Hyppää sisältöön

Viron presidentiksi valittu Alar Karis vannoo tänään virkavalansa – Yle listasi, miten hänen roolinsa poikkeaa Sauli Niinistön asemasta

Suomessa presidentillä on vahvempi ote ulkopolitiikan ja maanpuolustuksen johtamiseen. Virossa presidentti puolestaan nimittää hallitustunnustelijan ja voi laittaa liikkeelle perustuslain muuttamisen.

Viron väistyvä presidentti Kersti Kaljulaid ja valittu presidentti Alar Karis tapaamassa elokuun lopussa 2021
Viron väistyvä presidentti Kersti Kaljulaid ja valittu presidentti Alar Karis tapasivat presidentinlinnan edustalla heti vaalituloksen varmistuttua 31. elokuuta 2021. Kuva: Ken Mürk / ERR
Rain Kooli

Viron presidentillä on todellista valtaa vähemmän kuin Suomen, mutta enemmän kuin esimerkiksi Saksan presidentillä. Tässä tärkeämmät erot Viron ja Suomen presidentin vaikutusvallassa.

1. Suomen presidentin painoarvo ulkopolitiikassa suurempi

Ulkopolitiikassa Viron presidentillä on lähinnä edustusrooli (siirryt toiseen palveluun). Muodollisesti hän nimittää myös maansa edustustojen päälliköt, mutta käytännössä niistä päättää hallitus.

Suomessa presidentti johtaa ulkopolitiikkaa (siirryt toiseen palveluun) yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

2. Viron presidentti ei ole ylipäällikkö

Virossa presidentti on nimellisesti maanpuolustuksen johtaja, muttei puolustusvoimien ylipäällikkö. Sodasta, rauhasta ja puolustusvoimien liikekannallepanosta päättää parlamentti presidentin ehdotuksen perusteella.

Suomen presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö. Sodasta ja rauhasta päättää presidentti eduskunnan suostumuksella sekä puolustusvoimien liikekannallepanosta niin ikään presidentti valtioneuvoston esityksestä.

Viron presidenttiä neuvoo maanpuolustukseen liittyvissä asioissa puolustusneuvosto. Siihen kuuluvat parlamentinpuhemies, avainministerit, puolustusvoimien komentaja sekä parlamentin puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajat. ** **

Suomessa toimii niin sanottu TP-UTVA eli presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan muodostama neuvosto. Erona Viroon TP-UTVA käsittelee myös puolustukseen liittymättömiä asioita ja ministerikokoonpano voi vaihdella.

Viron presidentiksi valittu Alar Karis odottaa pääsyä television pääuutislähetykseen vaalipäivän iltana 31. elokuuta 2021
Alar Karis odottaa pitkän vaalipäivän päätteeksi pääsyä television pääuutislähetykseen. Kuva: Ken Mürk / ERR

3. Hallitustunnustelijan nimitysoikeus vietiin Suomen presidentiltä

Sekä Virossa että Suomessa presidentti muodollisesti nimittää hallituksen ja ministerit tai myöntää näille eron.

Suomenlahden molemmin puolin presidentti voi olla vahvistamatta parlamentin hyväksymän lain, määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit tai armahtaa rikoksesta tuomitun.

Suomen presidentti nimittää myös muun muassa oikeuskanslerin ja korkeimman oikeuden presidentin sekä tuomarit. Virossa presidentti tekee näistä vain ehdotuksen parlamentille.

Suomessa presidentti voi antaa myös sotilaskäskyjä (siirryt toiseen palveluun) eli esimerkiksi käskyttää puolustusvoimien komentajaa hallitusta informoimatta. Viron presidentillä ei tällaista oikeutta ole.

Sen sijaan Viron presidentti voi tehdä aloitteen perustuslain muuttamisesta. Lisäksi Virossa presidentti nimittää hallitustunnustelijan. Suomessa tämä oikeus siirtyi vuonna 2000 eduskunnalle.

4. Virossa presidentin valitsee parlamentti, Suomessa kansa

Presidentti valitaan vähintään 40-vuotiaista syntyperäisistä Viron kansalaisista. Vaalin suorittaa parlamentti tai sen epäonnistuessa valitsijakokous, johon kuuluvat kansanedustajien lisäksi kuntien edustajat.

Viron presidentin toimikausi kestää viisi vuotta.

Suomessa presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla vähintään 18-vuotiaista syntyperäisistä Suomen kansalaisista. Toimikausi kestää kuusi vuotta.

Sekä Virossa että Suomessa sama henkilö voidaan valita presidentiksi enintään kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi.

Mitä ajatuksia presidenttien valtaoikeudet sinussa herättivät? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Viron uusi presidentti on yliopistomiehiä ja toivoo koulutusyhteistyötä Suomen kanssa: "Meistä voisi tulla yhdessä koulutetuimpia kansakuntia"

Suosittelemme sinulle