Hyppää sisältöön

"Upea päivä!", laskettelija kiitteli rinnekauden varhaisessa avauksessa – Rukalla ja Levillä säilöttiin yli 2 000 junavaunullista lunta

Laskukausi avattiin Rukalla ja Levillä yhtä aikaa. Edellistalvena tykitetyn lumen säilöminen varmistaa hiihtokeskuksille sen, että ruskasesonkia seuraa laskettelukausi, eikä hiljaisuus ehdi vallata tuntureita.

Intohimoinen laskettelija Nina Mandelin kertoo tunnelmat Rukatunturilta, kun laskettelukausi avattiin
Intohimoinen laskettelija Nina Mandelin kertoo tunnelmat Rukatunturilta, kun laskettelukausi avattiin
Vesa-Pekka Hiltunen

Kuusamon Ruka ja Kittilän Levi avasivat laskettelurinteitään tänä aamuna. Vaikka viime päivinä on ollut lämmintä ja tihutellut vettä, kausi saatiin aikaisin käyntiin säilölumen turvin.

– Ihan upea päivä! Ihana tämä auringonpaiste ja valo. On ollut sateista ja vähän synkempää, niin ihan mahtava, kun kausi alkaa tästä näin, intohimoiseksi laskettelijaksi tunnustautuva Nina Mandelin ihasteli Rukan mäessä.

Hän aikoo laskea tunnin, pari aamulla, käydä vähän aikaa muissa hommissa ja palata iltapäivällä mäkeen.

Levin hiihtokeskuksen liiketoimintajohtajalle Marko Mustoselle rinteiden avaus on juhlapäivä. Perjantaiaamuksi saatiin vielä pikkupakkanen, mikä viimeisteli rinteen ja parkin.

– Keli suosii. Lumi on erittäin hyvää ja väkeä tulee koko ajan lisää. Kaikki näyttää erittäin hyvältä, hän toteaa.

Levillä ja Rukalla odotetaan rinteisiin satoja laskijoita viikonlopuna aikana.

Kauden pidentäminen onnistuu paremmin alku- kuin loppupäästä. Lasketteluolosuhteita riittäisi pitkälle kesään, mutta Levillä lasketteluintoa riittää vain äitienpäivään. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Kallista, mutta kannattaa

Metrin–puolentoista lumikerros eturinteessä kestää kurjemmankin sään siihen saakka, että uutta lunta päästään tykittämään ilmojen jäähdyttyä vielä enemmän, Levin hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Jouni Palosaari vakuuttelee.

Levi pani viime talvena säilöön ennätykselliset 170 000 kuutiota lunta. Ruka säilöi hieman vähemmän, 140 000 kuutiota. Rukalla hiihtoladuille on tosin vielä oma kasansa.

Säilöön pantua määrää voi hahmottaa junakalustolla: lumien siirtelyyn tarvittaisiin yli 2000 isoa tavaravaunua.

Osa lumesta suli kesällä, eikä koko aarretta levitetä heti. Levillä osa lumista pidetään visusti peittojen alla ja säästetään pujottelun marraskuiseen maailmancup-kisaan.

Laskijoita jonotti Levillä hissiin. Kun rinteet ovat auki, hissilippukauppa käy ja hotellit sekä ravintolat saavat asiakkaita. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Lumen teko, säilytys ja levittäminen maksavat Palosaaren mukaan satojatuhansia euroja. Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen ei euroilla spekuloi, mutta vakuuttaa, että homma kannattaa.

– Kysyntää laskettelulle on jo lokakuussa. Voimme hyvissä ajoissa ilmoittaa asiakkaillemme, milloin avaamme ja he voivat tehdä varauksia jo kesällä. Jos olisimme pakkasten armoilla, laskettelukauden alkaminen voisi viivästyä yli kuukaudella, Parviainen sanoo.

Säilölumella on iso merkitys työllisyyteen niin Kuusamossa kuin Kittilässäkin.

– Käytännössä meillä ei ole enää hiljaista jaksoa ruskasesongin ja laskettelukauden välissä, Parviainen sanoo.

Katso koko lähetys Rukan ja Levin kauden avauksesta:

Laskettelukausi käynnistyi Levillä ja Rukalla perjantaina pikkupakkasessa.

Jopa 42 prosenttia lumesta suli

Levillä lumi säilöttiin fleecekankaiden ja eristyslevyjen alle. Rukalla lunta säilöttiin fleecekankaiden lisäksi myös sahanpurun alle. Esi-isiltä peritty jäänsäilytysniksi toimii edelleen hyvin. Rukalla lämmin kesä sulatti säilötystä lumesta vain kolmanneksen, pohjoisempana Levillä siitä suli 42 prosenttia.

Ilmaston lämmetessä lumen säilyttämisen taito tulee yhä tarpeellisemmaksi, ja menetelmät kehitetään niin Suomessa kuin maailmallakin.

– Seuraavan kymmenen vuoden aikana varmaan tapahtuu edistysaskelia eristämisessä, Parviainen arvioi.

Lue myös: Rinnekeskus kokeili lumen säilömiseen lukuisia eri tekniikoita – vain todetakseen ikivanhan menetelmän ylivoimaisuuden

"Tulossa todella loistava kausi"

Pohjoisissa hiihtokeskuksissa odotetaan hyvää talvikautta.

– Jos kansainvälinen matkailu aukeaa, meille on tulossa todella loistava kausi, Matti Parviainen sanoo.

Jouni Palosaaren mukaan Levin talvikauden varauslista näyttää hyvältä, jos ihmiset uskaltavat matkustaa. Levin laskijoista 80 prosenttia on suomalaisia. Korona-aika on vain lujittanut otetta tärkeimmästä kohderyhmästä.

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors uskoo, että laskettelutuotteiden kysyntä jatkuu hyvänä.

– Suomalaiset ovat löytäneet mäkeen todella hienosti. Rinteissä riitti viime vuonna väkeä, ja uskon, että ihmiset haluavat tänäkin vuonna mäkeen päästä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 9.10. kello 23 saakka

Lue myös:

Levi ja Ruka avaavat hiihtokauden jo ensi viikolla, muut seuraavat marraskuussa – rinnekeskuksista vakuutetaan, että turvallisuudesta ei tingitä

Rukalla levitetään lunta tulevaa viikonloppua varten – katso, kuinka viime talven lumi riittää rinteisiin ja mitä talvikauteen on luvassa

Suosittelemme sinulle