteiskunnan sähköistymisen vuoksi Suomen tulisi pikemminkin edistää koko kaivannaisalan arvoketjua.

– Skellefteåssa on valmisteilla valtava akkutehdas. Lappi on kaivosten ja kiertotalousosaamisen suhteen olennainen osa koko Suomen akkuklusteria ja tänne sopisi luontevasti Skellefteån esimerkin mukaista jatkojalostamista, hän sanoo.

Luonnos kasvattaisi kuntien menoja

Maakuntajohtajien mukaan ympäristöministeriön lakiluonnos ei sujuvoita kaavoitusta, vaan lisää byrokratiaa. Samalla kuntien kustannukset kasvaisivat.

Lisäksi kuntien suunnittelu heikentyisi ja valtion toimivalta kasvaisi.

Kritiikin mukaan muutos kuormittaisi oikeusasteita, koska lakiluonnoksessa vain muutamat maakuntakaavan teemat olisivat oikeusvaikutteisia, mistä seuraisi tulkinnan vaikeutta.

– Nykyään koko maakuntakaava on oikeusvaikutteinen. Luonnoksessa sitä olisivat vain lähinnä liikenne ja viherrakentaminen, Riipi sanoo.

Myös suurten kaupunkien C21-verkosto on vaatinut, että esitystä ei viedä eteenpäin nykymuodossaan (siirryt toiseen palveluun). Lapista verkostoon kuuluu Rovaniemi.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle