Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Venäläisvankiloissa laajamittaista kidutusta, raiskauksia ja väkivaltaa, sanoo järkyttävää videomateriaalia julkaissut järjestö – tutkinta aloitettu

Kreml on ilmoittanut, että mikäli julkisuuteen vuotanut kuvamateriaali todetaan aidoksi, tapauksesta käynnistetään laajempi tutkinta.

Saratovin vankila
Venäjällä Saratovissa sijaitseva tuberkuloosipotilaita hoitava vankisairaala, jossa epäillään väärinkäytöksiä. Kuva: Filipp Kochetkov / AOP
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjällä viranomaiset ilmoittivat keskiviikkona erottaneensa viisi korkea-arvoista vankilaviranomaista ja aloittaneensa tutkinnat kidutuksista ja raiskauksista, joiden väitetään tapahtuneen venäläisessä vankilassa Saratovin alueella.

Tutkinnat päätettiin aloittaa sen jälkeen kun julkisuuteen vuosi videomateriaalia, joka aktivistien mukaan todistaa noin 700 kilometriä kaakkoon Moskovasta sijaitsevassa vankilassa tapahtuvan järjestelmällisen julmuuden.

Osa valtavaa tietovuotoa

Videon julkaissut kidutuksen vastainen Gulagu.net-sivusto sanoo, että materiaali on osa massiivista tietovuotoa, johon kuuluu satoja asiakirjoja, valokuvia ja videoita. Sivuston mukaan tiedostot osoittavat, että satoja ihmisiä eri puolilla maata on kidutettu ja raiskattu vankiloissa. Vankiloiden virkamiehet ovat väitteen mukaan ohjanneet vangit pahoinpitelemään toisiaan.

Maanantaina sivusto julkaisi videon, joka on kuvattu Saratovissa sijaitsevassa tuberkuloosipotilaita hoitavassa vankisairaalassa. Videolla kuvataan sidottua miesvankia, joka on raa'an seksuaalisen väkivallan uhri.

Gulagu.net-sivustoa johtava Vladimir Osetshkin kertoi uutistoimisto AFP:lle ryhmän saaneen materiaalit Valko-Venäjän kansalaiselta, joka on ollut aiemmin vankina Saratovissa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun ihmisoikeuksien puolustajat ovat saaneet näin valtavan määrän informaatiota, joka todistaa kidutuksen järjestelmällisyyden Venäjällä, Osetshkin sanoo.

Osetshkinin mukaan vankilaväkivallasta aloitetut rikostutkinnat keskittyvät tekijöihin, mutta ei henkilöihin, jotka ovat niistä määränneet. Hän korostaa, että Venäjän rangaistuslaitokset käyttävät vankeja toistensa rankaisemiseen.

Häiritsevä kuvamateriaali yhdistettynä väitteeseen kidutuksen ja väkivallan järjestelmällisyydestä on kiinnittänyt myös Kremlin huomion. Kreml ilmoitti tiistaina, että mikäli kuvamateriaali Saratovista todetaan aidoksi, laajemmat tutkimukset ovat paikallaan.

Venäjällä Saratovin alueella sijaitsevan vankilan muureja kiertää piikkilanka-aita.
Venäjällä Saratovissa sijaitsevaa tuberkuloosipotilaita hoitavassa vankisairaalaa kiertää piikkilanka. Julkisuuteen vuotaneessa videossa kuvataan sidottua miesvankia, joka on raa'an seksuaalisen väkivallan uhri. Kuva: AOP

Vanki AFP:lle: ”Kaikki paitsi ruumiit on sallittua”

Uutistoimisto AFP kertoo esimerkin vankilamellakasta Siperiassa, joka synnytti vanavedessään julmuuksien aallon ja rikostutkinnan. Kaikki alkoi keväällä 2020 Angarskissa lähellä Mongoliaa sijaitsevassa rangaistussiirtolassa, kun vartijat ryhtyivät kostamaan kapinaa. AFP:n tarkistamien lausuntojen ja haastattelujen mukaan vangit käännettiin toisiaan vastaan.

Entinen vanki kertoo AFP:lle, että hänet hakattiin sidottuna ja jaloistaan ylös ripustettuna ennen kuin hän tunnusti rikkoneensa kaksi kameraa levottomuuksissa.

Sitten rangaistus paheni.

– Ja tästä syystä he rikkoivat kohtaloni, kertoo 25-vuotias vanki AFP:lle. Venäläisessä vankilasanastossa termi tarkoittaa toisten vankien raiskaamaksi joutumista.

Vangit kertovat AFP:n mukaan, että vartijat ohjeistivat heitä hyökkäyksiin. Yksi vangeista kertoo uutistoimistolle, että heitä kehotettiin menemään mahdollisimman pitkälle, jotta tarvittavat tunnustukset kapinasta saadaan.

– Kaikki paitsi ruumiit on sallittua, kertoo eräs vanki AFP:n haltuunsa saaman käsin kirjoitetun lausunnon mukaan.

Lue myös:

Länsimaat penäävät Venäjältä vastauksia oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytykseen liittyen

Aleksei Navalnyi antoi ensimmäisen haastattelunsa vankilasta – pakotetaan katsomaan valtion propagandaa kahdeksan tuntia päivässä

Suosittelemme