Hyppää sisältöön

Perustuslakivaliokunta hyväksyi koronapassin, mutta jätti auki, kuinka nuoret lapset voi velvoittaa käyttämään sitä – passi voi tulla käyttöön jo ensi viikolla

Perustuslakivaliokunta jätti päätäntävallan koronapassin ikärajasta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudessa Helsingissä 17. kesäkuuta 2020.
Olemme miettineet, onko 12-vuotiaiden tosiasiassa mahdollista löytää koronapassi Omakanta-palvelusta, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä. Valiokunta ehdottaa että yksi keino huolehtia yhdenvertaisuudesta olisi nostaa koronapassin ikäraja 16 ikävuoteen. Ojala-Niemelä valiokunnan tiedotustilaisuudessa kesällä 2020. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Tulikukka de Fresnes,
Maria Stenroos

Koronapassi saa eduskunnan perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa eli hanke etenee eduskunnassa.

Torstaisessa lausunnossaan valiokunta katsoo, että koronapassille on olemassa hyväksyttävät perusteet.

– Tämä voi edetä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

Passia käsitellään seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kiireaikataululla. Tämän jälkeen koko eduskunta päättää asiasta, ja laki hyväksytään presidentin esittelyssä.

Ylelle arvioidaan, että koronapassi voidaan ottaa käyttöön jo ensi viikolla, siellä missä rajoituksia mahdollisesti otetaan käyttöön.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo Ylen haastattelussa, että koronapassi olisi mahdollista saada käyttöön muutamien viikkojen päästä.

Passivaatimus koskisi joko yli 12- tai yli 16-vuotiaita

Koronapassin ikärajasta on väännetty kättä. Vaihtoehdot sen alaikärajalle ovat olleet joko 12 tai 16 vuotta.

Hallitus esittää 12:ta vuotta, mutta osa asiantuntijoista, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitää ikärajaa liian alhaisena ja suosittaa rokotepassia vasta 16 vuotta täyttäneille.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan kumpikin ikäraja on perusoikeuksien mukainen.

Valiokunta kuitenkin edellyttää lakiesitykseen muutoksia ja antaa samalla pienen tuuppauksen ikärajan nostamiseksi.

Sen mukaan alle 16-vuotiaiden tosiasialliset mahdollisuudet osallistua passin avulla toimintoihin, esimerkiksi harrastuksiin, pitäisi valiokunnan mukaan turvata nykyistä paremmin.

Yksi tapa on valiokunnan mukaan korottaa passin alaikärajaa.

– Esitimme, että olisiko yksi keino se, että ikäraja nostettaisiin 16 vuoteen, Ojala-Niemelä sanoo.

Onnistuisivatko lapset löytämään passin Omakannasta?

Lisäksi valiokunnan mukaan on huolehdittava, että kaikille alaikäisille jää tosiasiallinen mahdollisuus saada pääsy koronapassiin.

– On hankalaa, kun 12-vuotiaiden pitäisi löytää Omakanta-palvelusta koronapassi ja pystyä esittämään se. Olemme miettineet kovasti, että onko se mahdollista käytännössä.

Sama pätee alle 16-vuotiaiden kykyyn tai mahdollisuuksiin päästä testiin ja löytää negatiivinen testitulos Omakannasta. Negatiivinen testitulos tarvitaan, jos koronarokotuksia ei ole.

– Tiedetään millainen reaalimaailma on, kaikki eivät pysty sitä tekemään, eikä harrastaminen saisi jäädä tällaisesta asiasta kiinni.

Toinen asia on raha.

– Tietenkin nuorille myös pitäisi taata testausmahdollisuus. Jos testejä aletaan vaatimaan, se on myös kustannuskysymys vähävaraisille perheille, Ojala-Niemelä sanoo.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen jätti kansanedustaja Anna Kontula (vas.). Kontulan mukaan alle 16-vuotiailta vaadittavaa koronapassia ei voi pitää perustuslain mukaisena.

Lohi: Ei rajoituksia, ei koronapassia

Ratkaisu ikärajoista jää mietinnön tekevän sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtäväksi.

Markus Lohi ei valiokunnan puheenjohtajana ottanut kantaa siihen, kumpi ikäraja olisi sopivampi, 12 vai 16.

Lohi painottaa, että lain mukaan koronapassin voi ottaa käyttöön vain, jos on välttämätöntä ottaa käyttöön uusia rajoituksia. Toisin sanoen koronapassia tarvitaaan ja voi käyttää vasta silloin, jos koronaepidemia yltyy.

– Eli jos ei ole rajoituksia, ei ole myöskään koronapassia käytössä, Lohi kertaa.

Yritykset voisivat halutessaan välttää alueelliset tai paikalliset rajoitukset, jos asiakkailla on koronapassi eli todistus joko täydestä rokotussarjasta, negativisesta testituloksesta tai puolen vuoden sisällä sairastetustusta koronasta.

Koronapassi avaisi ovet yksityisiin tiloihin, kuten harrastuspaikkoihin, ravintoloihin, huvipuistoihin, näyttelyihin ja muihin yksityisiin tiloihin ja tilaisuuksiin.

Päivitetty 7.10. klo 20.55: lisätty uusi arvio koronapassin käyttöönottoajasta

Suosittelemme sinulle